Ανθοϊάματα Μπαχ: Το Δώρο Της Φύσης Στην Υγεία Μας

Έχουμε ακούσει για πολλές εναλλακτικές θεραπείες, μια εκ οποίων είναι και η συμπληρωματική θεραπεία με ανθοϊάματα Bach. Μας γεννήθηκαν κάποια ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν! Έτσι λοιπόν επικοινωνήσαμε με την αγαπημένη φίλη μας την Μελίνα Πολίτου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας & Ειδικευμένη στο ανθοθεραπευτικό σύστημα των ανθοϊαμάτων Dr. Bach που μας έδωσε απαντήσεις και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Τι είναι τα ανθοϊάματα;

Τα ανθοϊάματα Bach προέρχονται από 38 άνθη άγριων λουλουδιών και φυτών που έχουν τοποθετηθεί σε καθαρό νερό πηγής και εκτεθεί σε ηλιακό φως.
Πρόκειται για ένα σύστημα συμπληρωματικής και εναλλακτικής θεραπείας που στόχο έχει το ευ ζην του ανθρώπου, μέσω της εξισορρόπησης των συναισθημάτων και της αποφυγής περιοριστικών πεποιθήσεων και αρνητικών νοητικών καταστάσεων. Ο όρος Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές θεραπείες χαρακτηρίζει όλες τις μεθόδους θεραπείας που δεν εμπίπτουν μέχρι στιγμής στις κλασσικές προσεγγίσεις.
Τα ανθοϊάματα είναι φυσικά παρασκευάσματα που δεν παρουσιάζουν παρενέργειες ούτε αντιδοτούν σε οποιαδήποτε άλλη αγωγή. Για το λόγο αυτό εδώ και 80 χρόνια σε όλο τον κόσμο θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή και ασφαλή για χρήση από ολόκληρη την οικογένεια.

Σε ποιες καταστάσεις βοηθούν;

Με τη βοήθεια των ανθοϊαμάτων έχει καταστεί δυνατόν να απαλύνονται και να εξισορροπούνται πολλές αρνητικές ψυχολογικές και νοητικές καταστάσεις, με ήπιο και ασφαλή τρόπο, χωρίς επιβάρυνση για τον οργανισμό και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η βασική μέθοδος στη θεραπεία με ανθοϊάματα επικεντρώνεται στην κατανόηση και την αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου. Μέσα από συζήτηση των προβλημάτων του ατόμου, μπορούν να φανούν η υποκειμενική συγκινησιακή κατάσταση που βιώνει (όπως πχ. φόβος, ανασφάλεια, άγχος, ψυχική κόπωση, απελπισία κλπ.) αλλά και τα πιο ιδιοσυγκρασιακά σχήματα μέσα από τα οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του (πχ. ακαμψία χαρακτήρα, κτητικότητα, εγωκεντρισμός, ενοχικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης κλπ.). Στη συνέχεια με την επιλογή των κατάλληλων ανθοιαμάτων θα βελτιωθεί η κατάσταση του ψυχισμού, θα καλλιεργηθεί η απαραίτητη ψυχική ευεξία, οι ικανότητες και οι αντοχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης ή και μετά τη γέννα, έχει να αντιμετωπίσει πολλές συναισθηματικές αλλαγές που κυμαίνονται από την απόλυτη ευτυχία και πληρότητα ως την κακή εικόνα εαυτού ή ακόμα και στην αδυναμία να αισθανθεί σύνδεση με το παιδί της. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα κατάλληλα ανθοϊάματα μπορούν να φανούν έξτρα βοηθητικά ώστε να την βοηθήσουν να ανακάμψει ψυχικά.
Σε χώρες που η ανθοθεραπεία είναι περισσότερο διαδεδομένη πχ. Αγγλία ή Γερμανία τα ανθοϊάματα του Bach –και ιδίως το Rescue Remedy- αποτελούν πολύτιμο βοήθημα για πολλές μαίες και μέλλουσες μητέρες όπως και μητέρες με νεογέννητα βρέφη.

Είναι για όλες τις ηλικίες;

Εφόσον πρόκειται για φυσικά παρασκευάσματα είναι ασφαλή για χρήση από όλα τα άτομα κάθε ηλικίας ακόμα και παιδιά ή μωρά αλλά και από αρρώστους σοβαρών παθήσεων για να υποστηρίξουν ψυχολογικά και να ανακουφίσουν τον πάσχοντα.
Έχουν άμεση και θεαματική επίδραση στα ζώα και μπορούν να φανούν χρήσιμα στην κτηνιατρική αλλά και σε ανθρώπους που έχουν κατοικίδια.
Επίσης καθώς προέρχονται από φυτά είναι φυσικό να επιδρούν θετικά σε όλα τα φυτά.

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλου είδους θεραπείες;

Η θεραπεία με ανθοϊάματα δεν επηρεάζεται και δεν επηρεάζει οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ακολουθείτε, κι έτσι δεν χρειάζεται να την διακόψετε.
Τα ανθοιάματα επίσης, δεν παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή που δρα στο φυσικό σώμα.

Εξαιτίας της πολύ μικρής ποσότητας του αλκοόλ που περιέχεται σε ένα ατομικό μείγμα, θεωρείται γενικά ασφαλής η παράλληλη χρήση με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, στην περίπτωση που τα φάρμακα που παίρνετε συνιστούν την αποφυγή του αλκοόλ, τότε το ατομικό μείγμα μπορεί να παρασκευαστεί χωρίς τη χρήση αλκοόλ, το οποίο αντικαθίσταται με μηλόξιδο ή φυτική γλυκερίνη.

Τι χρειάζεται να προσέχουμε;

Ουσιαστικά το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι να επιλέξει τα κατάλληλα για εκείνον ανθοϊάματα που θα του προσφέρουν την συναισθηματική εξισορρόπηση που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Καθώς τα ανθοϊάματα εμφανίζουν εξειδικευμένη επίδραση, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τους. Δεν παθαίνει κάποιος κάτι αν πάρει κάποιο λάθος ανθοϊαμα, απλά αυτά δεν θα δράσουν και δεν θα έχει το αποτέλεσμα της εξισορρόπησης που επιθυμεί.
Όμως με τη σωστή «χαρτογράφηση» των προβλημάτων από έναν ειδικό ανθοθεραπευτή, τον προσδιορισμό των αιτιών και την κατάλληλη αντιστοίχιση των προβλημάτων με τα ανθοϊάματα μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

Μαρίνα Λυμπεροπούλου MakeUp Artist

Η αγαπημένη Coco Chanel έλεγε πως “Η ομορφιά ξεκινάει τη στιγμή που αποφασίζεις να είσαι ο εαυτός σου”. Πιστεύω λοιπόν πως όλες οι γυναίκες από τη φύση μας είμαστε όμορφες αρκεί να το αναγνωρίσουμε. Ως Makeup Artist αυτό που λέω σε όλες τις γυναίκες είναι πως το μακιγιάζ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να μπορούμε να αναδεικνύουμε τη δική μας ξεχωριστή ομορφιά.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue