Skip to main content
likewomangr good habits bf530aa3

Good Habits: 3 καλές συνήθειες για μια ουσιαστική και ισορροπημένη ζωή

Τα λεγόμενα good habits ή αλλιώς καλές συνήθειες είναι μια θετική συμπεριφορά που την μαθαίνουμε μετά από εξάσκηση.

Η καθημερινότητα όλων είναι γεμάτη από πράξεις που μέσω της διαρκούς επανάληψής τους, μετατρέπονται σε μία σειρά συνηθειών, τις οποίες αν παρατηρήσει κανείς θα αντιληφθεί πως ακολουθούμε με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια. Τις περισσότερες φορές – κυρίως όταν πρόκειται για συνήθειες που δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για εμάς – δεν ακολουθούμε κάποια συλλογιστική πορεία όταν πρόκειται για την διεκπεραίωσή τους . Δεν υποβάλλουμε τον εαυτό μας στην διαδικασία να σκεφτεί και να πράξει βάσει του τι θα αποκομίσει από την εκάστοτε κατάσταση.

Η ανάπτυξη καλών συνηθειών μπορεί να μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Αντίθετα, οι κακές συνήθειες μπορεί να μας οδηγήσουν μακριά από τους δικούς μας στόχους ή χειρότερα – την ευτυχία μας. Ωστόσο, καλλιεργώντας καλές συνήθειες, μπορούμε να πλησιάσουμε την επιτυχία, την ευτυχία και τη ζωή που θέλουμε. Αφιερώνοντας χρόνο για να επενδύσουμε στην προσωπική μας ανάπτυξη, μπορούμε να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

image

Ποια είναι όμως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ μιας καλής συνήθειας και μιας επιβλαβούς;

Δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο το οποίο ακολουθώντας το, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την “θεμιτή” καθημερινή ρουτίνα και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως μία βασική και ισχύουσα για όλους διάκριση μεταξύ των προσήμων των συνηθειών που υιοθετούμε, είναι η επίδραση που η πράξη/συνήθεια αυτή επιφέρει στην ψυχολογική μας κατάσταση μετά το τέλος της διεκπεραίωσής της.

Επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές που μπορούμε να τις διαπραγματευτούμε για το καλό της ψυχολογίας μας.

1. Βασικό παράδειγμα, η επικέντρωσή μας σε κάποια οθόνη για πολλές ώρες, κυρίως πριν από τον ύπνο, δεν στερεί μόνο ώρες ξεκούρασης, αλλά δημιουργεί αίσθημα κόπωσης την επόμενη μέρα. Είναι σίγουρο πως είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος χαλάρωσης, αλλά το αίσθημα ξεκούρασης που προσφέρει η διαδικασία αυτή, είναι εφήμερο.
Παραδείγματα όπως η τηλεόραση ή το να είμαστε μπροστά σε ένα τάμπλετ είναι συχνά.

2. Κάτι στο οποίο θεωρώ ότι δεν δίνεται η βαρύτητα που χρειάζεται, είναι η σημασία του να βγαίνεις έξω από το σπίτι σου, όχι μόνο με φίλους, ή όταν έχεις κάποια συγκεκριμένη δουλειά στην οποία πρέπει να παρευρεθείς, αλλά να βγαίνεις έστω και για λίγο κάθε μέρα και ειδικά μόνος/η σου, τις ημέρες που κανονικά δεν θα χρειαζόταν. Η ελάχιστη προσπάθεια που θα καταβάλεις για να ετοιμαστείς θα κάνει την μεγαλύτερη διαφορά στη ψυχολογία σου.

3. Τέλος, προσπάθησε να δημιουργήσεις καταστάσεις για τον εαυτό σου για τις οποίες θα ανυπομονείς. Μικρές ή και πιο μεγάλες δραστηριότητες μέσα στην εβδομάδα, τις οποίες θα περιμένεις. Έχει μεγάλη διαφορά στη προοπτική που αποκτάς ως προς τις ‘δυσκολίες’ που ίσως συναντήσεις και στο τρόπο που θα τις αντιμετωπίσεις, όταν γνωρίζεις ότι έχεις κάτι καλό να περιμένεις.

Συμπέρασμα

Μπορεί να θέλουμε να προσθέσουμε και άλλες καλές συνήθειες στη λίστα μας ανάλογα με το τι θέλουμε να αναπτύξουμε στον εαυτό μας. Αυτό είναι ωραίο. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καλές συνήθειες που θα μπορούσατε να σκεφτούμε. Υπάρχουν τόσα άλλα που μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμα και ουσιαστικά στη ζωή μας. Δεν είναι μόνο να δημιουργήσουμε μια λίστα με καλές συνήθειες, αλλά πραγματικά να κάνουμε τα πάντα για να αναλάβουμε δράση για αυτές. Ας τις κάνουμε μέρος της ζωής μας.

Ποιες είναι οι δικές σας καλές συνήθειες καθημερινά; Περιμένω τα σχόλια σας!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα αυτοβελτίωσης εδώ.

cover photo unsplash

186484518 492583022088697 6873933506163559195 n 1

Εριάννα Κρόκου

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RELATED