Άκης Πετρέτζικης: Οι 6 καλύτεροι τρόποι για να φτιάξετε ρύζι


5 Μαΐ 2021

Ένα είναι σίγουρο, ότι για τους περισσότερους από εμάς, το ρύζι είναι ο πρωταγωνιστής της κουζίνας μας.

Μαγειρεύεται με χίλιους δυο διαφορετικούς τρόπους, δεν θέλει ιδιαίτερη μαεστρίας, θέλει όμως τρόπο…μάλλον τρόπους.

Κι όμως, είναι πολλοί εκείνοι που δηλώνουν ότι με το ρύζι δεν «το έχουν» καθόλου. Ο λόγος; Μάλλον επειδή δεν γνωρίζουν αυτά τα απλά, μικρά, μεθοδικά μυστικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε να μαγειρέψει ένα σωστό ρύζι. Ποια είναι αυτά; Θα τα δούμε εξετάζοντας 6 διαφορετικούς τρόπους μαγειρικής και σημειώνοντας τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία τους.

Φυσική ο καθένας θα ακολουθήσει εκείνον που τον βολεύει περισσότερο.

Πάμε να δούμε τους 6 διαφορετικούς τρόπους μαγειρικής που μας δίνει ο Άκης Πετρετζίκης για να καταλήξουμε -όπως είπαμε- σε εκείνον που μας βολεύει περισσότερο. Το ρύζι που χρησιμοποίησε στις δοκιμές ήταν το μπασμάτι. Ας δούμε, λοιπόν, όλους τους τρόπους μαγειρικής αναλυτικά…

#1 ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Η διαδικασία: Παίρνουμε 250 γρ. ωμό ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ένα σπυρωτό αποτέλεσμα στο ρύζι μας, μια και βοηθάμε το ρύζι να αποβάλει το άμυλό του. Κάθε φορά που ξεπλένουμε το ρύζι, θα δούμε ότι το νερό ασπρίζει. Στόχος μας είναι να το ξεπλύνουμε τόσες φορές ούτως ώστε να αρχίσουμε να παίρνουμε ένα πιο καθαρό, πιο διάφανο νερό (και όχι λευκό). Όταν αρχίσει αυτό να γίνεται, σημαίνει ότι το παραπανίσιο άμυλο του ρυζιού έχει φύγει. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε 500 γρ. νερό, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, φλούδες από ένα λεμόνι, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο και 1 φύλλο δάφνης. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το ρύζι να πάρει μία βράση χωρίς να ανακατέψουμε και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά του. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι πάνω στην εστία για ακόμα 2-3 λεπτά. Τέλος, σπάμε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και σερβίρουμε.

Γιατί μας αρέσει: Επειδή είναι ένας εύκολος τρόπος ο οποίος δεν απαιτεί κάποιο εξειδικευμένο μηχάνημα. Επιπλέον, η χρήση των μυρωδικών, χαρίζει στο ρύζι μας ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Επειδή -όπως και να το κάνουμε- πρέπει να έχουμε τον νου μας για να μη μας κολλήσει, ενώ θα πρέπει να ελέγχουμε πού και πού αν τα υγρά που έχει η κατσαρόλα μας είναι αρκετά για το μαγείρεμα του ρυζιού μας.

#2 ΣΤΟ RICE COOKER

Η διαδικασία: Παίρνουμε 250 γρ. ωμό ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ένα σπυρωτό αποτέλεσμα στο ρύζι μας, μια και βοηθάμε το ρύζι να αποβάλει το άμυλό του. Κάθε φορά που ξεπλένουμε το ρύζι, θα δούμε ότι το νερό ασπρίζει. Στόχος μας είναι να το ξεπλύνουμε τόσες φορές ούτως ώστε να αρχίσουμε να παίρνουμε ένα πιο καθαρό, πιο διάφανο νερό (και όχι λευκό). Όταν αρχίσει αυτό να γίνεται, σημαίνει ότι το παραπανίσιο άμυλο του ρυζιού έχει φύγει. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε στο δοχείο του rice cooker. Προσθέτουμε 400 γρ. νερό, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, φλούδες από ένα λεμόνι, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο και 1 φύλλο δάφνης. Βάζουμε το rice cooker στην λειτουργία «cook», σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί το ρύζι μας μέχρι να πάει στην λειτουργία «warm». Αφήνουμε για λίγα λεπτά το ρύζι μας να ξεκουραστεί, στη συνέχεια το σπάμε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και σερβίρουμε.

Γιατί μας αρέσει: Επειδή, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο μηχάνημα, εξασφαλίζουμε σταθερό μαγείρεμα στο ρύζι μας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά.

Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Επειδή μπορεί να μην θέλουμε να επενδύσουμε σε ένα μηχάνημα όπως το rice cooker.

#3 ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Η διαδικασία: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα. Παίρνουμε 250 γρ. ωμό ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ένα σπυρωτό αποτέλεσμα στο ρύζι μας, μια και βοηθάμε το ρύζι να αποβάλει το άμυλό του. Κάθε φορά που ξεπλένουμε το ρύζι, θα δούμε ότι το νερό ασπρίζει. Στόχος μας είναι να το ξεπλύνουμε τόσες φορές ούτως ώστε να αρχίσουμε να παίρνουμε ένα πιο καθαρό, πιο διάφανο νερό (και όχι λευκό). Όταν αρχίσει αυτό να γίνεται, σημαίνει ότι το παραπανίσιο άμυλο του ρυζιού έχει φύγει. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε 500 γρ. νερό, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, φλούδες από ένα λεμόνι, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο και 1 φύλλο δάφνης. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Τέλος, αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, σπάμε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και σερβίρουμε.

Γιατί μας αρέσει: Επειδή μας δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζεται ανακάτεμα.

Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Επειδή θέλει τον χρόνο του μέχρι να μαγειρευτεί, ενώ εμείς μπορεί να θέλουμε να ακολουθήσουμε μια πιο γρήγορη διαδικασία.

#4 ΣΑΝ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Η διαδικασία: Βάζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, φλούδες από ένα λεμόνι, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο και 1 φύλλο δάφνης και αφήνουμε να πάρει βράση. Παίρνουμε 250 γρ. ωμό ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ένα σπυρωτό αποτέλεσμα στο ρύζι μας, μια και βοηθάμε το ρύζι να αποβάλει το άμυλό του. Κάθε φορά που ξεπλένουμε το ρύζι, θα δούμε ότι το νερό ασπρίζει. Στόχος μας είναι να το ξεπλύνουμε τόσες φορές ούτως ώστε να αρχίσουμε να παίρνουμε ένα πιο καθαρό, πιο διάφανο νερό (και όχι λευκό). Όταν αρχίσει αυτό να γίνεται, σημαίνει ότι το παραπανίσιο άμυλο του ρυζιού έχει φύγει. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι. Μόλις είναι έτοιμο, το σουρώνουμε και σερβίρουμε.

Γιατί μας αρέσει: Επειδή μας δίνει ένα όμορφο, σπυρωτό αποτέλεσμα.

Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Επειδή, μαγειρεύοντάς το με αυτόν τον τρόπο, το ρύζι δεν γίνεται τόσο γευστικό όπως με τους άλλους τρόπους. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει περισσότερο νερό στην κατσαρόλα το οποίο σουρώνουμε μόλις βράσει το ρύζι και μαζί του χάνουμε και μέρος της νοστιμιάς του.

#5 ΣΕ ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ

Η διαδικασία: Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε 250 γρ. ωμό ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ένα σπυρωτό αποτέλεσμα στο ρύζι μας, μια και βοηθάμε το ρύζι να αποβάλει το άμυλό του. Κάθε φορά που ξεπλένουμε το ρύζι, θα δούμε ότι το νερό ασπρίζει. Στόχος μας είναι να το ξεπλύνουμε τόσες φορές ούτως ώστε να αρχίσουμε να παίρνουμε ένα πιο καθαρό, πιο διάφανο νερό (και όχι λευκό). Όταν αρχίσει αυτό να γίνεται, σημαίνει ότι το παραπανίσιο άμυλο του ρυζιού έχει φύγει. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 500 γρ. νερό, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, φλούδες από ένα λεμόνι, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο και 1 φύλλο δάφνης. Στερεώνουμε το μπολ πάνω στην κατσαρόλα φροντίζοντας το κάτω μέρος του μπολ να μην ακουμπάει στο νερό που βράζει μέσα στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά του. Τέλος, βγάζουμε το μπολ από την κατσαρόλα, αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη, σπάμε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και σερβίρουμε.

Γιατί μας αρέσει: Επειδή μας δίνει ένα καλό, σπυρωτό αποτέλεσμα.

Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Επειδή μπορεί να μην είμαστε εξοικειωμένοι με την διαδικασία μαγειρικής σε μπεν μαρί και μπορεί να θέλουμε να μαγειρέψουμε το ρύζι μας με έναν πιο απλό και κλασικό τρόπο.

#6 ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑTΩΝ

Η διαδικασία: Παίρνουμε 250 γρ. ωμό ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ένα σπυρωτό αποτέλεσμα στο ρύζι μας, μια και βοηθάμε το ρύζι να αποβάλει το άμυλό του. Κάθε φορά που ξεπλένουμε το ρύζι, θα δούμε ότι το νερό ασπρίζει. Στόχος μας είναι να το ξεπλύνουμε τόσες φορές ούτως ώστε να αρχίσουμε να παίρνουμε ένα πιο καθαρό, πιο διάφανο νερό (και όχι λευκό). Όταν αρχίσει αυτό να γίνεται, σημαίνει ότι το παραπανίσιο άμυλο του ρυζιού έχει φύγει. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 400 γρ. νερό, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, φλούδες από ένα λεμόνι, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο και 1 φύλλο δάφνης. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 1000 watt για 6-8 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων, αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη, σπάμε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και σερβίρουμε.

Γιατί μας αρέσει: Επειδή είναι ο πιο γρήγορος τρόπος από όλους και μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα.

Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Επειδή μπορεί να μην έχουμε φούρνο μικροκυμάτων ή -ακόμα κι αν έχουμε- μπορεί να μην έχουμε εξοικειωθεί με το μαγείρεμα σε αυτόν.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο δικός μου αγαπημένος τρόπος είναι ο #1 – δηλαδή, το μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Γιατί; Επειδή είναι απλός, κλασικός, μου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσω το φαγητό μου όσο ψήνεται, και… τον έχω συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, μπορεί να μας εγγυηθεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αρκεί –φυσικά– να ακολουθήσουμε πιστά τη διαδικασία που περιέγραψα πιο πάνω.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue