Back to school 2015: Πλήρης οδηγός για γονείς

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού και η επιστροφή στα σχολεία πλησιάζει ολοταχώς!  

Γράφει η Aspaonline.gr 

Ως μαμά δύο κοριτσιών 10 και 12 χρονών, έχω ζήσει αρκετές φορές τη διαδικασία της επιστροφής και τα δεκάδες μικρά πράγματα που πρέπει να γίνουν.  Κάθε χρόνο λοιπόν τέτοια εποχή μοιράζομαι έναν οδηγό “Back to School” με μικρά μυστικά που κάνουν τη ζωή μου ευκολότερη ως μαμά. Ελπίζω ο ανανεωμένος οδηγός του 2015 να σας φανεί χρήσιμος.

Επιστροφή στα σχολεία - Οδηγός για γονείς

Αγορές: Τι χρειάζεται να ψωνίσετε;

Η επιστροφή στα σχολεία συνοδεύεται με ψώνια: Σχολικά και τσάντες, ρούχα και παπούτσια, αξεσουάρ για τις αθλητικές δραστηριότητες. Τα ψώνια μπορεί να προκαλέσουν άγχος στους γονείς, από τη μία γιατί τα έξοδα είναι πολλά και από την άλλη γιατί δεν έχουν πάντα όσο χρόνο θα θέλανε για να ψάξουν με την ησυχία τους. Κάποιες ιδέες που θα βοηθήσουν:

1. Σχολικά είδη

Συνήθως οι αγορές των διαφόρων σχολικών ειδών γίνεται αφού ανοίξει το σχολείο και οι δάσκαλοι δώσουν στα παιδιά τον κατάλογο με τα υλικά που θα χρειαστούν. Η χειρότερη μέρα για να βγείτε για την αγορά αυτών των προμηθειών είναι την ημέρα που τα παιδιά θα γυρίσουν στο σπίτι με τον κατάλογο. Όλο το σχολείο θα βρίσκεται συγκεντρωμένο στο κοντινότερο πολυκατάστημα ή στα μικρά καταστήματα της γειτονιάς και θα γίνεται το αδιαχώρητο. Αν μπορείτε να περιμένετε δύο-τρεις μέρες, κάντε το. Συνήθως τα παιδιά τα πιάνει τρομερή ανυπομονησία να αγοράσουν τα υλικά γιατί «η κυρία είπε ότι τα θέλει αύριο»! Δε θέλετε βέβαια να καθυστερήσετε να τα στείλετε, αλλά δύσκολο «να τα θέλει η κυρία αύριο».  Μάθετε τα χρονικά περιθώρια και προσαρμόστε το πρόγραμμα ανάλογα.

Επίσης στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, μια καλή συμβουλή είναι να ξεκινήστε τα ψώνια πρώτα από το σπίτι. Δηλαδή να δείτε τι υπάρχει ήδη στα ντουλάπια και στα συρτάρια πριν να πάτε στα καταστήματα. Δε θα πέσει βέβαια έξω ο προϋπολογισμός αν αγοράσετε ένα καινούργιο κουτί με μαρκαδόρους (αν υπάρχει δυνατότητα, ένα καινούργιο κουτί δίνει μεγάλη χαρά) αλλά είναι σπατάλη να αγοράζει κανείς το δέκατο ψαλίδι αν υπάρχουν άλλα εννέα στο σπίτι.

sholikes-tsantes

Σχολική Τσάντα: Εκείνο το οποίο θα μπορούσατε να αγοράσετε ακόμα κι από τώρα, είναι η σχολική τσάντα. Η πείρα μου μού έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένως ότι όλες οι σχολικές τσάντες ΔΕΝ είναι ίδιες. Έχουμε κατά καιρούς προμηθευτεί τσάντες που διαλύονται στην κυριολεξία μέσα σε έναν μήνα. Διαβάστε το αναλυτικό post μου Μυστικά για την επιλογή της σχολικής τσάντας για να μάθετε πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να επιλέξουν μία τσάντα που να είναι κατάλληλη για αυτά, να τους αρέσει και η οποία να μπορεί να αντέξει τη σκληρή χρήση μίας ολόκληρης χρονικής χρονιάς.

2. Ρούχα

Υπάρχουν δύο μέθοδοι για να κάνετε τις αγορές για τα ρούχα των παιδιών της νέας χρονιάς: Σταδιακά ή «μια και έξω». Εγώ συνήθως ακολουθώ τη σταδιακή μέθοδο, γιατί δε βρίσκω ποτέ το χρόνο ή την υπομονή να τα κάνω όλα την ίδια μέρα. Κι έτσι καθώς  κρυώνει ο καιρός και τα παιδιά αναγκάζονται να ντυθούν με ζεστότερα ρούχα, αρχίζω σταδιακά να προσθέτω στη γκαρνταρόμπα τους τα ρούχα που χρειάζονται.computerakiΠροσοχή όμως, δε σημαίνει ότι με τη σταδιακή μέθοδο τη γλύτωσες και απέφυγες το στάδιο της προετοιμασίας. Αν βγεις για ψώνια χωρίς να έχεις προετοιμαστεί σωστά, μπορεί να σπαταλήσεις λεφτά αγοράζοντας περιττά πράγματα ή κάνοντας  παρορμητικές αγορές. Μελετήστε προσεκτικά τα δύο παρακάτω posts για να δείτε πώς να κάνετε τις αγορές ρούχων της νέας σεζόν έξυπνα, οικονομικά και συνειδητοποιημένα:

3. Παιδικό δωμάτιο

lambaΣυνήθως δύο είναι τα ορόσημα στη ζωή του παιδιού που απαιτούν αγορές για το παιδικό δωμάτιο: Η πρώτη δημοτικού και η πρώτη γυμνασίου. Στην πρώτη δημοτικού θα χρειαστεί γραφείο, καρέκλα γραφείου και βιβλιοθήκη, αν δεν τα έχει ήδη. Η διαδικασία αγοράς αυτών των επίπλων πρέπει να μοιάζει με μια μικρή «γιορτή», έτσι ώστε το παιδί να ανυπομονεί να καθίσει στο γραφείο του να κάνει τα μαθήματά του.

Στην πρώτη γυμνασίου, το παιδί μπαίνει σε μια νέα νέα πιο ώριμη φάση της ζωής του και το δωμάτιό του μπορεί να χρειάζεται μία μικρή ανακαίνιση. Μερικές φορές βέβαια αυτό έχει γίνει και στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Σε αυτή την ηλικία το παιδί ξέρει αρκετά καλά τι θέλει. Συζητήστε το από πριν, θέστε κάποιο budget και βγείτε για ψώνια.

Χρήσιμα posts για εξοικονόμηση χρημάτων:

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue