images easyblog images 927 e8865c10143f97672a37da9713ed85df XL 1560bc87

Εχινάκεια: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

Εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη «εχινός», παρόλο που πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων. Δρα ως φυσικό αντιβιοτικό και αντϊικό. Είναι βότανο πλούσιο σε βιταμίνες (C-E-A) και φαινόλες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας επομένως τον οργανισμό από λοιμώξεις κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, περιορίζοντας τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Στην αγορά, εκτός από το φρέσκο και το αποξηραμένο βότανο που γίνεται ρόφημα, υπάρχουν κάψουλες, ταμπλέτες, αλοιφές, σιρόπια, βάμματα και εκχύλισμα. Eχινάκεια στη φυσική της μορφή μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με βότανα, ενώ για τα προϊόντα της απευθυνθείτε στα φαρμακεία. Η δοσολογία καθορίζεται από την ηλικία, την κατάσταση υγείας του ατόμου και τη συγκέντρωση του σκευάσματος. Απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 4 ετών (και κατά προτίμηση σε παιδιά άνω των 4 ετών να ην περιέχει αλκοόλη το σκεύασμα), σε εγκύους και θηλάζουσες καθώς και σε άτομα που πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, ηπατοπάθεια.

Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα ανοσοκατασταλτικά όπως η κορτιζόνη. Η χρήση σε εχινάκεια (όταν είναι σε μορφή σκευάσματος) καλό είναι να γίνεται το πολύ έως 2 μήνες συνεχόμενα ή 10 ημέρες ανά μήνα (για 3-4 μήνες) σαν ‘’ενίσχυση’’ του οργανισμού τους χειμερινούς μήνες. Καλό είναι πριν τη χρήση της να συμβουλευτείτε το γιατρό/ φαρμακοποιό ή/και διαιτολόγο σας ώστε να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες από αλληλεπιδράσεις με άλλα βότανα, συμπληρώματα ή φάρμακα.

Δρυγιαννάκη Άρτεμις

Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

author artemis drigianaki

Άρτεμις Δρυγιαννάκη, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

“Ιδανική Διατροφή” σημαίνει εξατομίκευση των αναγκών του κάθε οργανισμού και προσαρμογή στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Φροντίζοντας η διατροφή να είναι υγιεινή και ταυτόχρονα απολαυστική, ο οργανισμός αποδίδει στο μέγιστό του χωρίς στερήσεις, περιορισμούς και καταπίεση. Νους, ψυχή & σώμα σε ισορροπία. Αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

RECENT

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue