Ελεύθερο Γεύμα Ή Αλλιώς Cheat Meal

Η ελευθερία μέσα σε ένα πλάνο διατροφής συνεπάγεται με την προσωρινή διακοπή των «αυστηρών κανόνων» διατροφής. Το ελεύθερο γεύμα ή αλλιώς cheat meal, είναι ένα γεύμα που απέχει από το πρόγραμμα διατροφής καθώς και από το θερμιδικό περιορισμό, ο οποίος περιορίζει την ενέργεια που χρειάζεσαι και χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες.

Τι συμβαίνει όμως, όταν ακολουθώ ένα πλάνο διατροφής και η ιδέα του cheat meal έρχεται συνεχώς στο μυαλό μου;

Στα θετικά σημεία της στρατηγικής αυτής είναι τα εξής:

  • Αυξάνει την παραγωγή Τ3, προκαλώντας τεχνικά υπερθυρεοειδισμό που αυξάνει τις καύσεις.
  • Προκαλεί αύξηση της λεπτίνης (μείωση της πείνας και αύξηση του μεταβολισμού).
  • Παραγωγή ντοπαμίνης (αίσθημα χαράς και κινητοποίηση).
  • Η κατανάλωση αγαπημένων τροφίμων, με μέτρο, βοηθά στη συνέπεια και στη συνέχεια του διατροφικού πλάνου με θερμιδικό περιορισμό.


Στα αρνητικά σημεία της στρατηγικής αυτής είναι τα εξής:

  • Η κακή ποιότητα τροφής φαίνεται να επηρεάζει την υγεία και συνεπώς τη μη ενεργοποίηση του μεταβολισμού.
  • Τροφοδοτεί τον εθισμό.
  • Η κατανάλωση αγαπημένων τροφίμων, σε βαθμό υπερφαγίας, φαίνεται να δημιουργεί τύψεις και αρνητικό συναίσθημα, με αποτέλεσμα τη συνέχεια ή και τη διακοπή του διατροφικού πλάνου.

Επομένως, το γεγονός ότι κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής, δε σημαίνει ότι απαγορεύεται να ζει μια παραγωγική και κοινωνική ζωή σε αρμονία με τους συνανθρώπους του αλλά και το περιβάλλον. Σημαντικό είναι να μην υπερβαίνουμε το μέτρο, ακόμα και αν η επιλογή φαγητού (πλούσιο σε θερμίδες με ακόρεστα και trans λιπαρά) δεν έχει την ποιότητα και την ισορροπία που θα μας παρείχε το πλάνο διατροφής.

Tips:

– Δεν πεινάς, διψάς

– Ενδιάμεσα γεύματα (φρέσκα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, smoothies κ.α)

[Καταναλώνουμε ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να εξασφαλίσουμε την ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα και να αποφύγουμε την υπερφαγία].

– Ύπνος 

Στείλτε μου τις ερωτήσεις και τις απορίες σας στο mail μου ioannaachlati@hotmail.com ή θα με βρείτε στα social facebook | instagram

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue