Η λακτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προιόντα, αλλά κυρίως στο γάλα και σχηματίζεται από γαλακτόζη και γλυκόζη. Το σώμα μας δημιουργεί ένα ένζυμο, την λακτάση που διασπά την λακτόζη σε σάκχαρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Ακόμα, η λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας και υπάρχει σε ποσοστό 4,2-5,2%, ενώ στο μητρικό γάλα κατά 6,5-7% .
Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη:
Ο όρος δυσανεξία στη λακτόζη χαρακτηρίζεται ως η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος.
Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που κανονικά παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου.
Συμπτώματα:
Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζουν προβλήματα όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι, αέρια, κοιλιακός πόνος, ο οποίος μπορεί να έχει κολικοειδή χαρακτήρα (γύρω από τον ομφαλό ή στο κάτω μέρος της κοιλιάς), το φούσκωμα και η διάρροια μετά την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προιόντων που περιέχουν λακτόζη.
Σημαντικό είναι να διαβάζονται προσεκτικά οι ετικέτες των τροφίμων από άτομα με μεγάλο βαθμό δυσανεξίας, διότι μπορούν να περιέχουν πηγές λακτόζης τρόφιμα όπως είναι το ψωμί, άλλα παρασκευάσματα ή γλυκίσματα που απαιτούν ψήσιμο, τα δημητριακά προιόντα, τα παξιμάδια, τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά, οι έτοιμες σούπες, τα κρέατα ταχείας παρασκευής, η μαργαρίνη και οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτα.
Αντιμετώπιση:
Συνήθως, τα άτομα με δυσανεξίαστη λακτόζη αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως το ασβέστιο.
1. Δοκιμάστε τα πλήρη γαλακτοκομικά και κυρίως το γιαούρτι, διότι είναι πιο ανεκτά και πιο ελαφριά για το πεπτικό σύστημα.
2. Το γάλα να καταναλώνετε χλιαρό, καθώς τα συμπτώματα είναι πιο ελαφριά.
3. Τα γαλακτοκομικά προιόντα να συνοδεύονται με το κυρίως γεύμα γιατί φαίνεται να μην δημιουργούν τόσα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
4. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε γάλα το οποίο δεν περιέχει λακτόζη και σκληρό τυρί το οποίο περιέχει από ελάχιστη έως και σχεδόν μηδενική λακτόζη.
5. Μπορούν να αντικατισταθούν τα απλά γαλακτοκομικά προιόντα με προιόντα σόγιας , τα οποία δεν περιέχουν λακτόζη. Μερικά απ’αυτά είναι το γάλα σόγιας, επιδόρπια και τυρί σόγιας ενισχυμένα με ασβέστιο.
6)Τέλος, σε μεγάλο βαθμό δυσανεξίας σε λακτόζη υπάρχουν σκευάσματα λακτάσης (σε σταγόνες, σκόνη, ταμπλέτες κ.ά.) που καταναλώνονται μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα ή μέσα στο γάλα, ώστε να διασπάται η λακτόζη που περιέχουν και να μπορούν να καταναλωθούν χωρίς την εμφάνιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να παρέχει στους επισκέπτες του καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Πατώντας «αποδοχή» δηλώνετε πως συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε περισσότερα για την πολιτική απορρήτου.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.