Εσείς Τα Γνωρίζετε Όλα Για Την Καθαρά Δευτέρα;

Γιατί την είπαν «Καθαρά Δευτέρα»; Τι είναι τα Κούλουμα; Γιατί τρώμε θαλασσινά; Γιατί πετάμε χαρταετό; Είναι παραδοσιακά έθιμα όλα αυτά ή θρησκευτικές συνήθειες; Δεν έχει εξακριβωθεί πάντως η αρχαία προέλευση αυτής της γιορτής, αλλά με την ονομασία «Κούλουμα»χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής Δευτέρας».

Λοιπόν για να μην σας ζαλίζω η «Καθαρή Δευτέρα» αποτελεί θρησκευτική γιορτή κατά την οποία γιορτάζεται η αμέσως μετά της Αποκριάς έναρξη της Τεσσαρακοστής. Οι γιορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο (λαγάνες), ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά λεγόμενα σαρακοστιανά όπως: ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά.

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεων. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί ξεκινούν να «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά.

Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού.

i0.wp.com www.nikosonline.gr wp content uploads 2017 02 71123 thickbox defaultΗ γιορτή αυτή είναι πανελλήνια και κατ΄ άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ΄ άλλους βυζαντινή.

Για την ετυμολογία του ονόματος που παραμένει άγνωστη όπως και για την αρχή του εορτασμού υπάρχουν πολλές απόψεις. Κατά μερικούς προήλθε από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος, υποδηλώνοντας έτσι το πολύ “φαγοπότι” με πολύ χορό, ή το τέλος της εορταστικής περιόδου της αποκριάς.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue