Παραμονή του Αγίου Φανουρίου, είσαστε έτοιμες για την πιο νόστιμη Φανουρόπιτα;

Παραμονή του Αγίου Φανουρίου, πάντα σας έχουμε συνταγή με την αγαπημένη μας Φανουρόπιτα.

Η νηστίσιμη πίτα – κέικ με μονό πάντα αριθμό υλικών (7, 9 ή παραπάνω) προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, την φτιάχνουμε την παραμονή της γιορτής του, στις 26 Αυγούστου. Ακόμη και στις ημέρες μας, συνηθίζεται να την πηγαίνουν στην εκκλησία για να ευλογηθεί πριν μοιραστεί στους πιστούς. Παράλληλα έχει επικρατήσει να προσφέρεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου προκειμένου ο Άγιος να βοηθήσει στην εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων.

Το ήξερες;

Μπορεί η φανουρόπιτα να συνδέεται με τον Άγιο Φανούριο, ωστόσο μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του. Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Άγιου Φανούριου ήταν σκληρή, δεν βοηθούσε τους συνανθρώπους και έτσι όταν πέθανε πήγε στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, ωστόσο ο κακός χαρακτήρας της δεν την βοήθηκε και τότε ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για τη συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.

Φανουρόπιτα

Ανεξαρτήτου θρησκείας, η φανουρόπιτα είναι μια νόστιμη νηστίσιμη πίτα – κέικ χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά η οποία μοσχομυρίζει κανέλα και γαρύφαλο. Η συνταγή που ακολουθεί είναι οικογενειακή και πολύ εύκολη, χωρίς μίξερ και περιλαμβάνει 7 υλικά.

likewomangr fanouropita 2

Προετοιμασία: 20 λεπτά – Ψήσιμο: 50 λεπτά έως 1 ώρα

8 άτομα

Υλικά

-375 γρ. αραβοσιτέλαιο
-375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
-300 γρ. ζάχαρη λευκή
-1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
-1 κ.γλ. κανέλα
-1/4 κ.γλ. γαρίφαλο
-540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-1/2 φλ. καρύδια
-1/3 φλ. σταφίδες
-αλάτι
-ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1| Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC και αλείφουμε με λάδι ένα ορθογώνιο ταψί.
2| Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, τον μισό χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να μοιάζει με κρέμα.
3| Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο και την σόδα και ανακατεύουμε.
4| Προσθέτουμε το μείγμα της σόδας στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθουν.
5| Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, και μόλις ενοποιηθεί προσθέτουμε τα καρύδια, μια πρέζα αλάτι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά.
6|Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά – 1 ώρα.
7| Αποσύρουμε και αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες μας τις συνταγές.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue