Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F09%2Frolakia petritzikis

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα ψωμένια ρολάκια κανέλας

Εάν σας αρέσει η κανέλα και θέλετε κάτι νόστιμο συνοδευτικό για το πρωινό σας, τότε σίγουρα θα αγαπησέτε αυτά τα cinammon rolls με σπιτική ζύμη ψωμιού!

Συστατικά

Για τη ζύμη

500 γρ. νερό, χλιαρό
9 γρ. μαγιά ξηρή
800 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου
60 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ
65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση

30 γρ. κανέλα
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το γλάσο

100 γρ. ζάχαρη άχνη
15 γρ. νερό
1/2 κ.γ. κανέλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ένα σύρμα χειρός.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 6-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κανέλα, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση

Βάζουμε το ζυμάρι πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα από τα δύο κομμάτια του ζυμαριού σε παραλληλόγραμμο 30×40 εκ. έχοντας τη μεγάλη πλευρά μπροστά μας.
Αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα της γέμισης φροντίζοντας να αφήσουμε 1 εκ. κενό από τις άκρες του ζυμαριού.
Ρολάρουμε το ζυμάρι γυρίζοντας από τη μεγάλη πλευρά που βρίσκεται μπροστά μας προς την απέναντι μεγάλη πλευρά, σχηματίζοντας ένα ρολό.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Μεταφέρουμε προσεκτικά το ρολό στο ταψί φροντίζοντας η ένωση του ζυμαριού να βρίσκεται από την κάτω μεριά (να ακουμπάει στη βάση του ταψιού) και διπλώνουμε τις άκρες του ρολού προς τα κάτω.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο ζυμάρι και το μεταφέρουμε στο ταψί αφήνοντας λίγη απόσταση από το πρώτο ρολό.
Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε τα ρολά για 40-50 λεπτά να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Ψήνουμε τα ρολά στον φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

Για το γλάσο

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι την άχνη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα μέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο.
Περιχύνουμε με το γλάσο το ψωμί και κόβουμε σε φέτες.
Σερβίρουμε.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED