10 εντολές για τραγανό φύλλο στην πίτα!

Όλοι ξέρουν πως η ζύμη και η κρούστα είναι το ήμιση και παραπάνω για την γεύση μιας πίτας. Μάθε τις 10 εντολές και φτιάξε τις καλύτερες πίτες ever.
 
Πώς μπορεί η κρούστα της πίτας να αποκτήσει αυτή την λεπτή υφή, τη γεύση που θυμίζει βούτυρο και τη χρυσαφένια λάμψη που σε καλεί να τη δοκιμάσεις; Ξεκίνα με 10 απλούς κανόνες…
 
1. Τα υλικά σου να είναι δροσερά
Πριν ξεκινήσεις ν΄ανοίγεις φύλλο βεβαιώσου πως όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις και κυρίως αλευράκι και βούτυρο είναι σχετικά δροσερά. Αλλά και η γέμιση που θα μπει μέσα στην πίτα πρέπει να ειναι κρύα!
 
2. Μην προσθέσεις πολύ νερό
Το νερό χαλάει την κρούστα και την κάνει εξαιρετικά σκληρή γι΄αυτό μην το παρακάνεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κλασικό κολπάκι της γιαγιάς: νεράκι μόνο για να βρέξεις τα χέρια κι όχι στο ζυμάρι.
 
3. Λίγο όξινο δε βλάπτει
Το οξύ εμποδίζει την ανάπτυξη γλουτένης και βοηθά το φύλλο να γίνει κριτσανιστό και τραγανό. Για να πετύχεις λοιπόν την τέλεια κρούστα, αντικατέστησε το νεράκι με λίγο χυμό λεμονιού ή ξυδάκι στη ζύμη.
 
4. Δε χρειάζεται υπερβολικό ζύμωμα
Η ζύμη πρέπει να δουλευτεί αλλά μην το παρακάνεις. Τόσο η θερμότητα από τα χέρια σου όσο και το υπερβολικό ζύμωμα θα οδηγήσει σε υπερπαραγωγή γλουτένης με αποτελέσματα καταστροφικά για την κρούστα.
 
5. Άσε τη ζύμη να ξεκουραστεί
Πριν βάλεις την πίτα στο φούρνο άσε τη να “ξεκουραστεί” για τουλάχιστον 30 λεπτά ή και περισσότερο. Αυτή η περίοδος “ανάπαυσης” δίνει στη γλουτένη που έχει σχηματιστεί την ευκαιρία να κατακάτσει κι έτσι το ζυμαράκι θα φουσκώσει πιο έυκολα στο ψήσιμο και δε θα “κάτσει”.
 
6. Το σωστό δίπλωμα είναι πάντα προς τα μέσα
Δίπλωσε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και στρίμωξέ τις στα τοιχώματα του ταψιού, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τη γέμιση.
 
7. Χάραξε την πίτα σου ή τρυπησέ τη με ένα πιρουνάκι
Κάνοντας τρύπες στην πίτα σου με ένα πιρουνάκι ή χαράζοντάς την οι υδρατμοί βρίσκουν διαφυγή και το φύλλο δεν πανιάζει.
 
8. Άλειψε με ένα πινελάκι το φύλλο
Για μια πλούσια, χρυσή απόχρωση και λάμψη στην πίτα σου, άλοιψε το φύλλο με ένα πινέλο λίγο αυγό και λιωμένο βούτυρο πριν το βάλεις για ψήσιμο.
 
9. Βεβαιώσου πως ο φούρνος έχει προθερμανθεί
Για να γίνει τραγανό το φύλλο της πίτας και να φουσκώσει θέλει καλά προθερμασμένο φούρνο. Προθέρμανε το φούρνο σε μεγάλη θερμοκρασία και μόνο μόλις βεβαιωθείς πως έχει θερμάνει βάλε το ταψάκι σου μέσα και κατέβασε θερμοκρασία.
 
10. Σκεπάζεις προς το τέλος κι όχι από την αρχή
Είναι λάθος να σκεπάσεις με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολα την πίτα από την αρχή. Θα τα χρησιμοποιήσεις αλλά μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών του ψησίματος για να μην καεί το φύλλο σου κι όχι από την αρχή γιατί τότε το φύλλο σου δεν πρόκειται να γίνει τραγανό κι αέρινο.
 
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα
 
Το διαβάσαμε στο womenonly.gr
 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue