Γιάννης Τσεκλένης: Έφυγε O Σχεδιαστής Που Εμαθε Στην Υφήλιο Την Ελληνική Μόδα

Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο άνθρωπος που οδήγησε την ελληνική μόδα έξω από τα σύνορα της χώρας. Ο ίδιος, ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία και θα γίνει προς τιμήν του από τους φορείς που την είχαν αναλάβει.

Για το έργο του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Ο διάσημος σχεδιαστής, μιλώντας σε συνέντευξή του είχε αναφέρει για το πρόβλημα υγείας του: “Οταν άκουσα την λέξη μελάνωμα δεν κατάλαβα ότι ήταν ο θάνατος φτιαγμένος μέσα σε μια φακίδα. Ηταν το ΄75. Πήγα στον γιατρό και μου είπε να το αφαιρέσουμε το ταχύτερο. Μέσα στις επόμενες ημέρες πήγα στο Μemorial, συνάντησα τον κορυφαίο γιατρό για το μελάνωμα και μου το αφαίρεσε αμέσως. Ο καρκίνος ήταν πάνω από το τρίτο στάδιο. Ενάμιση χρόνο μετά πήγα κι έκανα αυτή την τεράστια επέμβαση, αφαίρεσα ώμο, ωμοπλάτη, κλείδα, τα πάντα…”

Ο Γιάννης Τσεκλένη θεωρείται ως ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, ο οποίος εισήγαγε την ελληνική μόδα στον σύγχρονο διεθνή κόσμο. Οι δημιουργίες του από το 1965 έως το 1991, πωλήθηκαν παγκοσμίως από τα κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες. Το έργο του εγκωμιάστηκε παγκοσμίως από κορυφαίους συντάκτες μόδας της εποχής, όπως η Bernadine Morris (New York Times), Sally Kirkland (Life Magazine),η Eugenia Sheppard (International Herald Tribune, Los Angeles Times).

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue