Είναι η ικανότητα ανάκτησης ή εύκολης προσαρμογής στις αντιξοότητες ή στην αλλαγή. Η ανθεκτικότητα είναι σημαντική επειδή μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε τις αρνητικές εμπειρίες ενώ είναι μια ικανότητα που, όταν υποστηρίζεται κατάλληλα, αναπτύσσεται καθ ‘όλη την παιδική ηλικία όμως μπορεί να διαμορφωθεί καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής!!!
Οι προστατευτικοί παράγοντες της ανθεκτικότητας είναι :
Ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις, οι άνθρωποι που εστιάζουν στην καλλιέργεια της ανθεκτικότητας καταφέρνουν να βλέπουν τις δυσκολίες από διαφορετική οπτική!!
Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας:
Φανταστείτε δύο εξίσου ταλαντούχους πτυχιούχους στις πρώτες θέσεις εργασίας τους. Μέσα σε ένα χρόνο και οι δύο απολύονται.
Κάποιος παγιδεύεται στη σκέψη ότι απέτυχε: «Ποτέ δεν ήμουν αρκετά καλός», «Το αφεντικό μου με μισούσε».
Ο άλλος αποφασίζει ότι «Οκ!! Απολύθηκα» «Καλύτερα να διορθώσω το βιογραφικό μου και να μάθω πώς να αντιμετωπίζω καλύτερα ένα δύσκολο αφεντικό». Ποιος κινείται πιο γρήγορα μέσα από τις αντιξοότητες;
Συμπέρασμα; η προοπτική που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα ουσιαστικά αλλάζει από το πώς τα βιώνουμε.
Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στους γονείς με την καθημερινή οικογενειακή ρουτίνα, με το σχολείο ή με την δύσκολη καθημερινότητα τους αυτές τις ημέρες της απομόνωσης, δηλαδή στο πως βιώνουν όσα τους συμβαίνουν. Δηλαδή:
– Τι προοπτική δίνουν στην δυσκολία να αλλάξουν ορισμένες συνθήκες; Ευελιξία, ικανότητα ανάκαμψης, εστιασμό στα θετικά, ή στρες, αυτό-λύπηση, θυματοποίηση; — Πως ερμηνεύουν τα γεγονότα; ως καταστροφικά ή ευκαιρία να δουν τις αντιξοότητες ως εμπειρίες και προκλήσεις και να μάθουν από αυτές;
– Δραματοποιούν οτιδήποτε συμβαίνει στην οικογενειακή τους ζωή και στο εξωτερικό περιβάλλον;
– Ακινητοποιούνται ή κάνουν δράσεις για να μειώσουν τις επιπτώσεις του στρες και να βοηθήσουν τα παιδιά τους, αναπτύσσοντας ανθεκτικότητα;
Πόσο σημαντικό λοιπόν είναι οι γονείς να καλλιεργήσουν την ανθεκτικότητά τους;
Οι γονείς είναι, εκείνη η μερίδα του κοινωνικού συνόλου που θα πρέπει πρωτίστως να φροντίσουν πρώτα από όλα τον εαυτό τους και να εστιάσουν στην καλλιέργεια της δικής τους ανθεκτικότητάς τους, κατανοώντας:
Τι μπορούν να μάθουν και να κάνουν οι γονείς πρώτα από όλα για τον εαυτό τους;
1. Κάντε συνδέσεις και αποδεχτείτε βοήθεια. Αξιοποιήστε τις σχέσεις με τα στενά μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας, δώστε προτεραιότητα στον χρόνο μαζί τους και προσεγγίστε την υποστήριξη όταν χρειάζεται.
2. Παρακολουθήστε τις ψυχικές παγίδες. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε ότι έχετε παραλύσει από το φόβο, να αναγνωρίσετε αυτό το γεγονός, στη συνέχεια να επικεντρωθείτε σε κάτι χρήσιμο που πρέπει να γίνει ως ένα πρώτο βήμα δηλαδή κάνετε δράση ( πχ μιλήστε με κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει, εκφράστε τα συναισθήματά σας)
3. Προσελκύστε μια θετική άποψη για τον εαυτό σας. Εντοπίστε τον εσωτερικό σας κριτή, αφήστε τον στην άκρη και επικεντρωθείτε στα πλεονεκτήματα σας: πχ. « Εύχομαι να το έκανα διαφορετικά, αλλά δεν το έκανα». «Ποιο θα ήταν το καλύτερο πράγμα να κάνω τώρα;».
4. Να δεχτείτε ότι η αλλαγή και η αβεβαιότητα αποτελούν μέρος της ζωής. Μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη που υπονομεύει την ευημερία και την ανθεκτικότητα είναι η αντίληψη , ότι όλα είναι πραγματικά πέρα από τον έλεγχό μας.
5. Να αναπτύξετε βήμα προς βήμα στόχους και να λάβετε αποφασιστική δράση
6. Παίξτε και χαρείτε με τα παιδιά και μάθετε από αυτά . Τα παιδιά μπορούν να μας διδάξουν πως να χαιρόμαστε και να γελάμε με τα πιο απλά πράγματα και πως να χαιρόμαστε με την χαρά.
7. Φροντίστε τον εαυτό σας. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και βρείτε χαλάρωση. Η φροντίδα του εαυτού σας βοηθά να κρατάτε το μυαλό και το σώμα σας υγιή και σας δίνει ενέργεια και δύναμη να ανταπεξέλθετε στον γονεϊκό σας ρόλο αποτελεσματικότερα και με χρησιμότητα .Πως ;
Και να θυμάστε ότι, εάν είστε πιο χαρούμενοι και υγιέστεροι, τότε μπορείτε να είστε πιο ευτυχισμένοι και πιο χρήσιμοι γονείς.
Που θα με βρείτε:
Facebook | Instagram | mail: blagka@gmail.com
Ράνια Βλάγκα-Αντωνίου
Certified Life Coach, Senior Professional Member of Hellenic Institute of Coaching, Κοινωνιολόγος, Σχολική Ψυχολόγος Ειδική Παιδαγωγός και Σύμβουλος Σφαιρικής Αντίληψης με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική Γονέων