Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F10%2Flikewomangr pos adimetopiseis ton

11 τρόποι να διαχειριστείς έναν χωρισμό

Ένας χωρισμός συχνά βιώνεται ως ένας μικρός θάνατος.

Αισθάνεσαι πως χάνεις τη ζωή σου, τον εαυτό σου, τη γη κάτω από τα πόδια σου και δεν ξέρεις αρχικά πώς να υπάρξεις. Κατακλύζεσαι από θλίψη, ματαίωση, βάρος, απογοήτευση, άγχος, ανασφάλεια και ποικίλα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις ότι δε μπορείς να διαχειριστείς και δε θα πετάξεις ποτέ από μέσα σου. Ίσως νιώθεις το παρόν και το αβέβαιο μέλλον σου απειλητικό και τις αλλαγές της ζωής σου δυσβάσταχτες.

Σταδιακά αποφασίζεις ότι χρειάζεται να σταθείς απέναντι σε αυτό το επώδυνο γεγονός και να αναγεννηθείς.

Ορισμένοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ανακάμψεις είναι οι ακόλουθοι:

1| Η αποδοχή της τρέχουσας κατάστασης που βιώνεις είναι σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη. Όσο πιο ψύχραιμα, με διαύγεια, ρεαλισμό και καθαρότητα αντιμετωπίζεις τη φάση που βρίσκεσαι, τόσο πιο δυνατή θα βγεις μελλοντικά από αυτή τη δυσκολία.

2| Εάν νιώθεις χάλια αρχικά, μην κουκουλώσεις τη δυσφορία και τα αρνητικά συναισθήματα που αισθάνεσαι, είναι χρήσιμο να ζήσεις με πραγματικές διαστάσεις το κάθε συναίσθημα. Η αποποίηση των συναισθημάτωνκαι η άρνηση αποδοχής εντείνουν το βαθμό και τη διάρκεια των αρνητικών συναισθημάτων. Σύμφωνα με τη θεωρία της Elisabeth Kübler-Ross το πένθος περιλαμβάνει 5 στάδια: άρνηση, θυμό, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, και αποδοχή.

3| Ο χρόνος που χρειάζεσαι για να επουλώσεις τις πληγές σου και να ανασυνταχθείς είναι σχετικός καθώς έχεις τους δικούς σου ρυθμούς, μη πιέζεις τον εαυτό σου εάν αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, μετά από κάποιο διάστημα, εάν αντί να ορθοποδείς σιγά – σιγά, βουλιάζεις όλο και περισσότερο και αρχίζεις και παραιτείσαι από την ίδια τη ζωή, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να συμβουλευτείς έναν καταρτισμένο ειδικό ώστε να βοηθηθείς να διαχειριστείς το «πένθος» σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για σένα.

4| Εστιάσου στην αυτοφροντίδα σου. Είναι η ευκαιρία σου να αγαπήσεις εκ νέου τον εαυτό σου, να αναδείξεις μια νέα σου πλευρά που ενδεχομένως δε γνώριζες μέχρι τώρα και να επαναπροσδιοριστείς. Πέρνα χρόνο με τον εαυτό σου και μάθε να περνάς καλά και μόνη σου. Δοκίμασε οποιαδήποτε δραστηριότητα σου αρέσει, είτε παλιά είτε καινούρια. Δώσε την ευκαιρία στον εγκέφαλό σου να μάθει καινούρια πράγματα ή κάνε ένα ταξίδι που πάντα ήθελες να κάνεις.

5| Θα μπορούσες να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τη γυμναστική καθώς όσο γυμνάζεσαι εκκρίνονται οι «ορμόνες της ευτυχίας», οι ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη ψυχική διάθεση. Ταυτόχρονα μειώνεται η «ορμόνη του στρες», η κορτιζόλη και έτσι μπορείς να ανακουφιστείς και να βοηθηθείς να απομακρύνεις τα αρνητικά συναισθήματα και να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου και την όρεξη για ζωή.

likewomangr fitness time
freepik

6| Μια βοηθητική πρακτική είναι ο διαλογισμόςκαι το mindfulness καθώς καταστέλλουν το άγχος και τη θλίψη αφού συμβάλλουν στο να βγεις από τη λούπα των επαναλαμβανόμενων αποθαρρυντικών σκέψεων και να παρατηρείς την κατάσταση από απόσταση.

7| Η μουσικήσυχνά είναι τρόπος αποφόρτισης και έχει θεραπευτική δράση συντελώντας στη ρύθμιση συναισθημάτων καθώς ενεργοποιούνται διάφορες περιοχές του εγκεφάλου σχετικές με τα συναισθήματα.
Μέσω της μουσικής μπορείς να αυτοεκφραστείς, να ηρεμήσεις το νευρικό σου σύστημα, να ονειρευτείς και πάλι, να «κουρδιστείς στην κατάλληλη για σένα συχνότητα» να αισθανθείς πνευματική ελευθερία και ανύψωση. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις τη μουσικοθεραπεία, η οποία αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση και αποδεδειγμένα μπορεί να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως είναι ένας χωρισμός.

8| Το διάβασμα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία επαναφόρτισής σου βοηθώντας σε να χαλαρώσεις, να σε γνωρίσεις καλύτερα και να συνδεθείς περισσότερο με τον εαυτό σου, να εμπνευστείς, να δεις με μεγαλύτερη διαύγεια και να λυτρωθείς.

9| Να έχεις κοινωνική ζωή και δυνατό περίγυρο που θα σε στηρίζει και θα είναι δίπλα σου στο βαθμό που το έχεις ανάγκη και σου κάνει καλό.
Σταμάτα όμως να ακούς συνεχώς διαφορετικές γνώμες και να το συζητάς διαρκώς. Ο κάθε συνομιλητής θα έχει την άποψή του και δεν είναι πάντα ο δρόμος για να ξεπεράσεις τη δυσκολία. Η αναπλαισίωση της κατάστασης είναι χρήσιμη εάν γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο, ωστόσο το να μηρυκάζεις την ίδια συζήτηση επανειλημμένως δε θα αποτελέσει τον τρόπο διαφυγής. Λάβε επαγγελματική στήριξη εάν τη χρειαστείς καθώς μέσω μιας αντικειμενικότερης προσέγγισης θα επεξεργαστείς το ζήτημα σε βάθος μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον.

likewomangr pos adimetopiseis ton xorismo 1
freepik

10| Θέσε στόχους. Το να έχεις πράγματα να περιμένεις και να «προσπαθείς» για αυτά θα σε βοηθήσει να βρεις το δρόμο προς την ισορροπία και την «αναγέννηση» προσφέροντάς σου την αίσθηση σκοπού.

11| Μείνε χωρίς σύντροφο μέχρι να ξεπεράσεις την προηγούμενη κατάσταση, δεν αναζητάς δεκανίκια. Πριν προχωρήσεις σε μια νέα σχέση είναι σημαντικό να επουλώσεις τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί από την προηγούμενη σχέση σου και να μη μεταφέρεις τα ανεπεξέργαστα αρνητικά σου συναισθήματα σε αυτήν. Το να λειτουργείς με θολωμένη κρίση αναζητώντας ένα σωτήρα να σε βγάλει από τη δυστυχία σου δεν είναι η στάση που θα σου φέρει την ισορροπία και την ευτυχία.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χάσεις την εμπιστοσύνη σου στους άλλους ανθρώπους όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό. Να θυμάσαι πως το οτι μια ή περισσότερες σχέσεις δε λειτούργησαν δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η αρετή της αγάπης έχει χαθεί. Είναι εκεί ζωντανή και περιμένει να την αναγνωρίσεις και να φωτίσεις και πάλι την κατάλληλη στιγμή τόσο για σένα όσο και για τον σύντροφό σου!

cover photo freepik

Πιστεύω στις αρετές που κρύβουμε μέσα μας και στο ότι μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να τις φέρουμε στο φως!

RELATED