Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F08%2Fimages easyblog articles 6516 h istoria tou theatrou epidavros

Η ιστορία του θεάτρου της Επιδαύρου

 Όταν ακούω Επίδαυρος, στο μυαλό μου έρχονται εικόνες και καταστάσεις από τα εφηβικά μου χρόνια μέχρι τώρα. Στην Επίδαυρο έχω πάει με λεωφορείο, με οτοστόπ και με Ι.Χ. Έχω μείνει στο Xenia Επιδαύρου, έχω κοιμηθεί με sleeping bag στο ύπαιθρο, έχω κάνει έρωτα, έχω φάει από τις καντίνες… Μέχρι και με την Isabelle Huppert έχω πάει να δω παράσταση….

Στην Επίδαυρο έχω δει υπέροχες παραστάσεις μεγάλων σκηνοθετών: Κάρολος Κουν, Μίνως Βολανάκης, Peter Stein, Γιάννης Κόκος, Λευτέρης Βογιατζής, Μιχάλης Κακογιάννης, Γιώργος Μιχαηλίδης κ.α. και έχω δει μεγάλους ηθοποιούς να παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παπά, Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, Αμαλία Μουτούση, Όλια Λαζαρίδου, Νίκος Κουρής… Δυστυχώς όμως από τις παλιές, τις μυθικές παραστάσεις με ηθοποιούς που σφράγισαν το αρχαίο δράμα δεν πρόλαβα καμία. Ήμουν πολύ πιτσιρίκι όταν έπαιζε η Παξινού, ο Μινωτής, η Αρώνη, ο Κατράκης, η Συνοδινού, ο Φέρτης….


Οι ανασκαφές στο θέατρο της Επιδαύρου

Η πρώτη συστηματική ανασκαφή στο θέατρο ξεκίνησε το 1881 από την Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Παναγή Καββαδία και διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στις αναστηλωτικές επεμβάσεις. Με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το θέατρο έχει ανακτήσει – εκτός από το σκηνικό οικοδόμημα – σχεδόν εξ’ ολοκλήρου την αρχική του μορφή. Η πρώτη παράσταση στο θέατρο της Επιδαύρου ήταν η τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή που ανέβηκε το 1938, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη.

Οι παραστάσεις σταμάτησαν στην συνέχεια λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι θεατρικές παραστάσεις, στο πλαίσιο του οργανωμένου φεστιβάλ, ξεκίνησαν το 1954 και από τον επόμενο χρόνο (1955) καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός παρουσίασης του αρχαίου δράματος. Το Φεστιβάλ Επιδαύρου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και διεξάγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το θέατρο έχει σποραδικά χρησιμοποιηθεί και για να φιλοξενήσει σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου έχουν εμφανιστεί στην Επίδαυρο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς, αλλά και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.

Εδώ θα δείτε σπάνιες φωτογραφίες, προσωπικότητες, το parking, την Τζάκι Κένεντι, τους Βασιλιάδες….. 

RECENT

RELATED