Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F05%2Flikewomangr ores gymnastikies

Γυμναστική το πρωί ή το βράδυ; Τι λένε οι ειδικοί

Η γυμναστική δεν έχει λάθος χρόνο. Το μόνο που έχει σημασία είναι ο στόχος που έχουμε θέσει στον εαυτό μας και το είδος της γυμναστικής που έχουμε επιλέξει! Δηλαδή, πρωί ή βράδυ πρέπει να γίνει η προπόνησή μας?

Τελικά, υπάρχει ο πιο σωστός χρόνος για να γυμναστείς; Σύμφωνα, με τους ειδικούς του Bulk (ένα brand αθλητικής διατροφής, αναφέρι πως η σωστή διατροφή και άθληση μέσα στην ημέρα ανεξαρτήτως ώρας είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Δηλαδή, είναι τρόπος ζωής. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνοουμε υπάρχου πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην γυμναστική κατά τις πρωινές ή βραδινές ώρες.

Και στην πρωινή και στην βραδινή προπόνηση υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Είναι αυτά που θα δούμε παρακάτω και στο τέλος θα συμπεράνουμε ποιά από τις δύο προπονήσεις είναι καλύτερη.

ΠΡΩΙΝΗ Προπόνηση: 5 με 8 το πρωί

ΘΕΤΙΚΑ:

  1. Περισσότερη ενέργεια: Η πρωινή προπόνηση βοηθάει το σώμα και το μυαλό να ”ξυπνήσει”, όσο κουρασμένοι και να είμαστε και όσο να μην θέλουμε να πάμε στο γυμναστήριο. Λόγω μιας ορμόνης που ενεργοποιείται-  κατά την ώρα της άσκησης μας δίνει στο σώμα μας την εντολή της εγρήγορσης και της όρεξης για να ξεκινήσουμε την μέρα μας πιο δυνατά και δημιουργικά. Αυτή η ορμόνη λέγεται κορτιζόλη και αυξάνεται αρκετά γύρω στις 8 το πρωί. Σε φυσιολογικά επίπεδα είναι καλή, αντιθέτως σε υψηλά ή χαμηλά θα πρέπει να μας ανησυχήσει, καθώς δεν θα μας κάνει καλό στην υγεία μας. Συνεπώς, αν αυτό το κάνουμε καθημερινά θα γίνει συνήθεια και το σώμα μας θα αποζητά την πρωινή γυμναστική.
  2. Αύξηση απώλειας λίπους: Ο μεταβολισμός μας κατά την διάρκειας της προπόνησης το πρωί ενεργοποιείται και αυτό θα μας βοηθήσει ν α κάψουμε πιο εύκολα σωματικό λίπος. Αυτό οφείλεται στην κορτιζόλη ,αφού αυξάνεται κατά την ένταση της άσκησης αποσκοπώντας στην γενική απώλεια βάρους, στην μείωση πόντων και λίπους. Αυτό συμβαίνει , γιατί ο οργανισμός αντλεί ενέργεια από τα αποθέματα του σώματός μας βοηθώντας στην καύση λίπους.
  3. ”Αφύπνιση” του βιολογικού ρολογιού μας: Όχι μόνο μπορεί να μας δώσει περισσότερη όρεξη και ενέργεια να σηκωθούμε από το κρεβάτι ,αλλά και να ρυθμίσουμε πιο εύκολα τις ώρες του ύπνου μας το βράδυ, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στο Journal of Pgysiology. Αυτό θα μας προσφέρει την κατάλληλη ξεκούραση που χρειαζόμαστε ,ώστε να επαναλάβουμε την ίδια ρουτίνα της πρωινής γυμναστικής.
  4. Έλεγχος της πείνας μας: Η άσκηση μπορεί να μας  βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξής μας για φαγητό. Αυτό συμβαίνει μιας και οι ορμόνες που μας ”δίνουν” την εντολή της πείνας καταστέλλονται. Έτσι, εμείς με την γυμναστική, ειδικά το πρωί μειώνουμε τα επίπεδα της πείνας μας. Ακόμα, ένας λόγος είναι πως μας φτιάχνει η διάθεση και δεν σκεφτόμαστε τόσο πολύ το φαγητό, σε αντίθεση με καταστάσεις που μπορεί να είμαστε συναισθηματικά φορτισμένες.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

  1. Όχι αύξηση της μυικής μάζας: Οι πρωινές προπονήσεις δεν βοηθάνε στο να χτίσουμε μυς. Αυτό συμβαίνει ,γιατί το σώμα μας χρειάζεται μερικές ώρες για να μπορέσει να ”ξυπνήσει” , δηλαδή να ζεσταθεί. Πράγα που σημαίνει πως αν στην πρωινή γυμναστική εμείς θέλουμε να κάνουμε βάρη περισσότερο κακό θα κάνουμε στον εαυτό μας παρά καλό ,καθώς πρέπει να έχουμε στον μυαλό μας πως μπορεί να τραυματιστούμε πιο εύκολα.
  2. Η έλλειψη ύπνου: Όταν το βράδυ δεν έχουμε κοιμηθεί σωστά και επιλέγουμε να κάνουμε γυμναστική το πρωί αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό μας αρκετά. Ακόμα, αν έχουμε κάνει προπόνηση το προηγούμενο βράδυ και δεν έχουμε κοιμηθεί σωστά οι μυς δεν έχουν προλάβει να ξεκουραστούν, όπως και το σώμα μας και στην ουσία δεν έχουμε ούτε την κατάλληλη ενέργεια για την προπόνηση , ούτε οι μύες μας δεν έχουν επανέλθει, πράγμα που σημαίνει μια όχι τόσο καλή προπόνηση.

ΒΡΑΔΙΝΗ Προπόνηση: μετά της 19.00

ΘΕΤΙΚΑ

1| Αύξηση αντοχής και Αύξηση Μυών:  Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ έδειξε πως αν κάνουμε βραδινές προπονήσεις αυξάνεται η αντοχή μας κατά 20% περισσότερο. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως στο μέλλον θα μπορούμε να κάνουμε πιο δυνατές προπονήσεις και να σηκώνουμε περισσότερα βάρη. Δηλαδή, θα είναι πιο εύκολη η αύξηση της μυικής δύναμης μιας και δεν θα χρειαζόμαστε τόσο πολύ χρόνο για να ζεσταθούν οι μυς μας. Συνεπώς, θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας ,αφού θα υπάρξει έντονη η ενδυνάμωση των μυών μας.

2| Ανακούφιση από το στρες: Συνήθως, μια μέρα μας είναι πολύ απαιτητική. Αυτό μας κάνει προφανώς να αγχωνόμαστε και να πιεζόμαστε, χαλώντας την διάθεση μας. Η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να αποφορτιστούμε από το στρες ,καθώς δρα σαν εκτόνωση του οργανισμού μας από τα προβλήματα της καθημερινότητας, στις βραδινές προπονήσεις. Συνεπώς, η γυμναστική μας φτιάχνει την διάθεση και την ψυχολογία μετά από μια δύσκολη και φορτισμένη μέρα.

3| Καλύτερη ποιότητα ύπνου: Φυσικά και αυτό συμβαίνει για 2 βασικούς λόγους. Πρώτον , καθώς έχουμε εκτονωθεί και αποφορτιστεί είμαστε πιο ήρεμοι και μπορούμε να χαλαρώσουμε και α κοιμηθούμε χωρίς να σκεφτόμαστε τα προβλήματα της ημέρας. Και δεύτερον αφού είμαστε ταλαιπωρημένοι και ήδη κουρασμένοι από τις υποχρεώσεις της ημέρας που πέρασε μπορούμε να κοιμηθούμε σαν πουλάκια.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

1| Αναβλητικότητα προπόνησης: Μπορεί μερικές φορές να είμαστε τόσο κουρασμένοι από την δουλειά μας και το μόνο που να θέλουμε να κάνουμε είναι να ξαπλώσουμε στον καναπέ μας και να αφήσουμε την προπόνησή μας για την επόμενη μέρα. Αυτό μπορεί να ένας φάβλος κύκλος και έτσι να χάσουμε πολλές φορές την άσκησή μας χωρίς να καταλάβουμε πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος.

2| Μη σωστή αποθεραπεία:  Πολλές φορές υπάρχει περιορισμένος χρόνος για όλα και μέσα σε αυτά μπορεί να είναι και ο χρόνος για την γυμναστική μας μιας και το γυμναστήριο στο οποίο πάμε να κλείνει συγκεκριμένη ώρα. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος δεν  έχουμε τον κατάλληλο χρόνο για διατάσεις. Αυτό μπορεί πολλές φορές να μας προκαλέσει πιο εύκολα τραβήγματα και τραυματισμούς, ειδικά μετά από προπονήσεις με βάρη.

Επομένως, συμπεραίνουμε πως δεν υπάρχει σωστός και λάθος χρόνος στη γυμναστική. Το μόνο που έχει σημασία είναι να ακούσουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες του. Και να μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό είναι να βρούμε μια ώρα που να μας ταιριάζει, αφού η προπόνηση πρέπει να μας δίνει μια αίσθηση πληρότητας και ευχαρίστησης.

Είμαι η Αιμιλία Σβερώνη, σπουδάζω γεωπονία-αγροτεχνολόγια και μου αρέσει να ασχολούμαι με την φύση και ότι όμορφο φέρνει στον άνθρωπο. Κάνω όνειρα, έχω στόχους και καταπιάνομαι με πολλά πράγματα, καθώς έτσι εξελίσομαι σαν άνθρωπος. Παρέα θα ανακαλύψουμε καινούργιες ποιότητες ζωής, μέσα από τις ομορφιές της φύσης, την υγεία, την διατροφή και την αυτοβελτίωση.

RELATED