Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2019%2F12%2Fimages easyblog articles 9061 HOLIDAYS SAVOIR VIVRE

Holiday Savoir Vivre

Τα Χριστούγενναν πέρασαν όμως η Πρωτοχρονιά είναι προ των πυλών και είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για το savoir vivre των Γιορτών. Όλα αυτά που επιτάσσουν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς και που δυστυχώς τείνουν να ξεχαστούν. Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μια μικρή «επανάληψη» στους τρόπους μας.

1. Να είστε ευγενικοί

Μην μπερδεύετε την ειλικρίνεια με την αγένεια. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, η ειλικρίνεια συγχέεται με την αγένεια και η ευγένεια μοιάζει εξαφανισμένη αρετή για πολλούς. Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα. Είναι αυτονόητο ότι όλοι μας οφείλουμε να είμαστε ευγενικοί και να σεβόμαστε τον διπλανό μας, είτε αυτός είναι ο πωλητής που μας εξυπηρετεί στις αγορές μας, ο σερβιτόρος που μας περιποιείται ή ο φίλος, ο συγγενής, ο γείτονας, ο καλεσμένος μας. Όλοι αξίζουν την ευγένεια και την καλοσύνη μας, ακόμα και αυτοί που δεν είναι ευγενικοί μαζί μας … Kill them with kindness!

2. Να είστε γενναιόδωροι

Κανείς δεν γίνεται πιο πλούσιος, με το να μην αφήνει φιλοδώρημα. Ανοίξτε λοιπόν την πόρτα σας, στα παιδιά που θα έρθουν να σας πουν τα κάλαντα, αφήστε φιλοδώρημα στον σερβιτόρο, χαρίστε ένα μικρό δώρο στη δασκάλα των παιδιών σας, προσφέρετε λίγα μελομακάρονα και κουραμπιέδες στον γείτονά σας, βοηθήστε κάποιον που έχει ανάγκη. Αυτό δεν είναι άλλωστε το νόημα των γιορτών;

3. Αξία δεν έχει το δώρο αλλά η χειρονομία

Η αξία του δώρου δεν είναι η τιμή του αλλά η χειρονομία και η σκέψη. Ακριβό δώρο δεν σημαίνει αυτόματα και καλύτερο. Από την άλλη πλευρά βέβαια, μην απαιτείτε δώρα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση αυτών που σας τα προσφέρουν. Το δώρο είναι δώρο. Αφιερώστε λοιπόν λίγη παραπάνω σκέψη στα δώρα σας και τι μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται ο παραλήπτης του. Ότι και αν επιλέξετε, φροντίστε να είναι τυλιγμένο όμορφα, να έχει κάρτα αλλαγής αλλά και μια μικρή καρτούλα με τις ευχές σας. Σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να δωρίσετε κάτι που σας έχουν κάνει δώρο και δεν το θέλετε! Μπορείτε να το χαρίστε σε κάποια άλλη στιγμή, φυσικά όχι σαν δώρο, αλλά σαν κάτι που δεν χρειάζεστε και που ενδεχομένως κάποιος άλλος μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα από εσάς.

4. Μην απαιτείτε δώρα

Μιλώντας για δώρα … μην απαιτείτε δώρα! Δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να σας κάνουν δώρα, πόσο μάλλον ακριβά. Άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, οοποιοσδήποτε δεν είναι υποχρεωμένος να σας κάνει δώρο. Αν το κάνει, θα το κάνει γιατί το νοιώθει, γιατί το θέλει, όχι από υποχρέωση. Ειδικά, αν όλη τη χρονιά δεν έχετε δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον σε γονείς, συγγενείς και φίλους μην περιμένετε το σπίτι σας να πλημμυρίσει στις γιορτές από δώρα αγάπης πόσο μάλλον το ταχυδρομείο σας από καλέσματα!

5. Μην ξεχνάτε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες

Στην εποχή της τεχνολογίας, είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο λαμβάνουμε όλο και λιγότερες ευχετήριες κάρτες. Κάτι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κάτι η προστασία του περιβάλλοντος και οι ευχετήριες κάρτες έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται. Αλήθεια όμως … στέλνετε ευχετήριες κάρτες; Ηλεκτρονικές ή κλασικές; Αυτές τις γιορτές κάντε μια λίστα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και ετοιμάστε τις κάρτες σας προς αποστολή. Μπορεί να είναι ηλεκτρονικές, του εμπορίου ακόμα και χειροποίητες. Ότι και να επιλέξετε, η χαρά του παραλήπτη θα είναι σίγουρα μεγάλη!

5. Μην ξεχνάτε να ευχαριστήσετε για τα δώρα ή τα καλέσματά σας

Παλαιότερα στέλναμε ευχαριστήριες κάρτες κάθε φορά που λαμβάναμε ένα δώρο ή επιστρέφαμε από ένα όμορφο κάλεσμα. Τώρα πιά, αρκεί ένα τηλεφώνημα ή ένα απλό email. Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε μην παραλείψετε να ευχαριστήσετε, οτιδήποτε και αν ήταν αυτό. Αναφέρετε πόσο όμορφα περάσατε, πόσο πολύ σας άρεσε και προς Θεού μην ζητήσετε οδηγίες για την επιστροφή δώρων ή την αλλαγή τους (μπορείτε να βρείτε την άκρη μόνη σας!).

6. Για τον καλεσμένο

– Répondez S’il Vous Plaît = RSVP. Απαντήστε εγκαίρως στην πρόσκληση. Μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, περιμένοντας κάποια καλύτερη πρόταση. Εάν θέλετε να την αποδεχθείτε έχει καλώς, εάν όχι ενημερώστε ώστε να καλέσει κάποιον άλλον στη θέση σας. Το ίδιο ισχύει εάν συνοδεύεστε. Ενημερώστε εγκαίρως την οικοδέσποινα ώστε να υπολογίσει τα άτομα και τα εδέσματα.

– Μην ξεχάσετε το δώρο για την οικοδέσποινα. Ένα κουτί γλυκά, ένα κρασί ακόμη και ένα αρωματικό κερί είναι σίγουρο ότι θα εκτιμηθούν ως χειρονομία. Αποφύγετε να εμφανιστείτε με «άδεια χέρια» και δικαιολογίες τύπου «δεν είχα που να σταματήσω»!

– Ρωτήστε την οικοδέσποινα αν θα ήθελε να φέρετε κάτι για το τραπέζι. Εάν επιμείνει ότι δεν χρειάζεται τίποτα, σεβαστείτε το και προσφέρετε ένα μικρό δώρο. Εάν πάλι δεχθεί την πρότασή σας, μην την απογοητεύσετε και ετοιμάστε αυτό που συμφωνήσατε.

– Φροντίστε να είστε στην ώρα σας. Βεβαίως και υπάρχει το ακαδημαϊκό 15′ αλλά πέραν τούτου, οφείλετε να ενημερώσετε την οικοδέσποινα για την αργοπορία σας, η οποία με την σειρά της θα αποφασίσει αν θα σας περιμένει ή θα ξεκινήσει χωρίς εσάς. Από την άλλη πλευρά, είναι το ίδιο αγενές να εμφανιστείτε πολύ νωρίτερα από την ώρα προσέλευσης. Τα τελευταία 30 λεπτά, είναι τα πιο σημαντικά για την οικοδέσποινα, η οποία θα φροντίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του καλέσματος ή/και της εμφάνισής της.

– Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης φροντίστε να συμμετέχετε στις συζητήσεις, να προσφέρετε τη βοήθειά σας, να χορέψετε! Αν πάλι δυσκολεύεστε, βάλτε ένα ποτό και προσπαθήστε ξανά!

– Αφήστε το κινητό στην άκρη! Η εικόνα ενός βαριεστημένου καλεσμένου να κάθετε στην άκρη του καναπέ και να παίζει παιχνίδια στο κινητό του δεν αρέσει σε κανέναν. Μην αναρωτηθείτε την επόμενη χρονιά γιατί δεν είστε στη λίστα των καλεσμένων!

– Σεβαστείτε τον χώρο. Ατυχήματα συμβαίνουν σε όλους αλλά καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί. Αποφύγετε να κάθεστε στα μπράτσα του καναπέ, να αφήνετε τα πιάτα και τα ποτήρια σας στην άκρη του τραπεζιού, να λερώνετε τα τραπεζομάντηλα ή να ρίχνετε το φαγητό στο πάτωμα. Αν παρόλ΄αυτά, προκαλέσετε κάποιο ατύχημα, οφείλετε να βοηθήσετε στο καθάρισμα και όχι να σφυρίζετε αδιάφορα. Το ίδιο ισχύει με την χρήση του μπάνιου, οφείλετε να το αφήσετε στην κατάσταση που το βρήκατε!

– Εάν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, μην απαιτείτε να υπάρχει το κατάλληλο φαγητό. Επιλέξτε από το υπάρχον μενού, τα φαγητά που σας ταιριάζουν.

– Καταναλώστε με σύνεση. Οι γιορτές είναι για να χαλαρώνουμε και να αφήνουμε τους περιορισμούς στην άκρη. Φυσικά, όλοι μας θα φάμε και θα πιούμε λιγάκι παραπάνω. Με σύνεση όμως, όχι σαν να μην υπάρχει αύριο. Σε κανέναν οικοδεσπότη αλλά και καλεσμένο δεν αρέσει η εικόνα ανθρώπων που δεν έχουν αυτοέλεγχο και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού ή ποτού.

– All about shoes. Τελευταία γίνεται πολύ κουβέντα για το αν είναι σωστό να βγάζουμε τα παπούτσια μας. Η αλήθεια είναι ότι είναι στην κρίση της οικοδέσποινας. Για αρχή βέβαια ως καλεσμένος, μπορείτε να σκουπίσετε απλά τα παπούτσια σας στο χαλάκι της πόρτας και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τις οδηγίες.

7. Για την οικοδέσποινα

– Προγραμματίστε τα πάντα εγκαίρως. Προσκλήσεις, φαγητό, σερβίτσια, ακόμη και το ντύσιμό σας. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια οικοδέσποινα που τρέχει πανικόβλητη!

– Υποδεχθείτε με χαμόγελο τους καλεσμένους σας, περιποιηθείτε τους και δείξτε τους πόσο σημαντικοί είναι για εσάς και πόσο ευγνώμων είστε που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή σας.

– Σεβαστείτε τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες των καλεσμένων σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στήσετε ένα δεύτερο, ξεχωριστό μενού αλλά καλό είναι να ετοιμάσετε κάποια ξεχωριστά εδέσματα για άτομα με αλλεργίες ή διατροφικούς περιορισμούς.

– Αν ακολουθείτε τον κανόνα «όχι παπούτσια στο σπίτι» οφείλετε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας καθαρές παντόφλες ή κάλτσες.

– Μην αφήσετε κανέναν να φύγει οδηγώντας, εάν δεν είναι σε κατάσταση να οδηγήσει. Όσο και αν προσπαθεί να σας πείσει για το αντίθετο, καλέστε ταξί … την επόμενη ημέρα θα σας ευχαριστεί για την κίνησή σας.

Πέρα από τα παραπάνω, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι στις γιορτές οφείλετε να είστε παρούσα. Είτε αυτό είναι ένα μεγάλο πάρτυ, μια οικογενειακή συγκέντρωση, ακόμα και μια έξοδος με τα παιδιά σας, μην ξεχνάτε να είστε παρούσα και να ζείτε τις στιγμές. Αφήστε το κινητό και την φωτογραφική μηχανή στην άκρη και περάστε μπροστά από το φακό. Πάρτε μέρος στις γιορτές, ζήστε τις στιγμές, δημιουργήστε αναμνήσεις παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και όχι μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Είναι εύκολο, μέσα στη βαβούρα των γιορτών να απορροφηθεί κανείς από τις προετοιμασίες, αλλά μην αφήσετε αυτές τις πολύτιμες, γιορτινές στιγμές να σας προσπεράσουν! 

Ιωάννα Λυμπεροπούλου Blogger

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RECENT

RELATED