Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F11%2FLikewomangr audrey 5

Audrey Hepburn «Funny face»: Η στιγμή που κινηματογράφος και μόδα έγιναν ένα!

Audrey Hepburn: η γυναίκα που κατήργησε τα στερεότυπα ομορφιάς της εποχής της, προσέφερε αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές και έδωσε το δικό της στίγμα στο χώρο της μόδας!

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός που έχει ενσαρκώσει πολλούς ρόλους στη κινηματογραφική σκηνή και μάλιστα με τεράστια επιτυχία είναι μία από τα 17 άτομα που έχουν καταφέρει να κερδίσουν βραβεία Grammy, Emmy, Oscar και Tony. Κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο και σταματώντας στην εποχή του 1957 θα συναντήσουμε την ταινία «Funny face» που έχει μείνει αξέχαστη για τους λάτρεις της μόδας.

Likewomangr audrey 1

Η συγκεκριμένη ταινία αρχίζει με την Maggie Prescott, εκδότρια του περιοδικού Quality, η οποία σε συνεργασία με τον φωτογράφο Dick Avery αναζητούν μία γυναίκα που να εκπροσωπεί και να αποπνέει τον συνδυασμό της εξωτερικής ομορφιάς και της εσωτερικής διανοητικής δύναμης. Αποφασίζουν λοιπόν πως το location της επικείμενης φωτογράφισης θα είναι το βιβλιοπωλείο “Embryo Concepts” που βρίσκεται στο Greenwich Village στην Νέα Υόρκη. Το παρόν βιβλιοπωλείο δεν διευθύνει άλλη από την ντροπαλή Jo Stockton, που υποδύεται η Audrey Hepburn, η οποία σύντομα θα γνωρίσει τον κόσμο του modeling (χωρίς να το επιδιώκει) καθώς συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αναζητούσε η ομάδα του περιοδικού. Οι σχέσεις της με την βιομηχανία της μόδας δεν είναι και οι καλύτερες καθώς πιστεύει ότι αποτελούν μία ανοησία. Η ίδια αγαπά και ενδιαφέρεται περισσότερο για  την φιλοσοφία έχοντας ως μεγάλο όνειρο να παρακολουθήσει την διάλεξη του αγαπημένου της φιλοσόφου Emile Flostre στο Παρίσι. Μεταξύ της Maggie, του Dick και της Jo δημιουργείται μία συμφωνία κατά την οποία η Jo θα ασχοληθεί με το modeling αφού εκείνοι θα την βοηθήσουν να εκπληρώσει το πολυπόθητο ταξίδι στο Παρίσι. Όλα όμως περιπλέκονται όταν η διάλεξη του καθηγητή Emile Flostre και ένα γκαλά μόδας είναι προγραμματισμένα την ίδια νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ταινίας αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο μεταξύ του Dick και της Jo χαρίζοντας στην ταινία μία ρομαντική διάθεση καθιστώντας την μία μίξη ρομαντικής comedy και musical.

Likewomangr audrey 2

Πώς κατάφερε το “Funny face” να αποτελέσει μία κομβική στιγμή για τον χώρο της μόδας;

Την ενδυματολογική επιμέλεια για τα περισσότερα κοστούμια της ταινίας είχε αναλάβει η Edith Head η οποία ανταμείφθηκε με βραβείο Όσκαρ. Ιδιαίτερα ξεχωριστή όμως είναι η συλλογή φορεμάτων από τον Hubert de Givenchy.  Η Audrey Hepburn δήλωσε πως «Είναι τα μόνα ρούχα στα οποία νιώθω ο εαυτός μου».

Το outfit που εντυπωσίασε περισσότερο στην ταινία ήταν το νυφικό Givenchy που συνδύαζε κλασσικά ρομαντικά και μοντέρνα στοιχεία αναδεικνύοντας την ψηλή λαιμόκοψη και το στενό μπούστο με το μήκος του φορέματος το οποίο έφτανε λίγο πιο πάνω από τον αστράγαλο.

Likewomangr audrey 4

Παράλληλα στην επιτυχία της ταινίας “Funny face” και στην ενίσχυση της σύνδεσης της με τον κόσμο της μόδας συνέβαλε ο φωτογράφος  μόδας και πορτρέτων Richard Avedon. Αυτό συνέβη καθώς οι πρωταγωνιστές  Maggie Prescott και Dick Avery  ήταν οι μούσες της εποχής του 1950 για τον Avedon.

Likewomangr audrey 3

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τον αναφερόμενο φωτογράφο να σε  ενημερώσω ότι έχει συνεργαστεί με σπουδαία περιοδικά όπως είναι το Harper’s Bazzar και η Vogue. Οι λήψεις του φωτογράφου Richard Avedon χάρισαν στο κοινό μοναδικά στιγμιότυπα δίνοντας την αίσθηση πως μελετάς ένα περιοδικό μόδας όπου η πρωταγωνίστρια Jo (Audrey Hepburn) παρουσιάζει τα ρούχα με elegant τρόπο την στιγμή που οι εκφράσεις του προσώπου της και οι κοντινές της φωτογραφίες εκφράζουν τον πλούσιο συναισθηματικό της κόσμο. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η απίστευτη η άρρηκτη σχέση της κινηματογραφικής τέχνης με την μόδα και την φωτογραφία!

Likewomangr audrey 

Ώρα να απολαύσεις το trailer της ταινίας και να ταξιδέψεις στη δεκαετία του 1950 με την Audrey Hepburn.

https://www.youtube.com/watch?v=XjXxl3WF6R4

 

Σταυρούλα Βαϊδάνη

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Ποιος είπε ότι μία παιδαγωγός δεν μπορεί να ασχολείται με τον κινηματογράφο; Η μεγάλη μου αγάπη είναι οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές. Πάντα απολάμβανα να διαβάζω κριτικές και να αναζητώ πληροφορίες για τη ζωή των πρωταγωνιστών. Πολλές φόρες μάλιστα φιλοσοφώ και επεξεργάζομαι τον συναισθηματικό κόσμο, τις αντιλήψεις και τις πράξεις των ηρώων. Ο κινηματογράφος μπορεί να μας προσφέρει τόσα πολλά, ηρεμία, αίσθηση ρομαντισμού, αναστοχασμό για κοινωνικά διλήμματα ακόμα και νοητά ταξίδια σε άλλους πολιτισμούς. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα είμαι εδώ! Τι λες…πάμε να εξερευνήσουμε παρέα τον κινηματογραφικό κόσμο;

RECENT

RELATED