admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F04%252Flikewomangr snacks diatrofi

4 «μυστικά» που κάνουν τα σνακ εθιστικά

Τα σνακ είναι μια επιλογή όλων μας, καθώς είναι γευστικά και πεντανόστιμα.

Ξέρετε όμως τι είναι αυτό που κάνει τα σνακ εθιστικά;

1. Η τραγανή υφή (πέρα της γεύσης, ακόμα και ο ήχος από τα πατατάκια μπορεί να γίνει εθιστικός).

2. Αλμυρή γεύση (είμαστε προγραμματισμένοι να ζητάμε το αλάτι, το αλάτι μπορεί να είναι και ένδειξη ήπιας αφυδάτωσης, προσοχή όμως.. συνήθως καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι από όσο χρειαζόμαστε οπότε επιλέξτε να πιείτε περισσότερο νερό και όχι να καταναλώσετε αλμυρές τροφές).

3. Γλυκιά γεύση (είμαστε προδιατεθειμένοι να προτιμάμε τη γλυκιά γεύση, αυτή η προτίμηση εντείνεται από διάφορους παράγοντες όπως ορμόνες-ελαφριές υπογλυκαιμίες κ.α., από ψυχολογικούς παράγοντες σαν ένα είδος επιβράβευσης αλλά και σαν μέσω καταπράυνσης του στρες και βελτίωσης της κακής διάθεσης καθώς με τη γλυκιά γεύση διεγείρεται η ενεργοποίηση των ενδορφινών από τον εγκέφαλο).

4. Λιπαρή γεύση (η γεύση και υφή που δίνουν τα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά είναι πλουσιότερη οπότε και νοστιμότερη για τον περισσότερο κόσμο, φυσικά η κατανάλωση λιπαρών τροφών σχετίζεται και με τη παραγωγή ενδορφινών από τον εγκέφαλο).

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει εξαφάνιση θερμιδικής συχνότητας, δηλαδή, η υφή των σνακ αυτών συνήθως λιώνουν στο στόμα οπότε ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι δεν έχει καταναλώσει πολλές θερμίδες και οδηγείτε  στο να καταναλώνει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα αυτών. 

Έτσι η βιομηχανία τροφίμων ξέρει το μυστικό και πετυχαίνει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό των παραπάνω. Παράλληλα από τη μεριά του καταναλωτή υπάρχει η άγνοια ή ελλιπής γνώση οπότε και διάκριση. Χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες τροφίμων λέξεις και εκφράσεις που επηρεάζουν την επιλογή π.χ. υγιεινό, ψημένο στο φούρνο και όχι τηγανητό, με ελαιόλαδο, καλή ισορροπημένη διατροφή κ.α.

Ενημερωτικά, ακόμα και τα πατατάκια ψημένα στο φούρνο περιέχουν ακριλαμίδιο, το οποίο ερευνάται εδώ και καιρό ως εν δυνάμει καρκινογόνο συστατικό.

Που οδηγεί η κατανάλωση τέτοιων τροφών; Στην ασυναίσθητη κατανάλωση τροφής, όπου γίνεται μηχανική  κατανάλωση τροφής και  δεν γίνεται αντιληπτή η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της. Σε αυτό το σημείο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο  το γεγονός ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών γίνεται παράλληλα με μια άλλη δραστηριότητα π.χ. παρακολουθώντας τηλεόραση κ.α. Έχει παρατηρηθεί ότι με παρέα η οποία καταναλώνει τροφές τύπου σνακ που μπορεί και να μην σας αρέσουν καταλήγει μεγάλο ποσοστό ατόμων να τις καταναλώνει χωρίς να το καταλαβαίνει, να μια ακόμα ασυνείδητη επιλογή.

likewomangr snacks diatrofi 1 1

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Επιλέξτε πιο φυσικές τροφές για σνακ (ιδανικά να μην είναι συσκευασμένα σε σακουλάκια) αλλά και για την παρέα (αντί για πατατάκια επιλέξτε αγγούρι-ντοματίνια-καρότο κ.α.)

Κρατηθείτε για ένα χρονικό διάστημα χωρίς καθόλου σνακ τύπου πατατάτα-υγειεινά σνακ- μπισκτάκια κ.α. ώστε να υπάρξει μια μικρή ‘’αποτοξίνωση’’ από τον οργανισμό και κυρίως από τον εγκέφαλο

Όταν καταναλώνετε τροφή, ότι και αν είναι αυτή, φροντίστε να ασχολείστε αποκλειστικά με αυτό και όχι να κάνετε παράλληλα εργασία-τηλεόραση κτλ.

Πιείτε άφθονο νερό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εγκράτεια σε αλμυρά σε περίπτωση που υπάρχει αφυδάτωση και όχι μόνο

Διαβάζετε περισσότερο τις ετικέτες των τροφίμων

-Σκεφτείτε έξυπνα την επόμενη φορά που θα διαβάσετε/ακούσετε ‘’υγιεινή τροφή’’, ‘’ψημένα στο φούρνο’’ κ.α.

**το παραπάνω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα

Διαβάστε όλα μου τα άρθρα εδώ!

Περιμένω τις ερωτήσεις και τις απορίες σας.

author artemis drigianaki

Άρτεμις Δρυγιαννάκη, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

“Ιδανική Διατροφή” σημαίνει εξατομίκευση των αναγκών του κάθε οργανισμού και προσαρμογή στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Φροντίζοντας η διατροφή να είναι υγιεινή και ταυτόχρονα απολαυστική, ο οργανισμός αποδίδει στο μέγιστό του χωρίς στερήσεις, περιορισμούς και καταπίεση. Νους, ψυχή & σώμα σε ισορροπία. Αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue