Η Νίνα Καλούτσα μας δείχνει «5 απλά βήματα για τη βελτίωση της φωνής» μας


14 Οκτ 2020

Η ειδικός Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας Νίνα Καλούτσα (www.ninakaloutsa.com) είναι σταθερή συνεργάτης του Ιδρύματος Θεοχαράκη επί μία δεκαετία. Είναι κάτοχος διπλώματος και μάστερ Όπερας του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Στα 20+ χρόνια της διδασκαλίας της έχει μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία της σε περισσότερα από 3.000 άτομα, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών και οργανισμών, σε σεμινάρια φωνής, δημόσιας ομιλίας, one-to-one coaching και team building.

Έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες: Google, OTE, Coca-Cola 3E, Eurobank, Alpha Bank, Booking.com, LeasePlan, TITAN Cement, Bristol-Myers Squibb, GEP, Antipollution, Resoul, Knauf, European Reliance, Kafkas, CEO Clubs Greece, ReedSmith, TATOI Club, Generation Y κ.ά.

Θεματολογία: Φωνή, Δημόσια Ομιλία, Εργαλεία Παρουσίασης, Λεξιλόγιο, Περιεχόμενο Ομιλιών, Γλώσσα Σώματος, Συμβουλευτική Ομιλητών, Δημιουργία Άριστης Πρώτης Εντύπωσης, Διαχείριση Σκηνικού Φόβου, Team Building κ.ά.

Η Νίνα Καλούτσα τη σεζόν 2020-21 πραγματοποιεί το webinar «Μεταμορφώστε τη Φωνή & τη Δημόσια Ομιλία σας» από το΄Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Αθήνα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επιρροή τους στο επαγγελματικό και το προσωπικό τους περιβάλλον, μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής και ομιλίας.

Πληροφορίες για το webinar “Μεταμορφώστε τη Φωνή & τη Δημόσια Ομιλίας σας” εδώ.

5 απλά βήματα για τη βελτίωση της φωνής

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία επικοινωνίας του ανθρώπου, αν και συχνά παραγνωρισμένο, είναι η φωνή. Ο τόνος, η χροιά της φωνής, η καθαρότητα ή όχι του λόγου και άλλα στοιχεία μπορούν να μας φέρουν κοντά ή να μας απομακρύνουν από τον συνομιλητή. Υπάρχουν σίγουρα αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι νιώθουν ότι η φωνή τους δεν τους βοηθά στο να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και θα επιθυμούσαν να κάνουν αλλαγές. Δείτε το βίντεο της Νίνας Καλούτσα «Βραχνή Φωνή», διάρκειας 1′ 30″ ΕΔΩ.

Αν αισθάνεστε έτσι και επιθυμείτε να βελτιώσετε τη φωνή και κατ΄ επέκταση την ομιλία σας, ώστε να συνδέεστε καλύτερα με τους συνομιλητές ή το ακροατήριό σας, ιδού 5 απλά βήματα, τα οποία, εφόσον εφαρμοστούν για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, μπορούν να αποτελέσουν την αρχή βελτίωσης της επικοινωνίας σας στο προσωπικό και το επαγγελματικό περιβάλλον.

1. Αναπνεύστε βαθιά

Το γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων, οι βαθιές φωνές πείθουν περισσότερο και είναι πιο ευχάριστες στο άκουσμα; Η άσκηση αυτή θα βοηθήσει τη φωνή σας σταδιακά να πηγάζει όλο και βαθύτερα από το θωρακικό διάφραγμα και να αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο: με το ένα χέρι ακριβώς κάτω από το στήθος στο ηλιακό πλέγμα και το άλλο κάτω από τον λαιμό, εισπνέετε από τη μύτη και εκπνέετε από το στόμα, έτσι ώστε: κατά την εισπνοή, το ηλιακό πλέγμα να διατείνεται οριζόντια και κατά την εκπνοή να συστέλλεται (αυτό το ελέγχετε με το χέρι που ακουμπά στο ηλιακό πλέγμα), ενώ με το άλλο χέρι διασφαλίζετε ότι το στήθος, οι ώμοι και η πλάτη παραμένουν χαλαροί. Μπορείτε να κάνετε σε 5″ την εισπνοή και σε 5″ την εκπνοή.

2. Εξασκηθείτε στην δυνατή ανάγνωση

Επιλέξτε αρχικά φράσεις και κατόπιν κείμενα που σας αρέσουν και διαβάστε τα δυνατά. Ακόμη καλύτερα, διαβάστε αγαπημένα σας ποιήματα. Σταδιακά προσθέστε χρωματισμούς στη φωνή, καθώς και τη βαθιά διαφραγματική αναπνοή της παραπάνω άσκησης. Τολμήστε να φτάσετε στην υπερβολή. Παίξτε με την ένταση, τον ρυθμό, τις παύσεις και τους κυματισμούς στις προτάσεις. Επαναλάβετέ τα πολλές φορές. Αυτή η άσκηση σταδιακά θα «ξεκλειδώσει» το συναίσθημα και η φωνή θα γίνεται όλο και πιο σταθερή, δυνατή και εκφραστική.

3. Οραματιστείτε

Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και δείτε νοερά τον εαυτό σας να μιλά όμορφα και καθαρά με βαθιά και γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή. Τολμήστε να οραματιστείτε ξανά και ξανά την (συν)ομιλία που θα κάνετε. Κάθε φορά που επαναλαμβάνετε τον οραματισμό, «δείτε» και «ακούστε» όλο και πιο βελτιωμένα τη φωνή και τα λεγόμενά σας. Όταν έλθει η ώρα να βιώσετε το γεγονός, θα εκπλαγείτε από τη βελτίωση της απόδοσής σας!

4. Κάντε πρόβες παρουσία φίλων

Κάτι περισσότερο τολμηρό! Αφού έχετε εξασκηθεί αρκετά στα προηγούμενα βήματα, παρακαλέστε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε να σας ακούσει και να σας πει τη γνώμη του. Χρειάζεται να είναι κάποιος με υπομονή και αγάπη προς εσάς. Αρχικά διαβάστε του δυνατά ένα κείμενο και κατόπιν διηγηθείτε του μία ιστορία. Ακούστε τις παρατηρήσεις του και επαναλάβετε ύστερα από λίγες μέρες το ίδιο ή διαφορετικό κείμενο, αφού εξασκηθείτε κι άλλο! Αν πάλι διαστάζετε να εκτεθείτε σε κάποιον, μιλήστε μόνος σας σε μεγάλο καθρέφτη ή βιντεοσκοπείστε τον εαυτό σας! Θα εκπλαγείτε!

5. Γελάστε με την καρδιά σας!

Οι άνθρωποι που γελούν συχνά και δυνατά βρίσκονται σε μεγαλύτερη σύνδεση με τα συναισθήματά τους και τα εκφράζουν ευκολότερα. Επιπλέον, το ηχείο του σώματός τους είναι ενεργοποιημένο, επειδή με το γέλιο κινείται ακούσια το θωρακικό διάφραγμα, βαθαίνει η αναπνοή και, με αυτόν τον τρόπο, ολόκληρη η υπόσταση στηρίζει τα λεγόμενά τους. Έτσι, η φωνή τους έχει όγκο και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της προσωπικότητάς τους. Δείτε λοιπόν παλιές ελληνικές ταινίες ή… καθιερώστε βραδιές ανεκδότων με τους φίλους σας. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να λάβετε μέρος σε μία ομάδα «ευεξίας του γέλιου». Το έχω δοκιμάσει και πιστέψτε με, φεύγεις ξελαφρωμένος από έγνοιες και… με καλύτερη φωνή!

Δείτε εδώ τη συνέντευξη της Νίνας Καλούτσα στον Δημήτρη Παπαχρήστου (Mirror Talk Show): Φωνή & Επιτυχία

Με τη Μέθοδο ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ η βελτίωση της φωνής μπορεί να οδηγήσει σε ένα ταξίδι προσωπικής αλλαγής και μεταμόρφωσης. Μέσα από μία σειρά διαδραστικών ασκήσεων, ο ασκούμενος θα διδαχτεί πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της αναπνοής του, θα μπορεί να «αντλεί αέρα από βαθιά» ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο και θα «επαναπρογραμματίσει» το σώμα του με νέες σκέψεις και πεποιθήσεις, καθώς πλέον ολόκληρη η υπόστασή του θα στηρίζει τα λεγόμενά του και όχι μόνο ο λαιμός και ο νους του.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο σχετικά με το σεμινάριο:

“3 μυστικά για να ξεχωρίζεις με τη φωνή σου”

Τι θα μάθω στο “Μεταμορφώστε τη Φωνή & τη Δημόσια Ομιλία σας”

Τι θα μάθω για το λεξιλόγιο στο “Μεταμορφώστε τη Φωνή & τη Δημόσια Ομιλία σας” 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue