Γύρη η θαυματουργή

Γύρη: Στην Ελλάδα πολύ λίγοι ως τώρα έχουν ακουστά να γίνεται λόγος για την «μελισσογύρη». Είναι μια νέα τροφή θαυματουργική που την παράγει η μέλισσα, δηλαδή είναι προϊόν της κυψέλης που η σύγχρονη πειραματική έρευνα το έφερε στο επίκαιρο φως της καθημερινότητας.

 

Όπως έχει ήδη εξακριβώσει η επιστήμη, η μελισσογύρη περιέχει πολύτιμες θρεπτικές & θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι ένα εδώδιμο με γνωρίσματα πολύ δυναμωτικά και η λήψη της με την καθημερινή τροφή φέρνει θρεπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα σχεδόν απίστευτα.

 

Η μελισσογύρη είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια οι μέλισσες. Κατά το μάζεμά της την ανακατεύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη σε σχήμα σφαιρικό ακανόνιστο κάνοντας με αυτή λεγόμενο ψωμί των μελισσών και το αποθηκεύουν μέσα στα εξάγωνα κελιά της κηρήθρας, για να ταίζουν με αυτό τα νεογνά τους.

 

Η μελισσογύρη είναι μια αναντικατάστατη πηγή από φυσικές πρωτεΐνες και διακρίνεται στην ανεμόφιλη και στην εντομόφιλη.

 

Η πρώτη συνήθως είναι επιβλαβής στον άνθρωπο και φέρνει σε πολλούς αλλεργία (αναφυλαξία) & δεν έχει τις θαυμαστές ιδιότητες που έχει η εντομόφιλη, η οποία είναι εκείνη για την οποία μιλάμε εδώ και την οποία μαζεύουν οι μέλισσες.

Η ένταξή της στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου αποφέρει απίστευτα αποτελέσματα.

Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση (liebelt, 1994), διορθώνει την ισορροπία του μεταβολισμού και συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην αύξηση, αύξηση της ταχύτητας μεταβολισμού της αιθανόλης, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα (brown, 1989).

Περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της αναιμίας, προστατίτιδα, αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερίτιδες.

Περιέχει μια αντιβιοτική ουσία παρόμοια με την πενικιλίνη, επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού, την αποθήκευση λίπους του θυρεοειδούς αδένα (liebelt, 1998), προστατεύει την όραση.

Καταναλώνεται αυτούσια ως έχει, διαλυμένη σε κάποιο χυμό, αναμεμιγμένη με μέλι.

 

Σε τι ωφέλει τον οργανισμό μου; Πως μπορώ να την καταναλώσω; Πόση γύρη πρέπει να τρώω καθημερινά;

Η πρωταρχική ερώτηση που μου θέτει κάποιος πελάτης μου, ο οποίος δεν έχει ξανά καταναλώσει γύρη είναι « σε τι κάνει καλό η γύρη;» στην συνέχεια με ρωτάει πως θα μπορούσε να την καταναλώσει και ποια είναι η σωστή ποσότητα που θα πρέπει να καταλαμβάνει μέσα στην μέρα. Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, θα ήθελα να αφιερώσετε λίγο χρόνο ώστε να δείτε και εσείς τα οφέλη που σας προσφέρει αυτό το φυσικό ή αλλιώς θαυματουργό, όπως συνηθίζω εγώ να το αποκαλώ, προϊόν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από την συλλογή της γύρης. Καθώς οι μέλισσες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι με σκοπό να συλλέξουν το νέκταρ, παρασύρουν μαζί και γύρη ή αλλιώς μελισσογύρη, η οποία κολλάει στο τρίχωμα τους. Κατά την διάρκεια λοιπόν της πτήσης η γύρη τοποθετείται στους σάκους που βρίσκονται στα πίσω πόδια και με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται στην κυψέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα περισσότερα μέλια περιέχουν γύρη, μπορεί να υπάρξουν και ανθόμελα που στα 10γρ ποσότητας να έχουν 100.000 κόκκους γύρης. 

Η γύρη λοιπόν, είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία καθώς επίσης και σε βιταμίνες, ενώ παράλληλα απαρτίζεται και από άμυλο, έναν υδατάνθρακα, ο οποίος λόγο της μακράς αλυσίδας της μοριακής του δομής, απορροφάται πολύ αργά από το αίμα. Η γύρη  είναι μια αναντικατάστατη πηγή από φυσικές πρωτεΐνες.  Ακόμη, επειδή η γύρη περιέχει πολλές πρωτεΐνες, λειτουργεί ακόμη και συμπληρωματικά στο φάσμα των αμινοξέων του μελιού.  Θα πρέπει να γνωρίζεται λοιπόν πως η ιδιότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους χρειάζονται αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών. Οι ανάγκη του οργανισμού για πρωτεΐνη αυξάνεται σε περιπτώσει όπως ο καρκίνος, το AIDS, σε περιπτώσεις άγχους καθώς επίσης και στην εξασθένηση τους ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη στην γύρη εμπεριέχεται και η καροτίνη, η οποία είναι η βασική πηγή από την οποία παράγεται βιομηχανικά η βιταμίνη Α. Επιπρόσθετα η γύρη είναι ικανή στο να μειώσει  την αρτηριακή πίεση.  Σύμφωνα με μελέτες η γύρη διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την εντερική δραστηριότητα.

 

Μέσος όρος περιεκτικότητας θρεπτικών συστατικών σε 100g γύρης
Πρωτείνες                                    17.8g
Υδατάνθρακες                          55.3g
Ενέργεια 369 kcal / 1557 Kj
Λίπη 8.5g

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γύρη εμπεριέχει και την  Ρουτίνη (βιταμίνη Π), η οποία ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απομακρύνονται σε μεγάλο βαθμό οι  καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδιαιδίως όσων  έχουν περάσει τα 40 χρόνια της ηλικίας τους. Η γύρη εμπεριέχει πολλαπλά συστατικά τα οποία μας πείθουν ότι δύσκολα θα μπορούσαμε τα βρούμε σε κάποιο φυτικό προϊόν, όπως είναι: 

Βιταμίνες Μεταλλικά στοιχεία Αμινοξέα
Ομάδας Β: Θιαμίνη, Κάλιο Αργινίνη
Ριβοφλαβίνη, Φωσφόρος Ιστιδίνη
Παντοθενικό οξύ, Ασβέστιο Λευκίνη
Πυριδοξίνη, Μαγνήσιο Λισίνη
Φολικό Οξύ, Σίδηρος Μεθιονίνη
Βιοτίνη, Βιταμίνη C Χαλκός Φενιλαλανίνη
(ασκορβικό οξύ) Ψευδάργυρος Θρεονίνη
Βιταμίνη Ε Μαγγάνιο Τρυπτοφάνη 
Βαλίνη 
Γλουταμινικό οξύ

http://www.fytokomia.gr/files.php?file=pollen_708091475.jpg

 

Ας περάσουμε τώρα στο ερώτημα του πως θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε την γύρη; Προσωπικά προτείνω την διάλυση της σε χυμό, ακόμη θα μπορούσατε να την καταναλώσετε μαζί με μέλι ή να την φάτε σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο και φυσικά κάποιος ποιο ¨τολμηρός¨ θα μπορούσε να την φάει σκέτη. Τέλος όσο αφορά την ημερήσια κατανάλωσή της γύρης, αρχικά θα πρότεινα για μία εβδομάδα μια κουταλιά του γλυκού το πρωί ή κατά την διάρκεια της μέρας. Έπειτα από την μία εβδομάδα, αφού θα την έχει συνηθίσει ο οργανισμός θα πρέπει να τρώτε μία κουταλιά της σούπας. Θα μπορούσατε να την διασπάσετε σε δύο κουταλιές του γλυκού, μία το πρωί και μία το βράδυ.

 

Βιβλιογραφία 
Renate Frank (2007)Διατροφή & Υγεία: Το μέλι η γλυκιά πλευρά της φύσης! Μετάφραση: Σταύρος Παπαδόπουλος, Εκδώσεις: ΠΑΙΔΕΙΑ/ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΕ.

aromamelissas

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue