«Ικιγκάι» | Το Μυστικό Για Μακρά, Νεανική Και Ευτυχισμένη Ζωή

Σήμερα θα ταξιδεψουμε μέχρι την Ιαπωνία και θα πάρουμε μαθήματα ζωής από την φιλοσοφία αυτής της υπέροχης χώρας. Αφορμή ένα βιβλίο που κυκλοφορεί σε μετάφραση της Αγαθής Δημητρούκα και έχει τίτλο “Ικιγκάι” που σημαίνει “Λόγος Ύπαρξης”.

83775205 543094939632274 4142373464524718080 o

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Κάποιοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους κι έχουν επίγνωση αυτού, άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, αλλά το ψάχνουν ακόμα. Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν τη ζωή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο.

Ξεκινά με μια Ιαπωνική παροιμία που λέει πως “Μόνο δραστήριος θα θελήσεις να ζήσεις εκατό χρόνια..”

Η ιδέα γεννήθηκε μια βροχερή νύχτα στο Τόκιο, όταν οι δύο συγγραφείς συναντηθήκαμε σε κάποιο από κείνα τα μικρά μπαράκια που πληθαίνουν στην πόλη.
Στην επόμενη συνάντησή μας, έπειτα από έναν χρόνο και περπατώντας σ’ ένα πάρκο στο κέντρο του Τόκιο, αρχίσαμε να μιλάμε για τα δυτικά ρεύματα στην ψυχολογία και ειδικότερα για τη νοηματοθεραπεία, δηλαδή τη θεραπεία του νοήματος της ζωής. 
Σχολιάσαμε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούμε να αναζητάμε ένα νόημα για ό,τι κάνουμε και ό,τι ζούμε και συχνά αναρωτιόμαστε: Ποιο είναι το νόημα της ζωής μου;

Η ύπαρξή μου είναι απλώς ένα άθροισμα ημερών ή έχω μια πιο υψηλή αποστολή σ’ αυτό τον κόσμο; 
Γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξέρουν τι θέλουν και ζουν με πάθος τη ζωή τους, ενώ άλλοι χάνονται μέσα στη σύγχυση;
Κι εκεί, σε κάποιο σημείο της συζήτησης, αναδύθηκε η μυστηριώδης λέξη: ικιγκάι..
Αυτή η ιαπωνική έννοια, που χοντρικά θα μεταφραζόταν ως «η ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος», σχετίζεται με τη νοηματοθεραπεία, αλλά πηγαίνει ακόμα πιο μακριά. 
Επίσης, φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν την εξαιρετική μακροζωία των Ιαπώνων, προπαντός στο νησί Οκινάουα.

Όταν μελετάνε τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι αυτού του νησιού στον νότο της Ιαπωνίας ζουν περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, πιστεύουν πως, πέρα από τη διατροφή, την απλή ζωή στον καθαρό αέρα, το πράσινο τσάι και το υποτροπικό κλίμα –η μέση θερμοκρασία μοιάζει με αυτή της Χαβάης–, ο βα­σικός λόγος είναι το ικιγκάι που διέπει τη ζωή τους.
Καθώς μελετούσαμε την ιδέα αυτή, ανακαλύ­ψαμε ότι στην Οκινάουα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χωριό, μια αγροτική περιοχή 3.000 κατοίκων στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο εμφανίζει τον μεγαλύτερο δείκτη μακροζωίας στον κόσμο και για τον λόγο αυτό αποκαλείται «το χωριό των αιωνό­βιων».

Και υπάρχουν συνολικά 5 γαλάζιες ζώνες μακροβιότητας στον κόσμο. Γαλάζιες ζώνες είναι οι περιοχές, ταυτοποιημένες από επιστήμονες και απογραφείς, στις οποίες υπάρχουν πολλά άτομα με μεγάλη μακροβιότητα. 
Εκτός από την Οκινάουα στην Ιαπωνία είναι ακόμα η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και η δική μας Ικαρία στην Ελλάδα. 
Ας γυρίσουμε όμως στην Ιαπωνία. Σε συνεντεύξεις με τους γεροντότερους του τόπου, αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε κάτι πολύ πιο βαθύ από τη δύναμη των τροφών, του καθαρού αέρα, των προϊόντων της γης. 
Είναι η ασυνήθιστη χαρά που βγαίνει από τους ντόπιους και που οδηγεί τη ζωή τους σε μακρύ και ευχάριστο δρόμο. Πάλι το μυστηριώδες ικιγκάι.

Οι κάτοικοι της Οκινάουα ανατρέχουν σε μια μια τοπική έκφραση που λέει: «φέρσου σε όλους σαν να είναι αδέρφια σου, ακόμα κι αν τους γνωρίζεις για πρώτη φορά». Κι ένα από τα μυστικά των κατοίκων του Ογκίμι είναι η βεβαιότητά τους ότι ανήκουν στην κοινότητα. Από μικροί ασκούνται στην ομαδική εργασία, που τους οδηγεί να βοηθάνε ο ένας τον άλλο. 
Η καλλιέργεια της φιλίας, η ελαφρά διατροφή, η κατάλληλη ξεκούραση και η ήπια άσκηση θα μπορούσαν ν’ αποτελούν μέρη της εξίσωσης της υγείας, όμως στον πυρήνα αυτής της joie de vivre, της χαράς της ζωής που τους κάνει να ζουν πολλά χρόνια γιορτάζοντας την κάθε αυγή, είναι το προσωπικό ικιγκάι του καθενός..

Είναι η τέχνη του να γερνάς πάντα νέος. Το ικιγκάι είναι κρυμμένο μέσα μας και απαιτεί από εμάς πολύ υπομονετική εξερεύνηση προκειμένου να φτάσουμε στο βάθος του εαυτού μας και να το βρούμε. 
Σύμφωνα με τους ντόπιους στην Οκινάουα, το ικιγκάι είναι ο λόγος για τον οποίο ξυπνάμε το πρωί..

Η Ιαπωνική σοφία έχει να μας δώσει πολλές συμβουλές. Οι Ιάπωνες πιστεύουν πως:
Αν βρείτε φώτιση σε ένα τομέα της ζωής σας, πολλοί περισσότεροι θα γίνουν ακόμη σαφέστεροι.
Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να ασχολείσαι με τα καλά και τα κακά των συνανθρώπων σου, ανοίγεις μια πόρτα για να μπει μέσα η κακία. Το να ελέγχεις, να ανταγωνίζεσαι και να κριτικάρεις τους άλλους σε αδυνατίζει και σε νικά. 

Για να ασκείς την τέχνη της γαλήνης:

Ηρέμησε το πνεύμα σου και γύρισε πίσω στην πηγή. Καθάρισε το σώμα και την ψυχή αποβάλλοντας κάθε κακία, εγωισμό και επιθυμία. Να είσαι ευγνώμων για τα δώρα του σύμπαντος, την οικογένεια, τη φύση, τους συνανθρώπους σου. 
Ένας ζεστός λόγος μπορεί να σε ζεστάνει και τους τρεις μήνες του Χειμώνα.
Εάν θέλεις να ζωγραφίσεις ένα κλαδί θα πρέπει να ακούσεις την αναπνοή του ανέμου.
Ξόδεψε τα λεφτά σου σε πράγματα που μπορείς να αγοράσεις με λεφτά. Ξόδεψε όμως το χρόνο σου σε πράγματα που δεν μπορείς να αγοράσεις με λεφτά. 
Έλεγξε το επτά φορές πριν αμφισβητήσεις κάποιον.
Μην κρατάτε κάτι που φεύγει, μην διώχνετε κάτι που έρχεται. 
Σκεφτείτε όσο χρόνο θέλετε, αλλά όταν τελειώσετε, σταματήστε να σκέφτεστε.
Γρήγορα σημαίνει να πηγαίνεις αργά χωρίς διακοπές.
Τίποτα άλλο δεν έχει πραγματικά σημασία εκτός από το θεμελιώδη στόχο που έθεσε κάποιος εκείνη τη στιγμή. Η ζωή ενός ατόμου δεν είναι παρά μια σειρά από παρούσες στιγμές η μία μετά την άλλη. 
Αν μπορείς, να βοηθάς τους άλλους. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, τουλάχιστον μην τους προκαλείς κακό. 
Να είσαι καλός όποτε αυτό είναι δυνατό. Πάντα είναι δυνατό.
Αν θέλεις οι άλλοι να είναι ευτυχισμένοι, να είσαι συμπονετικός. Αν θες εσύ να είσαι ευτυχισμένος, να είσαι συμπονετικός. 

via Μέντα 88fm

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue