Διάλεξε Τη Μέθοδο Αποτρίχωσης Που Σου Ταιριάζει

Γράφει η Βογιατζή Μαρία, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος 

Οι μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι αποτρίχωσης, το ξύρισμα, το τράβηγμα με τσιμπιδάκι, το κερί , η χαλάουα, η ηλεκτρόλυση, η θερμόλυση, οι συσκευές μηχανικής αποτρίχωσης είναι χρονοβόρες , επώδυνες, όχι πάντα αποτελεσματικές και χρήζουν επανάληψης κατά τακτά χρονικά διαστήματα, αφού δεν προσφέρουν μόνιμη και ριζική αποτρίχωση. Επιπρόσθετα παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό επιπλοκών όπως ουλές, δυσχρωμίες, εγκαύματα, θυλακίτιδες, αλλεργικές αντιδράσεις κ.τ.λ.

Η έρευνα για νέες, αποτελεσματικότερες, μόνιμες και με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μεθόδους κατέληξε τα τελευταία χρόνια στη χρήση των διαφόρων τύπων laser αποτρίχωσης.

Η δράση των laser βασίζεται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δηλαδή στην ειδική απορρόφηση φωτός ορισμένου μήκους κύματος από την τρίχα και μόνο, με σκοπό την καταστροφή της τρίχας χωρίς να παραβλαφθούν οι περιβάλλουσες την τρίχα δομές του δέρματος. Το φως απορροφάται μόνο από τη μελανίνη της τρίχας και μετατρέπεται σε θερμότητα και έτσι η τρίχα αποσυντίθεται και αποτρέπεται η εκ νέου ανάπτυξή της.

Οποιοσδήποτε προβληματίζεται ή ανησυχεί ή δεν αισθάνεται άνετα  με την ανεπιθήμητη τριχοφυϊα σε οποιαδήποτε θέση του σώματος του, πρόσωπο, κορμό ή άκρα είναι κατάλληλος υποψήφιος για laser αποτρίχωση.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία είναι ανώδυνη ενώ λίγοι ασθενείς αναφέρουν μία ελαφρά αίσθηση νυγμού ( τσιμπήματος ) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Δεν χρειάζεται αναισθησία γιατί χρησιμοποιούνται συστήματα ψύξης με τη μορφή συνήθως ψυχρού αέρα που προσαρμόζεται στη συσκευή των laser. Με τη μέθοδο αυτή πολυάριθμες τρίχες αφαιρούνται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος εξαρτάται από την επιφάνεια της περιοχής που θεραπεύεται. Η θεραπεία του  άνω χείλους δε χρειάζεται περισσότερο από 2- 5 λεπτά ενώ η θεραπεία και για τα 2 πόδια ίσως και περισσότερο από 1 ώρα.

Η ανάπτυξη της τρίχας είναι κυκλική διερχόμενη από 3 φάσεις: την αναγενή ( φάση ανάπτυξης ), την καταγενή ( φάση ηρεμίας ) και την τελογενή ( φάση απόπτωσης ). Το laser αδρανοποιεί τους τριχικούς θυλάκους όταν βρίσκονται στην αναγενή φάση ( στη φάση αυτή βρίσκεται η πλειοψηφία των τριχών ). Συνεπώς, συνήθως χρειάζονται 3 – 5 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 1 – 3 μηνών για μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Προφυλάξεις:

  • Nα αποφεύγεται  η υπερβολική έκθεση  στην ηλιακή  ακτινοβολία τουλάχιστον 7 – 10 ημέρες πριν και 3 – 4 ημέρες μετά τη θεραπεία  και να χρησιμοποιούνται αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας.
  • Να αποφεύγεται το μακιγιάζ την ημέρα της θεραπείας.
  • Στους  ασθενείς με χρόνιο υποτροπιάζοντα έρπη δίνεται ειδική αγωγή για 5 ημέρες , ξεκινώντας 1 ημέρα πριν τη θεραπεία.
  • Ο ιατρός είναι υπεύθυνος για την λήψη καλού ιστορικού από τους ασθενείς του. Οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνουν τον ιατρό για τα φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνουν. Αντενδείκνυται η θεραπεία σε έγκυες, ανοσοκατασταλμένους και επιληπτικούς ασθενείς.
  • Επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών γυαλιών από τον ιατρό και τον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Να αποφεύγουμε να ξύνουμε και να τραυματίζουμε την θεραπευμένη περιοχή.

Aνεπιθύμητες ενέργειες

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αμέσως μετά τη θεραπεία. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μία ελαφρά ερυθρότητα της περιοχής που υποχωρεί  σε λίγες ώρες από μόνη της ή με τη βοήθεια τοπικών κρεμών. Οι παρενέργειες των παλαιότερων μεθόδων είναι σπανιότατες και συμβαίνουν μόνο όταν η laser αποτρίχωση γίνεται χωρίς την επιμελή λήψη ιατρικού ιστορικού και τη σωστή χρήση των laser μηχανημάτων από ειδικούς ιατρούς.    

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue