Η γυναίκα στα χρόνια της πανδημίας | Tips για να γίνεις ακόμη πιο παραγωγική

Μετά από μια γερή δόση καραντίνας, είναι πλέον σίγουρο πως όλοι μας έχουμε εκτιμήσει περισσότερο κάποια πράγματα.

Από το να πάμε για έναν καφέ και να μιλήσουμε με έναν καλό φίλο, έως το να επιστρέψουμε και πάλι στην καθημερινότητά μας.

Σαφώς για εμάς τις γυναίκες τα πράγματα είναι λίγο  πιο περίπλοκα, τόσο για τις μητέρες, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν μια ισορροπία στο σπίτι με τα παιδιά, όσο και για τις γυναίκες, που μπορεί να μην έχουν παιδιά, αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν μια άλλη ισορροπία (την οποία πολλοί αποκαλούν mental balance).

Σίγουρα υπάρχουν  φορές που έχουμε νιώσει το κάστρο της ψυχικής μας υγείας να καταρρέει, την αυτοπεποίθησή μας να κλονίζεται και εμείς να μην μπορούμε να αντιδράσουμε. Μια γυναίκα επωμίζεται πολλά, αναλαμβάνει πολλές ευθύνες, τις οποίες δυσκολεύεται να διαχειριστεί, όχι επειδή είναι αδύναμη, αλλά επειδή καλείται να ανταποκριθεί κάτω από τόσο ιδιαίτερες συνθήκες στους πολλούς και διαφορετικούς κοινωνικούς της ρόλους. Χρειάζεται στήριξη, είτε αυτή προέρχεται από κάποιο ειδικό είτε από κάποιο άνθρωπο που μπορεί να εμπιστευτεί, μέσα και έξω από τον χώρο της οικογένειας. Δίπλα της χρειάζεται ανθρώπους θετικούς, άτομα που θα της δώσουν δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα της. Πάντως σίγουρα δεν θέλει δίπλα της ανθρώπους τοξικούς οι οποίοι, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο προσπαθούν να την μειώσουν και να την φθείρουν.

content pixie 2V5PJgGqyts unsplash 1 scaled

photo credits unsplash

Πως μπορεί άραγε να πάρει δύναμη και από ποιόν;

Αρχικά, χρειάζεται κάποιες «ενέσεις» αυτοπεποίθησης, όπως τις αποκαλώ εγώ. Τις  «ενέσεις» αυτές δεν χρειάζεται να τις προμηθευθεί από κάποιο φαρμακείο ή γιατρό, αλλά τις παράγει η ίδια για τον εαυτό της. Ξεκινάμε λοιπόν από μικρά και καθημερινά πράγματα.

Ποια μπορεί να είναι αυτά;

Ξύπνα το πρωί , δες τον εαυτό σου στον καθρέφτη, πάρε μια βαθιά  ανάσα και αγάπησε τον γι΄αυτό που είναι και όπως έχω πει σε προηγούμενο άρθρο, όχι γι αυτό που θα σου άρεσε να ήταν.
Βάλε λίγη κρέμα, λίγο κραγιόν, χτένισε τα μαλλιά σου, ακόμη και αν δεν πρόκειται να βγεις έξω.
Κάνε γυμναστική, άκου μουσική, κάνε κάτι που δεν έχεις ξανακάνει, πειραματίσου στην κουζίνα, δες μια ταινία, οργάνωσε την ντουλάπα σου είτε ένα παλιό άλμπουμ.
Υπάρχουν χιλιάδες μικρά και μεγάλα πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα και έξω από το σπίτι, με ή χωρίς καραντίνα, τα οποία  μπορούν να σου φτιάξουν την διάθεση και να σου τονώσουν την αυτοπεποίθηση.

Πολλοί αντιδρούν λέγοντας  «Είναι τα κομμωτήρια είδος πρώτης ανάγκης»;

Όχι δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, όπως είναι τουλάχιστον το νερό ή το ψωμί. Ωστόσο η γυναίκα χρειάζεται κάτι να της φτιάξει την διάθεση  να την ανανεώσει, να την κάνει να νιώσει καλύτερα, να πιστέψει ακόμη περισσότερο στον εαυτό της. Θέλει να νιώσει όμορφη και ισχυρή, να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή  της, επιστρέφοντας για λίγο στην εποχή προ της πανδημίας. Είναι ένα δώρο το οποίο θέλει και μπορεί χωρίς τύψεις να κάνει στον εαυτό της.

Κάτσε και αναλογίσου: «τι έχω καταφέρει έως τώρα»; Είμαι γυναίκα δυναμική, ελεύθερη, έχω την δουλειά μου. Πιθανόν να είμαι και σύζυγος, με ή χωρίς παιδιά. Είμαι καλή φίλη, καλή κόρη, μου αρέσει να ενημερώνομαι, να διαβάζω βιβλία. Έχω πετύχει τους προσωπικούς μου στόχους, είτε μεγάλους είτε μικρούς. Δεν στέκομαι άπραγη, θέτω νέους στόχους, έχω όνειρα, επιθυμίες και θα τα καταφέρω.»

simon maage tXiMrX3Gc g unsplash scaled

photo credits unsplash

Όλα αυτά δεν είναι δεδομένα, πόσες γυναίκες αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται γι’ αυτά; Μην δειλιάζεις, σκέψου θετικά, ακόμη και αν είναι δύσκολο. Το ξέρω δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες, πόσες φορές έχεις φτάσει στο σημείο να τα παρατήσεις όλα;

Να σου πω όμως ένα μυστικό;

Εμείς καθορίζουμε τις συνθήκες.

cover photo unsplash

Ανδριανή Κακογιάννη

Όλοι μας έχουμε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Για εμένα αυτό είναι το γράψιμο! Πάντα με βοηθά να χαλαρώνω και να αποφορτιζομαι από το άγχος της ημέρας. Ελπίζω να νιώσετε και εσείς το ίδιο με τα άρθρα μου.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue