Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Fimages easyblog images 928 412c2222b09c44d0cd5d0296b73f4854 XL

6 τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα

 
Ποιες τροφές να καταναλώνουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα;
 
 
Από σήμερα το κρύο έπιασε για τα καλά και αν δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι δεν το γλιτώνουμε το κρυολόγημα. Πέρα από το σωστό ντύσιμο πρέπει και η διατροφή μας να είναι ανάλογη, ώστε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τη θερμοκρασία σώματος για ανοχή στο κρύο.
 
Υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και να αντιμετωπίσουν το κρύο. Τα τρόφιμα που αναζητά ο ανθρώπινος οργανισμός το χειμώνα είναι κυρίως αυτά που περιέχουν περισσότερα λιπαρά. Κάθε οργανισμός πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ανταπεξέλθει στην μείωση της θερμοκρασίας.
 
Ας δούμε ποιες τροφές μας κρατούν ζεστούς:
 
1)Τα λιπαρά 
 
Τα λιπαρά τρόφιμα βοηθούν και κρατούν τον οργανισμό μας σε φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας, καθώς παρέχουν και ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας. Καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία περιέχουν τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Μερικές τροφές είναι: οι ξηροί καρποί ,το σησαμέλαιο, τα ψάρια (η πέστροφα, ο σολωμός, ο κολιός και οι σαρδέλες) και η μαργαρίνη.
 
2)Σούπες
 
Τόσο οι χορτοφαγικές όσο και οι πρωτεϊνικές ζεστές σούπες είναι εύγευστες, ελαφριές για το στομάχι και έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Οι σούπες με κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και λαχανικών είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β και C ,καθώς και σε ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο το μαγνήσιο ο σίδηρος το κάλιο κ.α
Ακόμα, οι ζεστές σούπες σε συνδυασμό από καυτερά καρυκεύματα(κόκκινο πιπέρι ή μίγμα από πολλά είδη πιπεριού ή σκόρδο) δημιουργούν υπεραιμία που βοηθάει στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα.
 
3) Αποξηραμένα φρούτα
 
Τα δαμάσκηνα, τα σύκα, οι σταφίδες, τα βερύκοκα, οι χουρμάδες κ.α έχουν συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας κρατώντας τα επίπεδα των καύσεων σταθερά με αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του οργανισμού.
 
4)Βιταμίνες Α, E και C
 
Οι βιταμίνες Α, E και C βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Τις βιταμίνες αυτές τις λαμβάνουνε από τροφές ,όπως τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, τα κρεμμύδια, το σπανάκι, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, το πράσο, τα σπαράγγια, τον αρακά και τα όσπρια(φακές). Ακόμα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι ελιές (πλούσια σε βιταμίνη Ε) προστατεύουν από κρυολογήματα.
 
5)Καυτερά μπαχαρικά 
 
Ενισχύουν τον βασικό μεταβολισμό μέσω της αύξησης των καύσεων του οργανισμού.
 
6)Αλκοόλ
 
Το κόκκινο κρασί σε μικρές ποσότητες ( 1 – 2 ποτηράκια κρασί ) αυξάνουν τις καύσεις του οργανισμού.
 
 
Γράφει η Ιωάννα Αχλάτη   
Φοιτήτρια Διαιτολογίας-Διατροφολογίας   
fitness.likewoman@gmail.com
 

SHARE

RECENT

RELATED