Από το UNISEX στο GENDER-LESS


11 Ιούλ 2021

Ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυνόμαστε καθημερινά, αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης, συναισθημάτων, ιδεών… αντικατοπτρίζει πολλές φορές ακόμα και την ψυχολογική μας κατάστασή μας εκείνη την περίοδο. Πλέον δεν είναι μυστικό πως η μόδα και τα trends, ανήκουν σε όλους και σε όσους επιλέγουν να τα ασπαστούν .

Η Gender-Fluid τάση δεν εμφανίστηκε ξαφνικά. Ιστορικά και στην μόδα την ίδια, υπάρχουν πολλά παραδείγματα ρευστότητας των φύλων και στο χώρο της μόδας and we’re here for it!

Από την αρχαία Ελλάδα, οι γυναίκες και οι άνδρες φορούσαν το ίδιο πέπλο, χιτώνα και ιμάτιον, δίχως να χαρακτηρίζεται το εκάστοτε ρούχο ως “γυναικείο” ή “ανδρικό”.

<<Για μένα η μόδα δεν ήταν ποτέ χωρισμένη σε ανδρική και γυναικεία . Το 1985 σχεδίασα μία συλλογή με τίτλο “A wardrobe for two” , όπου οι γυναίκες φορούσαν ανδρικά, αθλητικά looks. Το 2007 λάνσαρα τη σειρά Puissance 2, με ρούχα για όλα τα φύλα – χωρίς διακρίσεις. Ήταν πάντα φυσικός τρόπος σχεδιασμού>>, αναφέρει ο Jean Paul Gaultier στην Vogue Greece.

image 7 1

image 6 1

To street fashion τα τελευταία χρόνια , αποτελεί την πασαρέλα από την οποία πολλοί νέοι και μεγαλύτεροι σχεδιαστές αντλούν έμπνευση και επικραττεί όλο και περισσότερο. Ο Marc Jacobs εμπνεύστηκε για τη νεανική συλλογή του ‘Heaven’, που λάνσαρε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μια collection που παίζει με την ανατροπή , τη δυστοπία της εφηβείας και την queer νεολαία. Από τον ‘δρόμο’ ξεκινά και το No Sesso, ένα άφυλο brand με βάση το Los Angeles και δίνοντας έμφαση σε χειροποίητα κεντήματα και patchworks .

image 9

marc jacobs heaven scaled 1

MarcJacobs Polysexual

<<Κάθε φορά, η Avant-Garde μόδα αντικατοπτρίζει την πολιτική της εποχής της. Σήμερα έχει περισσότερο να κάνει με την απομάκρυνσή μας από τον δυαδικό ορισμό του φύλου>>

-Sarah Mower

Τέλος , ο Jean Paul Gaultier αναφέρει <<Οι νέοι σκέφτονται χωρίς να βάζουν τα φύλα σε ‘κουτιά’ και εφαρμόζουν αυτήν την ιδέα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Και έτσι πρέπει να γίνεται>>.

image 4 1

no sesso brand

Οι νέες γενιές ανθρώπων λειτουργούν, δημιουργούν, κινούνται και εκφράζονται δίχως να τοποθετούν τις σκέψεις και την έμπνευσή τους σε περιορισμένα καλούπια, και αυτό εμφανίζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Εριάννα Κρόκου

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue