Η συνεχόμενη εξάπλωση της ψώρας, μια άκρως μεταδοτικής νόσου.

Η συνεχόμενη εξάπλωση της ψώρας, μια άκρως μεταδοτικής νόσου.

2Sarcoptes_scabieiΨώρα, μια επικίνδυνη δερματική νόσος, ιδιαίτερα μεταδοτική χωρίς να κάνει διακρίσεις, σε καθαρές ή βρώμικες επιδερμίδες. Προκαλείται από ένα παρασιτικό, που λέγεται άκαρι της ψώρας, (Sarcoptes scabiei) το οποίο ζει και αναπαράγεται σκάβοντας στο δέρμα του ανθρώπου. Είναι μικροσκοπικό αραχνοειδές παρασιτικό που προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα ). Αν και για πολλά χρόνια είχε σταματήσει να ακούγεται, ξαναμπαίνει στη ζωή μας

Το μικροσκοπικό άκαρι της ψώρας, δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, έχει μικρό μέγεθος και δεν είναι μεγαλύτερο από τη μύτη μιας καρφίτσας. Σκάβει το δέρμα δημιουργώντας μια αλλεργική αντίδραση, με  έντονη φαγούρα, μερικές φορές τόσο δυνατή κατά τη νύκτα, που προκαλεί αγρυπνία.

Παραμένει μια επικίνδυνη υψηλά μεταδοτική δερματική νόσος, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εφόσον υπάρξει γρήγορη προσφυγή σε δερματολόγο για έγκυρη διάγνωση και άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.

Η καθυστερημένη δε διάγνωση , μιας και η ψώρα μοιάζει συχνότατα με άλλες δερματοπάθειες όπως η ξηροδερμία, το έκζεμα, η δερματίτις κλπ.,  θα αντιμετωπιστεί με πιο επώδυνες κλινικές εξετάσεις.

Χωρίς ξενιστή μπορεί να ζήσει από 5 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Αντιθέτως στον ανθρώπινο οργανισμό επιζεί επί περίπου ένα μήνα. μπορούν να βαδίσουν σε μεγάλες αποστάσεις. Έτσι τα συμπτώματα της ψώρας μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια.

Προσβάλλεται οποιαδήποτε φυλή, οποιοδήποτε φύλο και ηλικία, φτωχοί ή πλούσιοι, ανεξάρτητα αν ακολουθούν σωστούς κανόνες προσωπικής υγιεινής ή όχι.

Υπάρχει πολλή σύγχυση με την ψωρίαση,που ίσως να οφείλεται στο παρεμφερές όνομα, την φαγούρα και τις δερματικές αλλοιώσεις που για κάποιον μη ειδικό μοιάζουν να είναι ίδια.

Η ψώρα δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ψωρίαση.

Η ψώρα μεταδίδεται σχεδόν πάντοτε από άνθρωπο σε άνθρωπο με στενή επαφή. Η στενή και παρατεταμένη επαφή μπορεί να αφορά όμως και μολυσμένα αντικείμενα όπως σεντόνια, έπιπλα, ενδύματα και να μεταδοθεί χωρίς άμεση δερματική επαφή.

Προσοχή μην χρησιμοποιήστε βιoκτόνα στο σπίτι σας, διότι το μικροσκοπικό άκαρι της ψώρας,δεν αντιμετωπίζετε με βιοκτόνα, όπως και το διάλυμα βενζοϊκού βενζύλιου, δεν ενδείκνυται στην καθαριότητα των χώρων, με αποτέλεσμα όταν το χρησιμοποιείται να καταστρέφεται την περιουσία σας. (ζητάτε να έχει ετικέτα στα Ελληνικά)

Σημαντικό ρόλο παίζει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι αρνητικές συνέπειες της παρουσίας τους. Δεν επαρκεί ο απλός καθαρισμός στα εμφανή σημεία.

Για να θεωρείται ότι έχει καθαριστεί επιτυχώς, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν Εξειδικευμένες Επαγγελματικές Bio-Εφαρμογές ποιοτικού καθαρισμού, με απορρύπανση, αναζωογόνηση και εξυγίανση των εσωτερικών χώρων,για την απομάκρυνση ρύπων και εξουδετέρωσης του παθογόνου μικροβιακού φορτίου ,ώστε να  αντιμετωπισθούν  προβλήματα από την “ εσωτερική επιμόλυνση”.

Η επιμελημένη εφαρμογή της προεργασίας με Bio-εφαρμογές καθαρισμού κρίνετε απαραίτητη διότι θα αποτρέψει τα έντομα αίνιγμα ( Ptinidae) τους “ενοχλητικούς μετανάστες” (Pillbugs και Sow bugs), αλλα και τα σαπροφάγα  ‘‘αρπακτικά ακάρεα’ , που θα βρίσκουν αφθονία τροφής σε ‘‘ελεύθερη διαβίωση’’.

Εμείς συνεχίζουμε, με το Πρόγραμμα Φροντίζω να Ζω Ανθρώπινα, για βελτίωση των συνθηκών προστασίας της Υγείας στους εσωτερικούς χώρους.

Για πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο  2104829839,  6932245887 e-mail:info@klintec.gr

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

cleaningnews

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue