Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F11%2FLikewomangr askisi emminopausi

Γιατί είναι τόσο σημαντική η άσκηση στην εμμηνόπαυση;

Τι είναι η εμμηνόπαυση; Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα κομβικό σημείο στη ζωή μιας γυναίκας.

Χαρακτηρίζεται από το χρονικό διάστημα 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση, όπου η ωορρηξία σταματά και τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν δραματικά. Ωστόσο, τα περισσότερα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως από 3 έως 7 χρόνια νωρίτερα, στη γνωστή περίοδο του κλιμακτηρίου. Η πτώση των οιστρογόνων είναι η σημαντικότερη αλλαγή που συμβαίνει στο χρονικό αυτό διάστημα , η οποία είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα που βιώνουν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

 Συχνά συμπτώματα.

  • Αλλαγές στο μεταβολισμό, που μπορει να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους
  • Εναλλαγές διάθεσης
  • Ανησυχία
  • Ευερεθιστότητα
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Αλλαγές στη μνήμη
  • Εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση
  • Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις

Η κάθε γυναίκα βιώνει την περίοδο της εμμηνόπαυσης διαφορετικά, με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης πτώσης των οιστρογόνων, όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, άνοιας, δυσκολιών στην έλευση ύπνου, ακράτειας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων. Όπως είναι φανερό, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γυναικών αυτών. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές φαρμακευτικές αγωγές, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η τήρηση ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής, η ένταξη φυσικής δραστηριότητας και η δημιουργία μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο αποτελούν την 1η γραμμή αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Οφέλη άσκησης στην εμμηνόπαυση. Η ένταξη άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μιας γυναίκας, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία της από την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Το ίδιο ισχύει και στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κάνει λόγο για 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, σε συνδυασμό με 2 συνεδρίες αναερόβιας άσκησης (6-8 ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης), όπως πιλάτες, functional training, λάστιχα, ή βάρη στο γυμναστήριο. Ο συνδυασμός αυτός αποφέρει τα βέλτιστα οφέλη στην μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, καθώς:

  1. Συμβάλλει στη μείωση των εξάψεων, οι οποίες αποτελούν ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, με το ποσοστό να εμφάνισης να ανέρχεται στο 80%.
  2. Συμβάλλει στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας. Η πτώση των οιστρογόνων έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μυοσκελετική υγεία της γυναίκας στην εμμηνόπαυση, καθώς τα φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων παίζουν καίριο ρόλο στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Γι’αυτό το λόγο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καταγμάτων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η ένταξη φυσικής δραστηριότητας (και ειδικότερα η μυϊκή ενδυνάμωση) έχει φανεί πως συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας και στην αποτροπή εμφάνισης αρνητικών επιπτώσεων στη σκελετική υγεία των γυναικών στην εμμηνόπαυση.
  3. Συμβάλλει στη διατήρηση και προστασία καρδιαγγειακής υγείας. Η πτώση των οιστρογόνων έχει εμφανείς επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, καθώς φαίνεται πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη Νο1 αιτία θανάτου των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.
  4. Συμβάλλει στη διατήρηση του ρυθμού λειτουργίας του μεταβολισμού, καθώς  διατηρεί τη μυϊκή μάζα σε καλά επίπεδα. Ο μεταβολισμός φαίνεται πως βιώνει μία πτώση στο ρυθμο, με τον οποίο λειτουργεί, γεγονός που συμβάλλει στη δυσκολία διαχείρισης του σωματικού βάρους και τον αυξημένο κίνδυνο αύξησης του.
  5. Συμβάλλει στη βέλτιστη ψυχική ευεξία. Τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης και ψυχικών διαταραχών την περίοδο της εμμηνόπαυσης φανερώνουν μια ευαλωτότητα στην ψυχική υγεία των γυναικών, που χρειάζονται όσο τίποτα τρόπους διαχείρισης αυτής της τόσο μεγάλης αλλαγής που συμβαίνει στη ζωή τους.

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης στη ζωή μιας γυναίκας αποτελεί ένα σημείο-κλειδί στη σωματική και ψυχική της υγεία, που απαιτεί φροντίδα και ιδιαίτερη διαχείριση. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση ενός θρεπτικού προτύπου διατροφής και την ένταξη άσκησης σε εβδομαδιαία βάση. Το lyb.gr είναι εδώ με εξειδικευμένα προγράμματα διατροφής, άσκησης και health coaching, ώστε να προσφέρει στην κάθε γυναίκα τη φροντίδα και την προσοχή που της αξίζει σε κάθε στάδιο της ζωής της.

Πηγές αναφοράς 

Stojanovska, L., Apostolopoulos, V., Polman, R., & Borkoles, E. (2014). To exercise, or, not to exercise, during menopause and beyond. Maturitas, 77(4), 318-323.

Διαβάστε όλα μας τα άρθρα εδώ!

Όραμα μας είναι μέσα από εδώ να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου και στον εαυτό σου όπως του αξίζει.

Για περισσοτέρες πληροφορίες θα μας βρείτε εδώ!

lybgr

Η ομάδα του love your body

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της. Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει. Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

RECENT

RELATED