Anastasia Avioti: Πηγή Έμπνευσης Και Ρομαντισμού

 Λίγες μέρες πριν την επίδειξη που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Bridal Fashion Week 2020, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 19.30 στο Ζάππειο Μέγαρο, πέρασα από το ατελιέ της αγαπημένης μου Anastasia Avioti . Εκεί έπεσα πάνω σε έναν οργασμό προετοιμασιών: μοντέλα έκαναν πρόβες, συνεργάτες φρόντιζαν για τις τελευταίες λεπτομέρειες και η Αναστασία συντόνιζε τα πάντα με ηρεμία και ένα γλυκό χαμόγελο. Βρήκα, λοιπόν, την ευκαιρία να τη ρωτήσω για τη νέα αυτή συλλογή που θα θαυμάσουμε σε λίγες μέρες στη Bridal Fashion Week!

1. Η συλλογή που θα παρουσιάσεις στην Bridal Fashion Week ονομάζεται “Le Temps des Cerises” (Η εποχή των κερασιών»). Που οφείλεται ο τίτλος της κολεξιόν και ποια η πηγή έμπνευσης?

Πριν από μήνες μου πρότειναν να ακούσω ένα παλιό γαλλικό τραγούδι , που έχει γνωρίσει πολλές εκδοχές και έχει τραγουδηθεί από πολλούς, μεταξύ των οποίων , o  Yves Montand και η Νανά Μούσχουρη, το “Le Temps des Cerises” του Jean Baptiste Clément σε μουσική του Antoine Renard. Αμέσως εμπνεύστηκα μια εποχή που θα είναι γλυκιά και ανθρώπινη, όπως τα δροσερά άνθη κερασιάς και τα γλυκά κόκκινα κεράσια. Καθοδηγητής της συλλογής μου, οι στίχοι και η μελωδία του επαναστατικού αυτού τραγουδιού που υμνεί την αγάπη δίχως όρους.

2. Παρατηρήσαμε στην περσινή σου επίδειξη στη Bridal Fashion Week, πως οι νυφικές σου δημιουργίες διαφέρουν, έχουν μια θεατρικότητα και συνοδεύονται πάντα από αξεσουάρ, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Από που εμπνέεσαι συνήθως? Να περιμένουμε και φέτος αναφορές σε άλλες εποχές?

Το ατελιέ μου είναι και ήταν πάντα, μια δραστηριότητα δημιουργικής εξερεύνησης. Αναζητώ την έμπνευση παντού. Σε εποχές, σε περιοχές, στην ιστορία, στην τέχνη, στη φύση, στις ζωές των ανθρώπων, στο συναίσθημα. Η περσινή συλλογή όντως διέθετε μια θεατρικότητα άλλης εποχής! Στήριζε την έμπνευσή της στο κίνημα του Ρομαντισμού στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την μαγεία της Ανατολής. Υπήρχαν έντονες αναφορές σε ρούχα εποχής και σε στοιχεία τοπικής ενδυμασίας. Τα αξεσουάρ ήταν απαραίτητα και συμπλήρωναν το νόημα της εικόνας. Αλλά αν θες τη γνώμη μου, από ένα ολοκληρωμένο σύνολο, δεν μπορεί ποτέ να λείπει το αξεσουάρ. Η ενδυματολογική εικόνα της γυναίκας ξεκινάει από την κορυφή του κεφαλιού και τελειώνει στα δάχτυλα των ποδιών! Οτιδήποτε λιγότερο, δεν αποτελεί ενδυματολογική πρόταση.

Η φετινή συλλογή είναι πιο ανέμελα γοητευτική και απευθύνεται σε περισσότερους τύπους γυναικών και σωματότυπους . Σχεδίαζα αυτή τη συλλογή, χρησιμοποιώντας χρόνο από τις προσωπικές μου στιγμές, στις διακοπές, ή στο ΜΕΤΡΟ, νιώθοντας πως η αγνότητα είναι κάτι που στο μέλλον θα λείπει. Ότι η απλότητα μικρών αρχοντικών και παραδοσιακών λεπτομερειών δεν είναι ποτέ βαρετή και η κομψότητα ποτέ δεν φτάνει . Ότι ακόμα και εγώ προσωπικά στο άμεσο μέλλον θα απασχοληθώ με πιο φουτουριστικούς και minimal σχεδιασμούς. Σχεδίασα με μια υπερβολή, τα προσχέδια ήταν άπειρα, ήμουν μονίμως συγκινημένη! Ελπίζω να καταφέρω να περάσω στο κοινό αυτό το συναίσθημα! Για μένα ήταν μοναδικό.Η συλλογή φυσικά, στηρίζεται και πάλι σε υφάσματα υψηλής ποιότητας, περίτεχνα κεντήματα, ιδιόμορφα κοψίματα, όγκους και αισθησιακές εφαρμογές με τη χειροποίητη αρχοντιά να επικρατεί! Το αξεσουάρ ασφαλώς θα έχει και εδώ την τιμητική του, πολύ πιο ενισχυμένο από πέρυσι!

3.Τα νυφικά σου διαφέρουν επίσης και χρωματικά, σπάζοντας τη μονοτονία του λευκού! Το νυφικό μπορεί να έχει χρώμα, και αν ναι, είναι κάτι που οι νύφες τολμούν?

Το νυφικό πρέπει να έχει χρώμα. Χρησιμοποιούμε το λευκό και τις αποχρώσεις του κατά παράδοση, έχοντας ξεχάσει το νόημα της παράδοσης αυτής. Προτείνουμε στις νύφες άσπρα και ivory χωρίς να υπολογίζουμε αν τους ταιριάζει, αν τους εκφράζει, ή αν θα είχαν μια καλύτερη επιλογή. Πολύ δειλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προτάσεις σε κάποια pastels, πάντα υπό τον φόβο της μη εμπορικότητας! Η δική μου άποψη έχει τελείως άλλη βάση. Από τα πρώτα βήματά μου στα νυφικά είχα προτείνει με επιτυχία χρώματα όπως χρυσό και κόκκινο. Δεν είναι κάτι που οι νύφες τολμούν με ευκολία, αλλά ούτε και το αποφεύγουν απαραίτητα, όταν θα τους προταθεί μάλιστα μέσα σε μια πλήρης ενδυματολογική πρόταση. Άλλωστε το χρώμα στο νυφικό, ή έστω η λεπτομέρεια χρώματος, βοηθάει και στην υπόλοιπη εικόνα του γάμου, όπως το γαμπριάτικο κοστούμι και ο στολισμός. Η μέρα του γάμου είναι μια γιορτινή κατάσταση όπου το χρώμα έχει θέση!

Όμως στο ατελιέ, έχουμε και προτάσεις, για πολιτικούς γάμους και evening dresses και γενικά οι συλλογές μας αποτελούνται από κομμάτια prêt a porter de luxe, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου στο χέρι! Και ένα ατελιέ σχεδιασμού και κατασκευής ενδυμάτων πολυτελείας, οφείλει να κάνει καινούριες προτάσεις, τόσο στο χρώμα, όσο και σε πιο καινοτόμους σχεδιασμούς.

4. Οι νύφες που επισκέπτονται το ατελιέ, έχουν συνήθως στο μυαλό τους έτοιμο το νυφικό τους όπως το έχουν ονειρευτεί ή αυτό προκύπτει ύστερα από μεταξύ σας συζήτηση?

Θα πω αυτό που πιστεύω πάντα «Το ρούχο είναι φέρσιμο. Είναι η ίδια μας η διάθεση». Η κάθε νύφη που επισκέπτεται το ατελιέ, έχει επίγνωση του πως θέλει να φερθεί και ποια είναι η διάθεσή της. Εγώ οφείλω να μετατρέψω σε μόδα τη ψυχολογία της με τα σχέδιά μου. Οι νύφες που θα έρθουν επειδή ξέρουν την δουλειά μου θα αφεθούν κυριολεκτικά στα χέρια μου. Έχω ακούσει άπειρες φορές το κάνε ότι πιστεύεις εσύ, δεν έχω παράπονο. Αλλά το σχέδιο, είναι αποκλειστικό για κάθε νύφη, είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται. Το σχεδιάζω η ίδια πολλές φορές παρουσία της πελάτισσας, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσιογνωμία, την ιδιοσυγκρασία, το σωματότυπο, τη μορφή, το style της, αλλά και τις επιθυμίες και το budget της. Και αυτό είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ατελιέ μου.

Και φυσικά δεν είμαι μόνη. Η αξιοπιστία είναι μια έννοια που κατάφερε το ατελιέ να αποκτήσει μέσα από τη συστηματική παροχή υπηρεσιών στο χώρο του prêt a porter de luxe και του νυφικού, μιας ειδικά καταρτισμένης ομάδας ανθρώπων, που τους οφείλω πολλά!

5. Πως αισθάνεσαι λίγες μέρες πριν από τη δεύτερη προσωπική σου επίδειξη στο Bridal Fashion Week?

Εγώ και η ομάδα μου έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για αυτή τη συλλογή. Με απίστευτη διάθεση και εξαιρετικές ιδέες πάνω στο σχεδιασμό, την κατασκευή και το styling! Με συγκινεί επίσης το γεγονός ότι, οικιοθελώς βοήθησαν και σπουδαστές της σχολής μου, προσφέροντας πολλές ώρες εργασίας. Σεβάστηκαν απόλυτα το concept, το έκαναν δικό τους, δούλεψαν, αλλά και διασκεδάσαμε αφάνταστα και αυτή τη δημιουργική περίοδο θα τη θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή! Νιώθω δειλά δειλά απόλυτα ικανοποιημένη και μόνο από αυτό! Αλλά φυσικά με απασχολεί το να εκτιμηθεί θετικά η συλλογή από τον κόσμο και αυτό είναι κάτι που μου δημιουργεί άγχος. Η συλλογή περιέχει πολλές προτάσεις σε σχεδιασμό, γραμμή, χρώμα, συνδυασμούς υλικών, styling. Θα έλεγα ψέματα αν δεν ομολογούσα ότι επιζητώ το ειλικρινές χειροκρότημα.

Ευχαριστώ θερμά την Anastasia Avioti για το χρόνο που αφιέρωσε και ανυπομονώ να δω από κοντά τη συλλογή “Le Temps des Cerises”, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και ώρα 19.30 στο Ζάππειο Μέγαρο!

www,avioti.gr

facebook | instagram 

Τζένη Οικονόμου

Από το μόντελινγκ, στη διοργάνωση επιδείξεων και τις δημόσιες σχέσεις, όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το χώρο της μόδας, που αποτελεί και τη μεγάλη μου αγάπη! Επιλέγω να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής και πιστεύω πως ενωμένοι καταφέρνουμε περισσότερα, γι’ αυτό και είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ κομμάτι της ομάδας του Likewoman!

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue