Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F09%2Fback2school organosi 3

Back to School και οργανώνουμε τα πάντα για μικρούς και … μεγάλους

Το καλοκαίρι έχει σχεδόν τελειώσει και σε λίγο το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη άλλης μιας σχολικής χρονιάς.

Ο αποχαιρετισμός του καλοκαιριού και της ανεμελιάς μπορεί πολύ εύκολα να «μας πάρει από κάτω» όμως δείτε την θετική του πλευρά. Μια νέα σεζόν ξεκινά, ευκαιρία για απολογισμό και οργάνωση. Όσο μεγάλες και αν είναι οι απαιτήσεις, πιστέψτε με λίγη οργάνωση δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Όλοι μαζί, γονείς και μαθητές, γιατί η οργάνωση και το πρόγραμμα μόνο θετική επίδραση έχουν στη ζωή των μαθητών και κατ’ επέκταση και των γονιών τους. Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις και ιδέες οργάνωσης για μικρούς αλλά και για μεγάλους, μαθητές και γονείς!

1. Οργανώστε το πρωινό σας

Οι πρωινές συνήθειες δεν είναι μόνο για τους μεγάλους, είναι για όλους ανεξαρτήτως την ηλικία. Πάρτε το σημειωματάριό σας (πάντα να έχετε ένα σημειωματάριο!), καθίστε κάπου ήσυχα και σκεφθείτε 3-4 πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν το πρωινό σας καλύτερο και έτσι την ημέρα σας επιτυχημένη. Σκεφτείτε ποια ώρα θα πρέπει να ξυπνήσετε, τι ώρα θα πρέπει να ξυπνήσουν τα παιδιά, εύκολες ιδέες, συνταγές για πρωινό κλπ. Δεν έχει σημασία τι θα αποφασίσετε να κάνετε αλλά πως θα το κάνετε.

2. Οργανώστε το μαγείρεμα (meal planning)

Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό το meal planning, το μενού της εβδομάδας. Τόσο από θέμα εξοικονόμησης χρόνου όσο και διατροφικά. Το να παίρνει το παιδί το φαγητό από το σπίτι του δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και θέμα σωστής διατροφής, καθώς μπορείς να ελέγχεις τι τρώει. Το ίδιο ισχύει και για σένα που δουλεύεις! Μην σας τρομάζει ο προγραμματισμός ολόκληρης της εβδομάδας, όσο περισσότερο ασχολείσθε με αυτό, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται. Χρειάζεται απλά 10 λεπτά από τον χρόνο σας και ένα σημειωματάριο. Σκεφθείτε τι αρέσει και τι δεν αρέσει σε καθένα από εσάς και δοκιμάστε να εντάξετε και μερικές νέες συνταγές για ποικιλία.

Μόλις τελειώσετε με το μενού, σειρά έχουν τα ψώνια. Γράψτε όλα όσα χρειάζεστε και εάν έχετε όρεξη πεταχτείτε οικογενειακώς για ψώνια. Επιπλέον, εάν η ηλικία των παιδιών σας το επιτρέπει, μπορείτε να τους ζητήσετε να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα ή στην προετοιμασία των φαγητοδοχείων, με την απαραίτητη πάντα βοήθεια ενός μεγάλου. Στα παιδιά αρέσει πολύ η όλη διαδικασία και με το να επιλέγουν τι θα πάρουν μαζί τους στο σχολείο ή τι θα φάνε τα κάνει υπεύθυνα.

3. Back to school εκκαθάριση

Αν και τα δικά σας παιδιά είναι όπως τα δικά μου, το σίγουρο είναι ότι στα δωμάτιά τους θα έχει δημιουργηθεί αρκετή ακαταστασία. Τα παιχνίδια στη γωνία σε έναν μεγάλο σωρό και μερικοί μικρότεροι σωροί με χαρτιά, μολύβια, βιβλία πάνω στο γραφείο. Αφήστε τις ντουλάπες! Ενθαρρύνεται λοιπόν τα παιδιά να τα τακτοποιήσουν ή αν είναι πολύ μικρά να σας βοηθήσουν να το κάνετε παρέα. Πετάξτε οτιδήποτε άχρηστο και χαρίστε παλιά παιχνίδια και ρούχα που δεν τους κάνουν πια.

Back to School Οργάνωση για μικρούς και … μεγάλους. Ιδέες και προτάσεις για οργάνωση για μαθητές και γονείς.

4. Τακτοποιήστε τις ντουλάπες

Αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ εκπλήξεων γιατί ο καιρός αλλάζει γρήγορα και τα πρωινά μια ψύχρα την κάνει, φροντίστε να υπάρχουν στην ντουλάπα ρούχα στο μέγεθός τους. Αν όχι, εκμεταλλευθείτε τις Back to School προσφορές και εφοδιαστείτε με τα βασικά (φόρμες, φούτερ, κολάν, μπλουζάκια, αθλητικά παπούτσια κλπ. ). Εάν τα παιδιά σας βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να αξιολογήσουν αν ένα ρούχο είναι στο μέγεθός τους ή όχι, μπορείτε να βάλετε στην ντουλάπα τους μια πάνινη τσάντα όπου μέσα να βάζουν όποιο ρούχο δεν τους κάνει πια. Φροντίστε επίσης όχι μόνο όταν γυρίζουν από το σχολείο να αλλάζουν ρούχα αλλά και να τα τακτοποιούν. Μερικές κρεμάστρες τοίχου είναι πολύ χρήσιμες γι’ αυτή τη δουλειά.

5. Προγραμματίστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες σε οποιαδήποτε ηλικία είναι μια συνήθεια για όλα τα παιδιά. Μιλήστε μαζί τους για το τι θέλουν αυτά να κάνουν τη φετινή χρονιά. Μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν ότι έκαναν ή μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο. Το σημαντικό είναι να θέλουν αυτά να το κάνουν γιατί τα ευχαριστεί. Μην πιέσετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι μόνο και μόνο γιατί αρέσει σε εσάς. Ένα παιδί στο οποίο δεν αρέσει το νερό και το κολύμπι, δεν θα αγαπήσει ποτέ τα μαθήματα κολύμβησης όσο κι αν εσείς τα θεωρείτε χρήσιμα. Σκεφθείτε λοιπόν όλες τις επιλογές που έχετε, δείτε το πρόγραμμά σας, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το κάνετε (εσείς θα τα πηγαινοφέρνετε άλλωστε!) και  επιλέξτε αυτές τις δραστηριότητες που και θα απολαύσουν τα παιδιά σας αλλά θα τους προσφέρουν εφόδια για τη ζωή τους.

6. Ορίστε τον χώρο μελέτης

Ενθαρρύνεται τα παιδιά να διαβάζουν στο δωμάτιό τους. Εάν πάλι είναι πολύ μικρά και χρειάζονται την επίβλεψή σας, για την δική σας ευκολία μπορείτε να ορίσετε ως χώρο μελέτης την κουζίνα ή την τραπεζαρία. Πάντως, όποιο χώρο και αν ορίσετε, φροντίστε να έχει καλό φωτισμό και να υπάρχουν εκεί όλα τα απαραίτητα (μολύβια, γόμες, μαρκαδόροι).

Back to School Οργάνωση για μικρούς και … μεγάλους. Ιδέες και προτάσεις για οργάνωση για μαθητές και γονείς.

7. Στοκάρετε τα βασικά

Οτιδήποτε και αν γράφει η σχολική λίστα το σίγουρο είναι ότι θα τα χρειαστείτε στο διπλάσια μέσα στη χρονιά, ειδικά εάν τα παιδιά είναι μικρά. Φροντίστε λοιπόν να στοκάρετε τα βασικά ώστε να μην χρειαστεί να τρέχετε την τελευταία στιγμή για κόλλα και μαρκαδόρους. Εγώ έχω ένα μεγάλο κουτί από παπούτσια στο ντουλάπι όπου αποθηκεύω έξτρα σχολικές προμήθειες όπως κόλλα, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μολύβια, γόμες, ξύστρες, ψαλίδια αλλά και αυτοκόλλητο για το ντύσιμο των βιβλίων. Επιπλέον στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, φροντίζω να κάνω εκκαθάριση στη γραφική τους ύλη. Κρατάω οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξεφορτώνομαι οτιδήποτε χαλασμένο.

8. Προγραμματίστε “Ώρα Διαβάσματος”

Το διάβασμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι αναγκαίο. Μπορεί να γίνει πιο εύκολο, εάν ορίσετε κάθε απόγευμα μια συγκεκριμένη ώρα. Εάν πάλι έχετε πολλές δραστηριότητες, οι οποίες δεν σας επιτρέπουν για κάτι συγκεκριμένο, δείτε το ημερήσιο πρόγραμμα και ορίστε μια ώρα. Μπορεί το διάβασμα να διαρκεί μια ώρα ή ίσως περισσότερο ή λιγότερο, το θέμα είναι ότι εάν τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη ώρα είναι “Ώρα Διαβάσματος” θα το συνηθίσουν και ίσως με τον καιρό γίνει ευκολότερο. Όλα είναι θέμα συνήθειας.

9. Μηνιαίο οικογενειακό ημερολόγιο

«Αν δεν είναι γραμμένο στο ημερολόγιο, τότε δεν υπάρχει». Αυτό λέω κάθε φορά που ακούω διάφορα στο σπίτι. Για τη δική σας πρώτα από όλα ψυχική υγεία, σας προτείνω να αναρτήσετε κάπου βολικά ένα μηνιαίο ημερολόγιο, όπου θα γράφετε τις δραστηριότητες, τα μαθήματα, τα πάρτι και τις διάφορες άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις. Εγώ έχω το δικό μας κολλημένο στο ψυγείο όπου γράφουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εκδήλωση έχουμε. Μάλιστα ο καθένας μας έχει διαφορετικό χρώμα ώστε με μια ματιά να βλέπουμε τι μας περιμένει. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να ρωτάμε ο ένας τον άλλο γιατί … «Αν δεν είναι γραμμένο στο ημερολόγιο, τότε δεν υπάρχει»!

10. Η αργία της Κυριακής

Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για τον εαυτό μας, και δεν είναι καθόλου εγωιστικό. Για το λόγο αυτό καλό είναι να αναθεωρήσετε την Κυριακή σας. Ενδεχομένως να είναι η ευκαιρία σας για χαλάρωση και ξεκούραση. Προσπαθήστε να μην προγραμματίσετε πολλές δραστηριότητες, παιχνίδια ή ακόμα και πάρτι εκτός και εάν αυτό σας ξεκουράζει. Δείτε την Κυριακή ως ημέρα αργίας (που αυτό είναι πραγματικά!) και προσπαθήστε να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας. Προγραμματίστε μια ημερήσια εκδρομή ή μια θεατρική παράσταση ή απολαύστε το φαγητό σας σε κάποιο εστιατόριο. Νομίζω ότι αυτό θα αρέσει σε όλους!

Ιωάννα Λυμπεροπούλου Blogger

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RECENT

RELATED