kenya women cover ffab30f8

Η Κένυα απαντάει: Παράνομος ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων στις γυναίκες

«Έχω δει γυναίκες να μην σηκώνονται από το κρεβάτι τους για τρείς μήνες. Τις έχω δει να αιμορραγούν και να πεθαίνουν»

Είπε η Κενυάτισσα ακτιβίστρια εναντίον της κλειτοριδεκτομής Shinina Shani.

Με τις τελευταίες ειδήσεις, η μάχη για τα γυναικεία δικαιώματα φαντάζει σαν μια παρτίδα σκακιού, με τις γυναίκες να βρίσκονται μια κίνηση μπροστά.

Η Κένυα απέρριψε το αίτημα που είχε προταθεί από το 2017 για την κατάργηση του νόμου που ψηφίστηκε το 2011 που κήρυξε παράνομη τη κλειτοριδεκτομή.

kenya women

@equalitynow

Η κλειτοριδεκτομή σημαίνει κάτι διαφορετικό ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχεται. Από σύμβολο αγνότητας, προϋπόθεση για τον γάμο, διαδικασία που σηματοδοτεί τη μεταβολή από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα, έως τρόπος να γεννιούνται δυνατά παιδιά με μακροζωία.

Είτε γίνεται στην Κένυα, σε 4 εκατομμύρια γυναίκες μέχρι σήμερα είτε σε 31 άλλες διαφορετικές χώρες σε 200 εκατομμύρια γυναίκες, σίγουρα γίνονται νομικές προσπάθειες να σταματήσει.

1611690083672 screen shot 2021 01 26 at 23357 pm

www.pulitzercenter.org

Πιο συγκεκριμένα, το 2001, έγινε η πρώτη νόμιμη απόπειρα να καταργηθεί αυτή η πρακτική μέσω του νομοσχέδιου για τα δικαιώματα των παιδιών που όριζε παράνομη τη κλειτοριδεκτομή, τον παιδικό γάμο και οποιοδήποτε έθιμο εμπόδιζε τη ζωή, υγεία, αξιοπρέπεια και φυσική ή ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

www.standardmedia.co.ke

Το 2011 ψηφίστηκε ένας νέος νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι που έκαναν σε άλλους κλειτοριδεκτομή θα τιμωρούνταν με το λιγότερο 3 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο που αντιστοιχεί σε 1.800 δολάρια. Παράλληλα με την ποινή εγκαθιδρύθηκε ένας ημιαυτόνομος δημόσιος φορέας με σκοπό λειτουργίας την καθολική κατάργηση αυτής της πρακτικής, καθώς και μια επιπλέον μονάδα εναντίον του παιδικού γάμου και της κλειτοριδεκτομής. Η τελευταία προ Covid-19 είχε εγκαταστήσει 20 εισαγγελείς σε διαφορετικές περιοχές της Κένυας για να ασχοληθούν αποκλειστικά με εξάλειψη αυτής.

Κανένας δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι νόμοι των τελευταίων 20 χρόνων έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή ήταν 38% του συνολικού πληθυσμού το 1998, 27% το 2008 και 21% το 2014.

No to FGM headbands

Home Alternate 2

Ενώ είχε ξεκινήσει ειδική εκπαίδευση στους οδηγούς των ταξί boda-boda για να αναγνωρίζουν συμπτώματα πιθανών θυμάτων, καθώς και την διαδικασία καταγγελίας, ήρθε η πανδημία. Όλες οι εκπαιδεύσεις σταμάτησαν και το προσωπικό που του είχε ανατεθεί η κατάργηση της κλειτοριδεκτομής χρειάστηκε να διατεθεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα σχολεία έκλεισαν και τα κορίτσια έμειναν για μήνες στο σπίτι, με αποτέλεσμα αύξηση 121% στις κλειτοριδεκτομές μέσα στο 2020.

1611695360454 screen shot 2021 01 26 at 40905 pm

www.pulitzercenter.org

Είναι άγνωστο το πόσα χρόνια θα περάσουν μέχρι να νικήσει η δικαιοσύνη την αυτήν την παρτίδα. Το βέβαιο είναι ότι έχει πολλές κινήσεις να παίξει ακόμα.

cover photo www.pulitzercenter.org

eirini polyxrona

Ειρήνη Πολυχρονάκη

Ο κόσμος είναι μεγάλος και όμορφος, σκέφτομαι. Μετά κάθομαι και γράφω γιατί θέλω, τουλάχιστον στο χαρτί, να υπάρχει μια κοινωνία χωρίς προκατάληψη και χωρίς αχρείαστο μίσος. Ίσως μια μέρα να μην είναι μια χίμαιρα κλειδωμένη στο συρτάρι.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue