H φάβα Σαντορίνης έχει προστασία ονομασίας προέλευσης και καλλιεργείται σε πολύ λίγα στρέμματα στο νησί.
Όσπριο χαμηλών θερμίδων, η φάβα είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Μεταξύ αυτών η θειαμίνη (απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), ο σίδηρος (βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα) και το φυλλικό οξύ (συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς).
#tip: σερβίρετε τη φάβα με κάππαρη – έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.