Η διατροφική νηστεία την περίοδο της σαρακοστής!


14 Μαρ 2017

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση από ζωικά προϊόντα και τα «κακά» λιπαρά..

H διατροφική νηστεία περιλαμβάνει αποχή από το κρέας , από τα γαλακτοκομικά, το ψάρι και τα αυγά. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά ,στο πεπτικό σύστημα καθώς και σε άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους.

Όμως χρειάζεται προσοχή γιατί διατροφικά λάθη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση βάρους ή έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

· Αρχικά δεν πρέπει να το παρακάνετε με υπερβολική κατανάλωση ψωμιού ή παξιμαδιών γιατί προσθέτουν επιπλέον θερμίδες. Προτιμήστε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης.

· Μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στην σαλάτα ή στο μαγείρεμα ανά μερίδα αρκεί. Μην ξεχνάμε ότι μια κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες άρα δεν βοηθάει όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

· Καταναλώστε νηστήσιμα γλυκά όπως χαλβά ή ταχίνι αλλά με μέτρο. Δώστε προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης αλλά και στην ποσότητα.

· Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς.

· Περιορίστε το αλάτι όσο είναι δυνατό διότι πολλά νηστίσιμα τρόφιμα είναι πλούσια σε νάτριο (τουρσί, ελιές ,θαλασσινά).

· Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση θαλασσινών ιδιαίτερα από άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμία καθώς είναι πλούσια σε χοληστερίνη.

-Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην έλλειψη πρωτεϊνών, σιδήρου και ασβεστίου που οδηγεί η απουσία ζωικών προϊόντων στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Για να μην οδηγηθείτε σε έλλειψη πρωτεΐνης καταναλώστε θαλασσινά, όσπρια ρύζι. Η έλλειψη πρωτεΐνης δημιουργείται λόγω της αποχής από το κρέας λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας του σε πρωτεΐνη.

Κάποιοι καλοί διατροφικοί συνδυασμοί που παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα όσπρια με ρύζι ,τα όσπρια με δημητριακά, και τα δημητριακά με ξηρούς καρπούς. Για να μην οδηγηθείτε σε έλλειψη ασβεστίου προτιμήστε , πράσινες σαλάτες ,ταχίνι ,ξηρούς καρπούς ,σουσάμι. Για να αποφευχθεί ην έλλειψη σιδήρου καταναλώστε θαλασσινά, πράσινες σαλάτες, όσπρια.

Ακόμη, η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου ,οπότε καταναλώστε άφοβα πηγές βιταμίνης C (πορτοκάλια ,μανταρίνια ,μπρόκολο ,πιπεριές, φρέσκους χυμούς φρούτων) Έλλειψη λόγω της νηστείας παρατηρείται ακόμη στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Νηστίσιμα τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις απώλειες στο σύμπλεγμα αυτό βιταμινών είναι τα ακόλουθα: όσπρια ,δημητριακά ολικής άλεσης, καρύδια, ρύζι ,πράσινες σαλάτες. Κάποιες ομάδες ατόμων, καλό είναι να αποφύγουν την διατροφική νηστεία καθώς είναι πιθανό να οδηγηθούν σε σημαντική έλλειψη θρεπτικών συστατικών που με τη σειρά της οδηγεί σε κόπωση του οργανισμού ,αδυναμία, κόπωση ζαλάδες ,ταχυπαλμία. Οι ομάδες αυτές είναι παιδιά και έφηβοι που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, εγκυμονούσες ή γυναίκες σε θηλασμό ,άτομα με έλλειψη ιχνοστοιχείων.

Γενικότερα η περίοδος της νηστείας διατροφικά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού , χρειάζεται όμως προσοχή για να μην φορτωθείτε με περιττά κιλά η οδηγηθείτε σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

 

Από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Άρτεμις Ζερδελή

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες γύρω από την διατροφή εδώ!

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue