Skip to main content
Likewomangr kafes ygeia ec616815

Άραγε, ο καφές μας κάνει καλό; Διάβασε όλες τις επιδράσεις του στην υγεία!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον καφέ!

Ο καφές είναι ίσως το πιο διαδεδομένο (και αγαπητό;) ρόφημα παγκοσμίως. Η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί πολύ μαζί του και ιδιαίτερα με τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις που έχει στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Άραγε, ο καφές μας κάνει καλό; Η μέτρια κατανάλωση καφέ στον υγιή πληθυσμό έχει αναδείξει σημαντικά θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου καθώς:

Α. Ο καφές είναι από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών μέσα στη μέρα μας. Ο κόκκος του καφέ περιέχει πάνω από 800 βιοενεργά φυτοχημικά συστατικά, με σημαντικό όφελος στην υγεία του ατόμου. Τα φλαβονοειδή αποτελούν μία από τις κύριες κατηγορίες αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στον καφέ (ίδια κατηγορία αντιοξειδωτικών με τη μαύρη σοκολάτα).

Β. Η κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Ναι, καλά διάβασες. Παρόλες τις φήμες που θέλουν τον καφέ να μας αφυδατώνει, νεότερα επιστημονικά δεδομένα σημειώνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ όχι μόνο δε μας αφυδατώνει, αλλά συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, καθώς έχει μόνο μία ήπια – κι όχι έντονη – διουρητική δράση.

Γ. Βελτιώνει τη γνωστική απόδοση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Η καφεΐνη, που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στον καφέ διεγείρει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και γι αυτό έχει την ιδιότητα να μας “ξυπνάει” και να μας κάνει να νιώθουμε εγρήγορση.

Δ. Βελτιώνει την αθλητική απόδοση σε αγωνίσματα αντοχής. Έχει φανεί από πρόσφατες μελέτες ότι 3mg καφείνης/κιλό σωματικού βάρους μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση σε αγωνίσματα αντοχής όπως τα ομαδικά αθλήματα, η ποδηλασία και το τρέξιμο.

Ε. Η μέτρια κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μας προστατεύει από τις πιο γνωστές χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, ορισμένες μορφές καρκίνου και από Σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ.

Πόσο καφέ κάνει να πίνουμε; Όπως αντιλαμβάνεστε από το παραπάνω κείμενο, αναφέρουμε συχνά τη φράση “μέτρια κατανάλωση καφέ”. Η μέτρια κατανάλωση καφέ ανέρχεται στα 2-4 (μάξιμουμ) φλιτζάνια τη μέρα, ή αλλιώς 2-4 δόσεις καφείνης. Το όριο της ασφαλούς κατανάλωσης ανέρχεται στα 400 mg καφεΐνης ημερησίως, το οποίο μεταφράζεται περίπου σε 3 γαλλικούς καφέδες, 4 ελληνικούς (μονούς) ή 2 freddo espresso. Η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας καφεΐνης αντενδείκνυται, καθώς έχει φανεί πως συμβάλλει στην εμφάνιση αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία όπως δυσκολία στην έλευση ύπνου, ταχυκαρδία, αρρυθμίες, αίσθημα παλμών και έντονο άγχος.

Likewomangr kafes ygeia 1

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η κατανάλωση καφέ; Όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν είναι όλα για όλους. Οι συστάσεις που βγαίνουν από την επιστημονική κοινότητα αναφέρονται στο μεγαλύτερο μέρος του υγιούς πληθυσμού. Επομένως, όπως και σε κάθε περίπτωση, έτσι κι εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Έτσι, οι παρακάτω κατηγορίες ατόμων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση καφέ.

Α. Οι εγκυμονούσες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες. Το ανεκτό όριο κατανάλωσης ανέρχεται στα 200mg τη μέρα, δηλαδή στους 2 μονούς ή 1 διπλό καφέ τη μέρα.

Β. Οι πάσχοντες από γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο καφές προκαλεί την έκκριση μεγάλης ποσότητας υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, κάτι το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση και το αίσθημα καύσου σε αυτούς τους ασθενείς.

Γ. Οι πάσχοντες από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Αν και οι περιπτώσεις ατόμων με ΣΕΕ διαφέρουν πολύ, η κατανάλωση καφέ θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και εφόσον ο ασθενής δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στη σύσταση των κενώσεων του, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κατανάλωση καφέ να προκαλέσει περιστατικά έντονης διάρροιας σε αυτούς τους ασθενείς.

Δ. Άτομα με μικρή ανοχή στην καφεΐνη. Έχεις ποτέ παρατηρήσει τον περίγυρο σου στο πως ανταποκρίνεται στην πρόσληψη καφεΐνης; Υπάρχουν άτομα τα οποία με 2 γουλιές ξυπνάνε κατευθείαν, ενώ υπάρχουν και άτομα που μπορούν να πιουν καφέ 1-2 ώρες πριν κοιμηθούν, και ο ύπνος τους να μείνει τελείως ανεπηρέαστος. Τα άτομα με μικρή ανοχή στην καφεΐνη (γονιδιακά) θα πρέπει να παρατηρήσουν το όριο στο οποίο η καφεΐνη δεν τους προκαλεί έντονη ταχυκαρδία και να υιοθετήσουν αυτό το όριο πρόσληψης στην καθημερινότητα τους, ύστερα από συζήτηση με τον ιατρό ή διαιτολόγο που τους παρακολουθεί.

Ε. Άτομα με έντονες κρίσεις άγχους/πανικού.

ΣΤ. Πάσχοντες από αναιμία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα αναιμικά άτομα, καθώς η κατανάλωση καφέ μειώνει την απορρόφηση σιδήρου. Για αυτό το λόγο, ο καφές θα πρέπει να καταναλώνεται 2 ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Συμπερασματικά, η μέτρια κατανάλωση καφέ, όχι μόνο δε μας κάνει κακό, αλλά συμβάλλει στη συνολική σωματική και ψυχική ευεξία μας. Προσοχή χρειάζεται να δοθεί από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού καθώς και στο όριο κατανάλωσης της καφείνης, ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα οφέλη του καφέ, χωρίς αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Πηγές αναφοράς

Pourshahidi, L. K., Navarini, L., Petracco, M., & Strain, J. J. (2016). A comprehensive overview of the risks and benefits of coffee consumption. Comprehensive reviews in food science and food safety, 15(4), 671-684.

Διαβάστε όλα μας τα άρθρα εδώ!

Όραμα μας είναι μέσα από εδώ να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου και στον εαυτό σου όπως του αξίζει. Για περισσότερες πληροφορίες θα μας βρεις εδώ!

lybgr

Η ομάδα του love your body

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της. Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει. Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

RECENT

RELATED