Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F09%2Fimages easyblog articles 11228 egimosini

Αλήθειες & μύθοι για τη γονιμότητα σε μεγαλύτερη ηλικία

Τί 30, τί 40, τί 50… για κάθε γυναίκα το καμπανάκι της μητρότητας μπορεί να χτυπήσει σε διαφορετική χρονική στιγμή και συνήθως γι’ αυτό να ευθύνονται διάφοροι παράγοντες. Αποτελεί τελικά η ηλικία μιας γυναίκας καθοριστικό παράγοντα για να επιτευχθεί μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη; Ποια είναι τα πιθανά ρίσκα σε μεγαλύτερες ηλικίες; Γιατί οι περισσότερες γυναίκες καθυστερούν στις μέρες μας τη δημιουργία οικογένειας; Με αφορμή την εγκυμοσύνη της Τζένης Μπαλατσινού σε ηλικία 49 ετών, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, με πληθώρα αντιδράσεων, θετικών και αρνητικών, ζητήσαμε τη γνώμη ενός ειδικού σε θέματα γονιμότητας, να μας αποσαφηνίσει κάπως το θέμα «Εγκυμοσύνη & ηλικία».


Δρ. Σακκάς Ευάγγελος, Μαιευτήρας – Γυναικόλογος, MD, MSc
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Τ. Επιμελητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου CHU Brugmann, ULB, Brussels

«Η αλήθεια είναι πως οι κίνδυνοι σε μια εγκυμοσύνη σε γυναίκες ηλικίας άνω των 43-44 αυξάνονται. Αυτοί είναι ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση, η προεκλαμψία, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια καθώς και η αυξημένη πιθανότητα για καισαρική τομή. Όσον αφορά το μωρό, η ύπαρξη διαβήτη και προεκλαμψίας στην γυναίκα αυξάνουν τις πιθανότητες ενός πρόωρου τοκετού. Οπότε στις περιπτώσεις αυτές, πριν προχωρήσει μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη είναι σημαντικό να λαμβάνεται ένα καλό ιατρικό ιστορικό και να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις πριν μείνει έγκυος.

Οι βασικοί λόγοι που οι γυναίκες σήμερα καθυστερούν να τεκνοποιήσουν είναι κυρίως εργασιακοί παράγοντες, δηλαδή η οικονομική ανασφάλεια που βιώνουν στη σύγχρονη εποχή τις ωθεί να αναβάλλουν τη διαδικασία έναρξης οικογένειας. Βέβαια υπάρχει και η ψευδαίσθηση που δίνει ο κοινωνικός περίγυρος, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφορικά με το ότι μια εγκυμοσύνη είναι δυνατή σε κάθε ηλικία για μια γυναίκα. Έτσι δημιουργείται η ψευδαίσθηση στο ευρύ κοινό ότι μια γυναίκα άνω των 45 μπορεί να προχωρήσει σε μια εγκυμοσύνη με τα δικά της ωάρια. Στην πραγματικότητα τα ωάρια μιας γυναίκας με το πέρασμα των χρόνων χάνουν τη δυναμική και την ποιότητά τους, με αποτέλεσμα να κάνουν δυσκολότερη μια εγκυμοσύνη, σε σχέση με μια γυναίκα νεότερης ηλικίας. Έτσι οι περισσότερες γυναίκες από μια ηλικία και μετά καταλήγουν σε δανεικά ωάρια. Δηλαδή, χρησιμοποιούν τα ωάρια μιας γυναίκας νεότερης, όπου στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθούν έμβρυα καλύτερης ποιότητας και μορφολογίας, ώστε να επιτραπεί μια επιτυχής εγκυμοσύνη. Τα δανεικά ωάρια, στα οποία καταλήγουν οι περισσότερες γυναίκες από μια συγκεκριμένη ηλικία και μετά, αποτελούν θέμα ταμπού. Πρόκειται για μια πολύ θαρραλέα απόφαση που ελάχιστες αποκαλύπτουν.

Από την ηλικία των 38 ετών και μετά αρχίζουν και μειώνονται τα ποσοστά φυσικής σύλληψης για μια γυναίκα. Οπότε οι εναλλακτικές μέθοδοι στις οποίες μπορεί να προχωρήσει είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση και αναλόγως του αποτελέσματος κρίνεται αν θα συνεχίσει τη διαδικασία αυτή ή θα αρχίσει να σκέφτεται και το σενάριο των δανεικών ωαρίων. Βάση του νόμου τα 50 έτη είναι το όριο για διενέργεια εξωσωματικής, αρκεί μια γυναίκα να είναι καλά στην υγεία της». 

Ακολούθειστε τον Δρ Σακκά Ευάγγελο στα Social: Facebook | Instagram Web

Γεωργία Κολοκούρη, Content Marketing PR & Communications Specialist

Είμαι η Γεωργία Κολοκούρη, έχω ασχοληθεί με το χώρο της Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και της Κειμενογράφησης. Ξεκίνησα ως δημοσιογράφος και εργάστηκα σε site, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, T.V. Στην πορεία με κέρδισε το Public & Media Relations – Digital Marketing. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι ως freelancer στους τομείς: Social Media | Content Creation | Copywriting | Digital / On Line Public Relations. Μου αρέσει να εκφράζομαι μέσα από τη δημιουργία περιεχομένου και επιμέλεια κειμένων. Αγαπώ τη δημιουργικότητα και τη θετική ματιά στη ζωή.

RECENT

RELATED