Η φωτογραφία που συγκλόνισε το Διαδίκτυο

του Βαγγέλη Βιτζηλαίου
 
 
Τον γύρο του Διαδικτύου​ αλλά και των διεθνών ΜΜΕ κάνει μία φωτογραφία με ένα τετράχρονο κοριτσάκι από τη Συρία.
 
Τραβήχτηκε από τον Οσμάν Σαγκιρλί τον Δεκέμβρη του 2014 και απεικονίζει ένα κοριτσάκι την Χουντέα, στον προσφυγικό καταυλισμό του Ατμέχ στην πολύπαθη Συρία. Είχε ταξιδέψει εκεί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, 150 χιλιόμετρα από το σπίτι της, μαζί με τη μητέρα και δύο αδελφές της.
 
Ο φωτογράφος, που εργάζεται στην Τανζανία αυτή τη στιγμή, ανέφερε στο BBC, ότι όταν «σημάδεψε» με τον φωτογραφικό του φακό το κοριτσάκι, εκείνο σήκωσε τα χέρια ψηλά, δείχνοντας ότι… παραδίνεται. 
 View image on Twitter
photojournalist took this photo 4 Syrian child, thought he has a weapon not a camera so she Gave up !  #Surrended
 
Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα Turkyie τον Ιανουάριο, για την οποία ο Σαγκιρλί εργάστηκε 25 χρόνια, καλύπτοντας πολέμους και φυσικές καταστροφές σε διάφορες χώρες.
 
Η φωτογραφία έκανε, όμως τον γύρο του κόσμου, αρκετό καιρό αργότερα, όταν την μοιράστηκε στο Twitter η παλαιστίνια φωτορεπόρτερ, Νάντια Αμπού Σαμπάν​, χωρίς να γνωρίζει τον δημιουργό της.
 
 
Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το hashtag #surrended (παραδομένη) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χιλιάδες διαμοιρασμούς. Πολλοί είπαν ότι είναι προϊόν φωτομοντάζ, όμως φαίνεται ότι είναι αληθινή.
 
Το παιδικό βλέμμα που κρύβει μέσα του τον φόβο του εμφύλιου σπαραγμού είναι σίγουρα αυθεντικό και ανατριχιαστικό συνάμα…
 
 
 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue