Γιατί θέλω να ελέγχω; Θα είμαστε έτσι πιο ευτυχισμένοι;

Οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν την ευτυχία τους και ένας τρόπος είναι μέσω του ελέγχου. Δηλαδή, ασκώντας τον έλεγχο σε άλλους και σε καταστάσεις που βιώνουμε.

Προσπαθούμε να ελέγξουμε για να δημιουργήσουμε μια ζωή στην οποία να υπάρχουν μόνο ευχάριστα γεγονότα και στιγμές. Θέλουμε οι άνθρωποι γύρω μας, στην οικογένειά μας, στην εργασία μας, στις κοινωνικές μας επαφές και στη ζωή μας γενικότερα να μας δίνουν συμπεριφορές και ερεθίσματα που μόνο θα μας ευχαριστούν. Πιστεύουμε πως εάν καταφέρουμε να ελέγξουμε το εξωτερικό μας περιβάλλον και να γίνει όπως ακριβώς θα το θέλαμε, τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό όμως είναι σχεδόν αδύνατο.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε να ελέγξουμε οτιδήποτε εξωτερικό συμβαίνει γύρω μας και να αλλάξουμε εσωτερικά.

 Αυτό που πρέπει να αλλάξουμε αρχικά είναι ο τρόπος που επιτρέπουμε να μας επηρεάζει οτιδήποτε εξωτερικό στη ζωή μας και πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Αφενός, να είμαστε ευέλικτοι ως προς την αλλαγή σε πράγματα που μας ενοχλούν και αφετέρου να μάθουμε να αποδεχόμαστε όσα δεν γίνεται να αλλάξουν.

Προσπαθώντας όμως να αλλάξουμε έναν άνθρωπο, η φυσική αντίδραση αυτού του ατόμου είναι να αμύνεται και να αντιστέκεται, διότι του δίνουμε το μήνυμα ότι δεν τον δεχόμαστε όπως ακριβώς είναι. Έτσι όταν ο άλλος πάρει αυτό το μήνυμα επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων όπου αλλάζουν σχέσεις, επειδή δεν είναι ευτυχισμένοι με τη συμπεριφορά του συντρόφου τους και τελικά, επειδή δε αξιοποίησαν την ευκαιρία να δουλέψουν με τον εαυτό τους  τότε στη σχέση που είχαν, τα ίδια προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις επόμενες σχέσεις τους. Αυτό συμβαίνει διότι, ο κάθε σύντροφος δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια αντανάκλαση του εαυτού τους, ακόμη και αν η κάθε νέα σχέση ήταν μια αντανάκλαση, λίγο διαφορετική.

Άρα όταν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που μας προκαλεί δυστυχία, έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε κάτι, και αυτό βρίσκεται  μέσα μας. Δηλαδή, στο  πως επεξεργαζόμαστε αυτό που μας ενοχλεί.

Μήπως να αρχίζουμε να το πρασπαθούμε; 

Είμαι στην διάθεση σας και περιμένω ότι απορίες και ερωτήσεις έχετε!

 

aggeliki kavallieratou 

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

BSc Ψυχολογίας

MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας

Τηλ: 6983433267

email: aggelikikavallieratoy@gmail.com

site: www.aggelikikavallieratou.com

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue