Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F01%2Fimages easyblog images 928 e2ad8b69042b9b1779ce7d6a5fa4d265 XL

Εσείς ξέρετε τι παθαίνει το ανθρώπινο σώμα όταν βουτάει σε κρύα νερά; Δεν το φαντάζεστε!

Μιας και είναι η μέρα τέτοια και η εικόνα μιας βουτιάς στα παγωμένα νερά της θάλασσας μας είναι πολύ οικεία, είπαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της χειμερινής κολύμβησης.

Πριν όμως φορέσουμε τα μαγιό μας και κάνουμε βουτιά στα κρύα νερά, ας δούμε σε τι ακριβώς κάνει καλό μία τέτοια συνήθεια.

 

1. Μπουστάρουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Για το σώμα μας μία τέτοια ξαφνική αλλαγή, από τα πουλόβερ και το καλοριφέρ στο μπικίνι και στη θάλασσα, είναι ένα σοκ και ίσως να νομίζουμε πως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Λάθος.

Επιστήμονες από την Τσεχία παρακολούθησαν ανθρώπους όπου βουτούσαν σε κρύα νερά για μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα. Διαπίστωσαν λοιπόν πως υπήρχε σημαντική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στο ότι το κρύο νερό αποτελεί έναν ήπιο στρεσογόνο παράγοντα, που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα μας.

 

2. Γινόμαστε all-natural high

Πολλοί χειμερινοί κολυμβητές είναι με το χαμόγελο στα χείλη και όχι δεν είναι γιατί έχει παγώσει πάνω τους. Γι αυτή την ανεβασμένη διάθεση ευθύνονται οι ενδορφίνες.

Οι ενδορφίνες είναι φυσικά παυσίπονα και αντικαταθληπτικά που παίρνουν τον πόνο και τη θλίψη μακριά. Και ένα μικρό tip: έκρηξη ενδορφινών δεν έχουμε μόνο όταν κάνουμε μπάνιο σε κρύο νερό, αλλά και όταν πονάμε ή ερχόμαστε σε οργασμό.

Όσο αφορά στο κρύο, αυτό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση και την ανασυγκρότησή μας και αυτό μπορεί να πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές σήκώνουν το βάρος το να μας κρατούν χαρούμενους.

Από τη μία λοιπόν έχουμε τις ενδορφίνες και από την άλλη έχουμε και τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη και όλα αυτά κάνουν πάρτυ όταν εμείς βουτάμε στην κρύα θάλασσα. Μαγεία.

 

3. Βελτιώνεται η σεξουαλική μας ζωή

Ερευνητές μελέτησαν ανθρώπους που καθημερινά έκαναν κρύο ντους και διαπίστωσαν πως τα επίπεδα τεστοστερόνης και τα οιστρογόνα στις γυναίκες είναι υψηλά. Ανεβαίνει η libido με το κρύο νερό. Ω ναι!

 

4. Το αίμα κυκλοφορεί καταπληκτικά στο σώμα

Μία τόσο extreme συνήθεια (ε δεν είναι και το πιο φυσιολογικό να κάνεις μπάνιο, όταν οι άλλοι φοράνε θερμοφόρες) βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο κυκλοφορεί ανεμπόδιστα μέσα στα τριχοειδή μας αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες. Επίσης γίνεται μια εξαιρετική απολέπιση στο δέρμα μας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως βοηθά και στη μείωση της κυτταρίτιδας.

 

5. Καίμε θερμίδες

Αν με το κολύμπι καις θερμίδες, με το κολύμπι στην κρύα θάλασσα καις τις διπλάσιες γιατί κάνεις ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να ζεσταθείς. Έτσι το σώμα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια…άρα θερμίδες!

 

diaforetiko.gr

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED