Skip to main content
cheirourgikes methodoi pou echoun mikro chrono anarrosis 8d037488

Χειρουργικές μέθοδοι που έχουν μικρό χρόνο ανάρρωσης

author likewoman

2 Οκτ 2024

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία με τα σπουδαία επιτεύγματά της εμφανίζεται σε όλους τους τομείς της σύγχρονης κοινωνίας και διευκολύνει σημαντικά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Δε θα μπορούσε λοιπόν να αφήσει ανεπηρέαστο και τον κλάδο της ιατρικής, ο οποίος παρουσιάζει πλήθος καινοτομιών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα, οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι έχουν εξελιχθεί σημαντικά και συνοδεύονται από πληθώρα θετικών, όπως είναι ο μειωμένος χρόνος ανάρρωσης και ο ελάχιστος πόνος.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα αναφέρουμε κάποιες δημοφιλείς χειρουργικές μεθόδους που όχι μόνο απαιτούν ελάχιστη αποθεραπεία, αλλά αναδεικνύουν και την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας, επιτρέποντας έτσι πιο ακριβείς και ασφαλείς παρεμβάσεις. Ποιες είναι αυτές; Στις αναλύουμε όλες παρακάτω!

1. Χειρουργική με laser

Η χειρουργική με laser παρουσιάζεται στο σύνολο των χειρουργικών ειδικοτήτων, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα και ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί εστιασμένο φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος με στόχο τη βέλτιστη εστίαση και τα υψηλότερα επίπεδα ακρίβειας. Πιο συγκεκριμένα, ο επαγγελματίας χειρουργός, αξιοποιώντας την εν λόγω θεραπεία,  μπορεί να εργαστεί πιο εστιασμένα σε μια μικρή περιοχή, ενώ ο ασθενής εμφανίζει μειωμένο πόνο (ακόμα και μηδενικό!) και απουσία πρηξίματος ή ουλών.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε πληθώρα θεραπειών, από την βελτίωση της όρασης με το laser lasik ματιών, μέχρι και την αφαίρεση πετρών στα νεφρά ή μέρους του προστάτη. Τέλος, η χειρουργική με laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλλωπιστικούς λόγους, όπως είναι η μείωση των ουλών και των κηλίδων του δέρματος.

2. Ρομποτική χειρουργική

Μία ακόμα τεχνολογική επανάσταση του αιώνα μας είναι αναμφισβήτητα η ρομποτική χειρουργική, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλά οφέλη και καινοτόμες δυνατότητες. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται μόνο από τον χειρουργό, ο οποίος πλέον βρίσκεται μπροστά από μία οθόνη και όχι πάνω από το σώμα του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα, το οποίο μιμείται με ακρίβεια τις κινήσεις του γιατρού.

Ο χειρουργός λοιπόν χειρίζεται την κονσόλα και μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα μηδενίζεται το φυσιολογικό τρέμουλο που παρουσιάζουν οι ανθρώπινες κινήσεις. Η ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδος συνοδεύεται από μικρό χρόνο ανάρρωσης και ενδείκνυται για επεμβάσεις που αφορούν την παχυσαρκία, το έντερο, το ήπαρ κ.ά.

3. Λαπαροσκοπική χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική, ή όπως είναι ευρέως γνωστή ως λαπαροσκόπηση, αποτελεί μία μέθοδο που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα του ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσει μεγάλες τομές. Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη τεχνική χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα παρεμβατική και απαιτεί ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας. Ο κατάλληλος ιατρός λοιπόν πραγματοποιεί μια μικρή τομή, μέσω της οποίας εισάγει το λαπαροσκόπιο, ένα ειδικό όργανο με ενσωματωμένη κάμερα, στο ανθρώπινο σώμα.

Εν συνεχεία, μέσω του εν λόγω μηχανήματος διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα στην κοιλιακή χώρα, έτσι ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα όλων των οργάνων και να μπορεί να γίνει το χειρουργείο με άνεση. Τέλος, η λαπαροσκοπική μέθοδος χρησιμοποιείται σε πλήθος παθήσεων, όπως είναι η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα κ.ά.

4. Μικροχειρουργική

Κλείνουμε το άρθρο με τη μικροχειρουργική, μία ακόμα μέθοδο που ξεχωρίζει από τη συμβατική χειρουργική, καθώς η επέμβαση πραγματοποιείται με το μικρότερο δυνατό τραύμα και συνεπώς με τον ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο χειρουργός εκτελεί μία πολύ μικρή τομή από την οποία εισάγει τα ειδικά όργανα.

Ο συγκεκριμένος τύπος επέμβασης εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ακρωτηριασμών, βαρέων τραυμάτων κ.ά., αλλά και σε πιο απλές παθήσεις όπως είναι το κότσι και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Τέλος, μετά το πέρας της διαδικασίας, η τομή κλείνει με ράμματα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πολύ άμεσα στις δραστηριότητές του.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας φυσικά δε σταματά εδώ και είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα έρθουμε σε επαφή με επιπλέον καινοτομίες που θα δώσουν απαντήσεις σε κάθε μας ανάγκη!

RECENT

RELATED