3 μαγικές λέξεις για να περάσουμε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί με τον Άγιο Βασίλη έρχονται και οι Καλικάντζαροι. Ένα Αρχέτυπο των Χριστουγέννων που αν και ζούμε μαζί του κάθε χρόνο κανείς δεν μιλάει γι αυτό. Γιατί πώς να μιλήσεις για τους Καλικαντζάρους των Χριστουγέννων;

Οι παραδοσιακοί άνθρωποι ήξεραν ότι κάθε χαρά και καλό έρχεται με κάποιο τίμημα. Γι αυτό και είχαν βάλει στην παράδοση και τους Καλικαντζάρους, που έρχονταν στη γη την παραμονή των Χριστουγέννων και έφευγαν τα Φώτα. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Τους περιγράφουν σαν ανθρώπους, αλλά με φοβερή μορφή που ανακατεύουν τα πάντα και δημιουργούν φωνές και φασαρίες. Οι νοικοκυρές για να τους ξορκίσουν έβαζαν δίπλα στο τζάκι το πρώτο τους γλυκό ή φρόντιζαν να υπάρχει πάντα φως στο σπίτι,  γιατί ως γνωστόν οι καλικάντζαροι φοβούνται το φως.

Θα μου πεις, καλά, τώρα εσύ πιστεύεις στους καλικαντζάρους; Really; Και για τον Αι Βασίλη έχω τις αμφιβολίες μου, αλλά ανταλλάσσω δώρα τα Χριστούγεννα για να καλύψω την τυχόν έλλειψή του, ή μήπως όχι; Και ύστερα, γιατί να μην τους πιστεύω, αφού τους ζω; Ποιος πέρασε την περίοδο των γιορτών, χωρίς να τσακωθεί, χωρίς άγχος, χωρίς γκρίνια; Και μη μου πείτε «καλά τώρα, όλο το χρόνο έχουμε τέτοια». Ας είμαστε ειλικρινείς την περίοδο των γιορτών αυτά πολλαπλασιάζονται και είναι σχεδόν καθημερινά. Γιατί; Μα φυσικά γιατί υπάρχουν οι «καλικάντζαροι», που τώρα όμως δεν φεύγουν πια με ένα μελομακάρονο στο τζάκι, ούτε με τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα και που δεν εξαφανίζονται, απλά γιατί τους αγνοούμε. Οκ, θα μου πείτε και πως φεύγουν, εσύ που τα ξέρεις όλα;

Με 3 μαγικές λέξεις, τρεις λέξεις που μπορούν  να διώξουν αυτά τα ενοχλητικά πλάσματα από την πλάτη μας ή έστω να τα κρατήσουν μακριά από το σπίτι μας αυτά τα Χριστούγεννα και να περάσουμε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα ever.

Πρώτη λέξη είναι αγάπη. Σε βλέπω να χαμογελάς. Κάτι μας είπες τώρα, σκέφτεσαι. Όλοι μιλούν για αγάπη τα Χριστούγεννα. Ναι, άλλο να μιλάς, άλλο να το νιώθεις. Γιατί η αγάπη όταν την νιώθεις πάει μαζί με το ενδιαφέρον, το νοιάξιμο, την κατανόηση και τη συγχώρεση. Ουπς, τι είπες τώρα ε? Ποιον να συγχωρήσω; Μμμ τον εαυτό σου πρώτα-πρώτα, που δεν είναι αυτός που θα ήθελες να είναι ίσως; Και άμα το κάνεις αυτό μήπως και τους γύρω σου που δεν είναι και αυτοί που θα ήθελες να είναι… ίσως;

ΔΥΣΚΟΛΟ, φωνάζεις και είσαι έτοιμος να με παρατήσεις; Πολύ καλά ζήσε με τους καλικαντζάρους σου, ποτέ δεν ήταν εύκολο να απαλλαγεί κανείς από αυτούς όταν κολλήσουν στην πλάτη του.

Άλλωστε ούτε η δεύτερη λέξη είναι εύκολη ευθύνη. Ναι ευθύνη, όπως και αν επιλέξεις να περάσεις τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά είναι δική σου ευθύνη. Τι λες τώρα; Οι  οικογενειακές παραδόσεις, οι απαιτήσεις των άλλων, τα ήθη και τα έθιμα, η μαμά μου, η πεθερά μου, τα παιδιά μου, οι υποχρεώσεις. Τι; Εγώ φταίω για όλα τελικά; Όχι και ναι. Όχι δεν φταις, αλλά ναι έχεις την ευθύνη. Στάσου για ένα λεπτό και σκέψου Χριστουγεννιάτικο Οικογενειακό Τραπέζι. Τραπέζι χαράς ή ο τρόμος στον Δρόμο με τις Λεύκες; Υπερβάλεις θα μου πεις, και εμένα που μου αρέσουν οι υπερβολές, θα το παραδεχτώ. Όμως γκρινιάζεις; «Πάλι θα φάμε τον άμπακο!» «Πάλι τα ίδια και τα ίδια!!!» «Πάλι με τη μαμά σου και τον μπαμπά σου!!» «ΚΑΙ η θεία;» Τα λες ή όχι; Σκέψου όμως ότι απλά θα μπορούσες να πεις όχι. Όχι στο πολύ φαγητό, όχι στη μαμά ή στην πεθερά, όχι στη θεία, όχι στο Χριστουγεννιάτικο Οικογενειακό Τραπέζι, όχι σε ό,τι σε κάνει να γκρινιάζεις τα Χριστούγεννα. Μα δεν θα ήταν τότε Χριστούγεννα, είπες; Χα ευχαριστώ, I rest my case.

Και η τελευταία λέξη παιχνίδι. Μη με κοιτάς περίεργα, δεν τρελάθηκα. Ναι, παιχνίδι, γιατί το παιχνίδι είναι το πιο δυνατό όπλο ενάντια στα καλικαντζαράκια. Το παιχνίδι πάει μαζί με το γέλιο, τη χαρά και την ευτυχία. Μα παιδιά είμαστε τώρα; Δεν είμαστε; Δες την αντίδραση σου στην προηγούμενη λέξη. Όμως τώρα θα παίξουμε σαν ενήλικοι που επιτρέπουν στον εαυτό τους να γίνει παιδί βάζοντας την χαρά στη ζωή μας, βρίσκοντας το χιούμορ μας, διασκεδάζοντας, κάνοντας πράγματα χωρίς σκοπό, απλά γιατί μας αρέσει, παρασύροντας και τους άλλους, δημιουργώντας.

Τώρα λοιπόν κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε αυτούς που αγαπάτε περισσότερο από όλους και τι θα ήθελαν πραγματικά αυτά τα Χριστούγεννα, μην κλέβεις και τον εαυτό σου μέσα σε αυτούς – ίσως ανακαλύψετε ότι τα περισσότερα που θέλουν δεν έχουν να κάνουν με χρήματα – μετά αναλάβετε πλήρως την ευθύνη για ότι κάνετε αυτές τις μέρες – ολοκληρωτικά όμως χωρίς παιδιαρίσματα – ότι κάνετε το κάνετε γιατί το θέλετε εσείς και last but no least γίνεται ξανά παιδιά με την καλή έννοια και γελάστε, διασκεδάστε, τραγουδήστε, δημιουργήστε και θα περάσετε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα της ζωής σας.

Α! Και μια λέξη bonus ευγνωμοσύνη (γιατί είναι Χριστούγεννα και θέλω να κάνω ένα δώρο) Ευγνωμοσύνη γιατί μπορούμε να γκρινιάζουμε για ό,τι γκρινιάζουμε τα Χριστούγεννα. Ευγνωμοσύνη που οι Καλικάντζαροι βρίσκουν «καμινάδα» να χωθούν και να ανακατέψουν τη ζωή μας. Ευγνωμοσύνη που η μητέρα και η πεθερά μας είναι εκεί να απαιτούν. Ευγνωμοσύνη που υπάρχουμε. Ε Υ Γ Ν Ω Μ Ο Σ Υ Ν Η

Καλά Χριστούγεννα να φτιάξουμε απλά γιατί μπορούμε και ένα Ευτυχισμένο Χρόνο.

Kάλλι Λάσκαρη

Life Coach 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue