Η «επανάσταση» του τζιν μέσα από τις δεκαετίες

Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πλέον ότι το τζιν και γενικά το denim έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και του στυλ μας.

Είναι κάτι που υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στην ντουλάπα μας για νομίζω για πάντα. Παρ’ όλα αυτά με το πέρασμα των χρόνων, σίγουρα έχουν αλλάξει τόσο τα σχέδια όσο και τα χρώματα των denim, έτσι ώστε να μην υπάρχει τόσο μονοτονία. Σίγουρα λοιπόν άλλο τζιν θα φορούσε η μαμά μας όταν ήταν στην ηλικία μας και άλλο φοράμε τώρα εμείς γι’αυτό πάμε να δούμε μαζί την επανάσταση των τζιν μέσα στις δεκαετίες.

1934

Το 1934 η Levis παρουσίασε τα πρώτα γυναικεία τζιν τα οποία τα φορούσαν παραπάνω γυναίκες που ζούσαν σε φάρμες. Ακόμα και δεκαέξι χρόνια μετά τα τζιν ήταν συνδεδεμένα με το δυτικό τρόπο ζωής ενώ χάρις στο hollywood και στις ταινίες western που παρήγαγε η δημοσιότητα των τζιν αυξήθηκε κατακόρυφα.Στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 η Levis άρχισε να πουλά γυναικεία τζιν τα οποία είχαν πιο φαρδιά μπατζάκια ενώ εκείνη που τα έκανε πιο δημοφιλή είναι η Marilyn Monroe οπου τα φόρεσε σε μία από τις ταινίες της.

Marilyn Monroe

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 εμφανίζεται ένα καινούργιο στυλ τζιν τα bootcut τα οποία είχαν στενή γραμμή πάνω και κατέληγαν να ανοίγουν όσο πήγαιναν προς τα κάτω. Διάφορα μοντέλα και ηθοποιοί τίμησαν τα τζιν αυτά και τα έκαναν δημοφιλή την δεκαετία αυτή. Ενώ το 1969 εμφανίζονται και τα τζιν που σήμερα ονομάζουμε χαμηλόμεσα τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και φοριούνται σε φεστιβάλ μουσικής. Ακόμα η Levis εμφανίζει την ίδια χρονιά τα flared τζιν τα οποία έχουν καμπάνα μπατζάκια και είναι σημείο αναφοράς της εποχής των χίπιδων.

bootcut

Την δεκαετία του 1980 τα τζινς αρχίζουν να φοριούνται ακόμα πιο μοντέρνα καθώς μπορούμε να δούμε την Michelle Pfeiffer η οποία φοράει denim shorts τα οποία είναι αρκετά κοντά και επαναστατικά σε σχέση με σορτς τα οποία έφταναν στο μήκος του γόνατου δεκαπέντε χρόνια πριν.

denim shorts

Ακόμα η Sarah Jessica Parker εμφανίζεται να διπλώνει το τζιν της πάνω από τον αστράγαλο με σκοπό να δώσει ένα διαφορετικό στυλ.

sarah jessica parker

Πλησιάζοντας στην δεκαετία του ’90 τα τζιν αποκτούν παραπάνω ενδιαφέρον καθώς αρχίζουν να τα αλλάζουν ως προς το χρώμα τα οποία φαίνονται ξεβαμμένα και σκισμένα τα οποία προτιμούν να τα συνδυάζουν με λευκά t-shirts. Η Madonna βλέπουμε ότι προτιμάει τον συγκεκριμένο τύπο σκισμένου denim το οποίο φαίνεται ακόμη να είναι πολύ δημοφιλές.

8c6da28990f7c64634f7196c3569dc7f

Το 1998 πλέον τα τζιν έχει μπει για τα καλά μέσα στις ζωές μας, με την εμφάνιση πια της τζιν σαλοπέτας. Το συγκεκριμένο outfit ολοκληρώνεται με ένα άσπρο t-shirt από μέσα, όπου πρώτος το εμφάνισε ο Tommy Hilfiger.

GettyImages 116532046

Συνεχίζοντας στο 2000 προστίθενται νέα σχέδια στα τζιν που έχουν πάνω τους διάφορα στρας τα οποία προσθέτουν μια λάμψη στα denim.

2000

Από το 2000 και ως σήμερα το τζιν κάνει συνέχεια κύκλους, δηλαδή έρχονται στη μόδα τα σχέδια και τα κοψίματα που υπήρχαν στις προηγούμενες δκαετίες, ενώ τα χρώματα που έχουμε πλέον στην διάθεσή μας είναι αμέτρητα και δεν περιορίζονται μόνο στο μπλε. Το βλέπουμε να έχει πάρει και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ντύσιμό μας, αφού το συνδυάζουμε από το καθημερινό μας look, μέχρι τις πιο ιδιαίτερες μας εξορμήσεις.

boyfriend jeans Christian Vierig GettyImages 615134430 587258d93df78c17b61ffbf4

Εσείς ποιο denim προτιμάτε;

Ειρήνη Ρισσάκη

Μου αρέσουν τα ταξίδια και η μόδα. Στο μέλλον θα ήθελα να δουλέψω σε κάποιο οίκο μόδας, στο κομμάτι του marketing. Είμαι τελειομανής και μου αρέσουν οι αυθόρμητες αποφάσεις καθώς έτσι ζεις τις ωραιότερες περιπέτειες.  

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue