Skip to main content
likewomangr fouskomata 1ce2c0c9

Έχεις ανεξήγητα φουσκώματα; Δες τι μπορεί να φταίει!

Το φούσκωμα ή «κοιλιακή διάταση» είναι μια κατάσταση, η οποία παρατηρείται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμου και χαρακτηρίζεται από έντονη διάταση της κοιλιακής χώρας, παραπάνω από το φυσιολογικό.

Τα έντονα φουσκώματα μπορεί να οφείλονται σε καθημερινές συνήθειες που δε πάει ο νους μας και μπορεί να μην οφείλονται τόσο στις αρχές της υγιεινής διατροφής. Πάμε να δούμε μαζί τι μπορεί να φταίει.

→ Το κάπνισμα

→ Η Μάσηση τσίχλας

→ Ποτό με καλαμάκι

→ Αναψυκτικά ποτά

→ Να μιλάμε ενώ τρώμε.

→ Κατανάλωση μεγάλου γεύματος μετά από πολλές ώρες νηστείας.

→ Η δυσκοιλιότητα

→ Η μη διαχείριση του άγχους

→ Το σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ ή IBS)

Τα 5 πρώτα αίτια οδηγούν στην κατάποση αέρα χωρίς να το καταλαβαίνουμε, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μετεωρισμό και κοιλιακή διάταση, ενώ τα υπόλοιπα είναι οργανικής φύσεως και αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένους διαιτητικούς χειρισμούς.

Περνώντας στα διατροφικά αίτια της κοιλιακής διάτασης, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, το οποίο – ανάλογα με την περίπτωση – μπορεί να υποχωρήσει δύσκολα.

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε FODMAPs, οι οποίοι είναι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες, που δεν απορροφώνται επαρκώς από τον πεπτικό σωλήνα, αλλά καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου. Η διαδικασία αυτή (ζύμωση) προκαλεί την παραγωγή ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν αέρια και κοιλιακή διάταση.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε FODMAPs είναι τα εξής.

1| Κρεμμύδι και σκόρδο.

2| Γαλακτοκομικά προϊόντα με εξαίρεση τα προϊόντα χωρίς λακτόζη και τα κίτρινα τυριά ωρίμανσης.

3| Ορισμένα φρούτα όπως καρπούζι, αβοκάντο, μήλα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα, μάνγκο, νεκταρίνια, αποξηραμένα φρούτα, αχλάδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτός, καθώς και κονσερβοποιημένα φρούτα.

4| Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών αλλά και το κολοκυθάκι, η μελιτζάνα, το πράσο, το μανιτάρι & το παντζάρι.

5| Μέλι, χυμοί φρούτων,  σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη & τεχνητά γλυκαντικά, με εξαίρεση τη στέβια.

6| Όσπρια και αμυλούχα λαχανικά όπως τα μαυρομάτικα φασόλια, τα φασολάκια, ο αρακάς και το καλαμπόκι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το φούσκωμα;

→ Να αποφύγουμε την υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών.

→ Να περιορίσουμε το κάπνισμα.

→ Να τρώμε αργά

→ Να μην μένουμε ώρες νηστικοί.

→ Να φοράμε άνετα ρούχα, που δεν πιέζουν την κοιλιακή χώρα, ειδικά σε εξόδους, που προορίζονται για φαγητό.

→ Να εντάξουμε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας, η οποία συμβάλλει στην κινητικότητα του εντέρου και τη μείωση του φουσκώματος.

→ Να διαχειριστούμε το άγχος μας, καθώς το έντερο αποτελεί τον “δευτερο εγκέφαλο” του οργανισμού μας, ο οποίος επικοινωνεί συνεχώς με τον “κύριο εγκέφαλο”.

→ Να κρατάμε ημερολόγιο στο οποίο καταγράφουμε τι τρώμε μέσα στη μέρα και τι συμπτώματα ακολούθησαν.

→ Να επισκεφτούμε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ώστε να αντιμετωπίσουμε την υποκείμενη αιτία, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα.

→ Να δοκιμάσουμε μια διατροφή, χαμηλή σε FODMAPs.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η διατροφή αυτή γίνεται υπό την παρακολούθηση εξειδικευμένου διαιτολογου με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Τα αίτια του φουσκώματος είναι αρκετά και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο και στη συνέχεια έναν διαιτολόγο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής δεν είναι αρκετή καθώς υπάρχουν αρκετά θρεπτικά τρόφιμα που μπορεί να κινούν τα νήματα πίσω από ένα φούσκωμα, και γι αυτό η παρέμβαση θα πρέπει να είναι ολιστική.

Διαβάστε όλα μας τα άρθρα εδώ!

Όραμα μας είναι μέσα από εδώ να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου και στον εαυτό σου όπως του αξίζει.

Πηγές αναφοράς

McKenzie, Y. A., Bowyer, R. K., Leach, H., Gulia, P., Horobin, J., O’Sullivan, N. A., … & (IBS Dietetic Guideline Review Group on behalf of Gastroenterology Specialist Group of the British Dietetic Association). (2016). British Dietetic Association systematic review and evidence‐based practice guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults (2016 update). Journal of Human Nutrition and Dietetics, 29(5), 549-575.

NICE, N. (2008). Irritable bowel syndrome in adults: diagnosis and management of irritable bowel syndrome in primary care. Royal College of Nursing, London, UK.

lybgr

Η ομάδα του love your body

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της. Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει. Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

RECENT

RELATED