Skip to main content
like woman fit kopela 116a0282

Θέλεις να χάσεις γρήγορα βάρος; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου

Ο μεταβολισμός ενός ατόμου είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα του καίει θερμίδες ώστε να εκτελέσει βασικές λειτουργίες όπως αναπνοή, χτύπος της καρδιάς, κυκλοφορία του αίματος και διάφορες κυτταρικές λειτουργίες.

Η ταχύτητα του μεταβολισμού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το σωματικό λίπος, η μυϊκή μάζα, το επίπεδο δραστηριότητας και η γενετική.

Οι θερμίδες παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα, όχι μόνο για να κινηθεί, αλλά και για να αναπνεύσει, να αφομοιώσει την τροφή, να κυκλοφορήσει το αίμα, να αναπτύξει κύτταρα, να επισκευάσει πληγές, ακόμα και να σκεφτεί.

Ενώ δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στις γενετικές πτυχές του μεταβολισμού μας, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται αυτές τις θερμίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η επιτάχυνση του μεταβολισμού μπορεί να βοηθήσει κάποιον να κάψει ευκολότερα θερμίδες και να χάσει βάρος, πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

Τακτικά γεύματα

Ένα υγιές σώμα βασίζεται στην σωστή ισορροπία. Γι΄αυτό και οι παρακάτω συνήθειες παρέχουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία:

  • Κατανάλωση πρωινού.
  • Να καταναλώνεις τις τροφές που παρέχουν περισσότερη ενέργεια όσο νωρίτερα γίνεται μέσα στην ημέρα.
  • Να τρως τουλάχιστον τρία με τέσσερα γεύματα την ημέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Screenshot 2

Πηγή: Unsplash/ Pablo Merchán Montes Hire

Κατανάλωση αρκετών θερμίδων

Μερικοί άνθρωποι παραλείπουν γεύματα, θεωρώντας το ως τον ιδανικότερο τρόπο για να χάσουν βάρος. Ωστόσο, οι στερήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό σου, το ίδιο και η κατανάλωση γευμάτων που δεν είναι χορταστικά.

Η κατανάλωση λίγων θερμίδων μέσα στην ημέρα, μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού ενός ατόμου, ώστε το σώμα να μπορέσει να εξοικονομήσει ενέργεια, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Οι διατροφικοί κανόνες συστήνουν, οι ενήλικες γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω να καταναλώνουν 1.600–2.400 θερμίδες ημερησίως, ανάλογα με τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας, και οι άνδρες 2.000–3.000.

Κοιμήσου αρκετά

Οι άνθρωποι που κοιμούνται ελάχιστα ενδέχεται να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Ο μεταβολισμός «τρέφεται» από έναν καλό ύπνο και από την ξεκούραση. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και αν ακολουθείς μια καλή διατροφή και γυμνάζεσαι αλλά δεν κοιμάσαι καλά, δε θα πετάξεις τελικά τα κιλά με γρήγορο ή κανονικό ρυθμό.

Η ανάγκη για ύπνο ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων, αλλά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά ότι οι ενήλικες ηλικίας 18-60 ετών θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

Το θαυματουργό πράσινο τσάι

Κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού παίζει ρόλο στην καύση λίπους και στο αδυνάτισμα. Πώς γίνεται αυτό;

  • Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αντί για ζαχαρούχες σόδες και χυμούς μπορεί να μειώσει την πρόσληψη ζάχαρης.
  • Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να παραμείνει ενυδατωμένο.
  • Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου φλεγμονής, βλάβης των κυττάρων και καρδιακών παθήσεων, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

Screenshot 1 1

photo credits unsplash/ Arseniy Kapran

Ενυδατώσου

Το νερό δεν πρέπει απλά να το πίνεις, το χρειάζεσαι. Όλες οι βιοχημικές διαδικασίες του μεταβολισμού χρειάζονται νερό για να ολοκληρωθούν και για να αποβάλεις το επιθυμητό βάρος επίσης. Τα 2/3 του σώματος μας αποτελείται από νερό, όπως επίσης και το 80% του εγκεφάλου μας. Αλήθεια το χρειάζεσαι!

Τακτική άσκηση

Η άσκηση, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, επιταχύνει τον μεταβολισμό, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και μετά τη γυμναστική. Τις πρωινές ώρες μάλιστα, βοηθάει στην καύση περισσότερων θερμίδων, μιας και τότε ο οργανισμός σου τονώνεται ευκολότερα. Μην παραλείπεις την αερόβια άσκηση, που κάνει τον μεταβολισμό σου να ξυπνά άμεσα.

credits cover photo Freepik

RELATED