«100 χρόνια από τον θάνατο του Ίωνα Δραγούμη»

 Με αφορμή την συμπλήρωση αύριο, 31 Ιουλίου 2020, 100 χρόνων από τον θάνατο του ο Ίωνα Δραγούμη, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδίδουν και κυκλοφορούν Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων για να τιμήσουν την προσωπικότητα και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε στην πολιτική σκηνή των αρχών του 20ου αιώνα.

Διπλωμάτης, διανοητής, συγγραφέας και πολιτικός συνέδεσε το όνομά του και τη ζωή του με την Ελλάδα και τους αγώνες της. Γεννημένος το 1878, υπήρξε γόνος σημαντικής οικογένειας πολιτικών της εποχής. Ενηλικιώθηκε διαβάζοντας Γκαίτε, Σίλερ, Λοκ και Μπάιρον, έγινε φίλος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, ο οποίος είχε παντρευτεί την αδελφή του, Ναταλία Δραγούμη και μεγαλώνοντας ανέπτυξε έντονη δράση στο πεδίο των εθνικών διεκδικήσεων.

Υποστήριξε με πάθος τη «Μεγάλη Ιδέα» και εργάστηκε με ζήλο σε σημαντικά διπλωματικά πόστα στο Μοναστήρι, την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια, τη Ρώμη και την Αγία Πετρούπολη. Το 1915 εκλέχτηκε ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας, ενώ το 1917 εξορίστηκε με άλλους αντιβενιζελικούς στην Κορσική.

Ήταν δημοτικιστής και υπήρξε ιδρυτής του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» που είχε σκοπό την γλωσσική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, ενώ αρθρογραφούσε, σε σταθερή βάση, υποστηρίζοντας με σθένος τόσο τις πολιτικές του ιδέες όσο και την ενδυνάμωση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Η ζωή του έληξε άδοξα στις 31 Ιουλίου 1920, αφού υπήρξε θύμα του φανατισμού και του εθνικού διχασμού που είχε προκαλέσει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

Η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων – Φεγιέ των Ελληνικών Ταχυδρομείων κυκλοφορεί ακριβώς 100 χρόνια από την ημέρα της εκτέλεσής του, από στρατιωτικό σώμα ασφαλείας, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

.

ΚΛΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

2,00 €

Ίων Δραγούμης

500.000 (γραμματόσημα)

2,00 €

Ίων Δραγούμης

20.000 (αριθμημένα φεγιέ)

Η έκδοση αποτελείται από ένα γραμματόσημο 30 Χ 42 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων και ένα φεγιέ διαστάσεων 85 Χ 70 mm, που περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο διάστασης 30 Χ 42 mm.

ΣΧΕΔΙΑΣΗ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ : Ελένη Αποστόλου

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ : Πολυχρωμία ( οffset )

ΕΚΤΥΠΩΣΗ : “VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ : Κυκλοφορούν στις 31 Ιουλίου 2020 και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 30 Ιουλίου 2021, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν ιδιαιτέρως την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, για την παραχώρηση υλικού που συνέβαλε στην έκδοση της Σειράς.

Θα εκδοθούν επίσης:

  • Εικονογραφημένοι Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας – 4.000 τεμάχια- Τιμή: 3,20€
  • Εικονογραφημένοι Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας με επικολλημένο το Φεγιέ της Σειράς – 4.000 τεμάχια. Τιμή:3,50€
  • Αριθμημένα Λευκώματα Σειράς –500 τεμάχια. Τιμή 15,00€

Τα προϊόντα της Σειράς μπορείτε να τα βρείτε στο e-shop των Ελληνικών Ταχυδρομείων, στο www.elta.gr, καθώς και στα Ταχυδρομεία όλης της χώρας.

Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, στo Κατάστημα Post Collection (Λυκούργου & Απελλού, Αθήνα), αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα ελάχιστης αξίας 0,90€.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue