Ιππόκαμπος ΑΜΕΑ: Δύναμη, Θέληση, Σεβασμός, Αγάπη-Ο άνθρωπος άνθρωπος που κρύβεται πίσω από όλα αυτά και κάνει τα όνειρα των ΑΜΕΑ πραγματικότητα


24 Μαρ 2018

Ο κύριος Μανώλης Μαρκίδης  μας μίλησε για το Σύλλογο, τα όνειρα των παιδιών αλλά και όλα αυτά που θέλουν να ετοιμάσουν για να καταφέρουν κάτι απλά μοναδικό …  Να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους!!

Όταν γνωρίζεις ένα τέτοιο σύλλογο δεν έχεις παρά να νιώθεις συγκίνηση ευγνωμοσύνη και μόνο αγάπη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που μεγαλώνουν παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες και παιδιά που το μόνο που μπορούν να δώσουν απλόχερα και με την ψυχούλα τους είναι η ΑΓΑΠΗ.

Βρέθηκα σε μια πολύ όμορφη συνάντηση, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιππόκαμπος ΑΜΕΑ Κο Μανώλη Μαρκίδη και την κόρη του Φαίδρα που είναι ο άνθρωπος που με πολύ αγάπη ξεκίνησε να κάνει αυτό το σύλλογο. Το μόνο που είχε είναι όνειρα και φιλοδοξία τα παιδιά αυτά να βρουν στήριξη και όμορφη εκπαίδευση.

Μας φιλοξένησε στον χώρο τους όπου και διαπίστωσα την ομορφότερη αύρα σε ένα χώρο που ξέρει να προσφέρει!!

www.bizznews.gr wp content uploads 2018 03 dance

Ο Ιππόκαμπος ΑΜΕΑ, με έδρα του το δημοτικό κολυμβητήριο του δήμου Αργυρούπολης- Ελληνικού, έχει ως στόχο την προαγωγή των παιδιών με ειδικές ανάγκες μέσω του αθλητισμού αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός, έχει δυο τομείς μέχρι στιγμής: τον αγωνιστικό τομέα και τον εκπαιδευτικό. Μέσα από την κολύμβηση τώρα, και στο μέλλον μέσα από ακόμα πιο πολλές δραστηριότητες, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά με σύνδρομο Down, νοητική στέρηση και αυτισμό να αποδείξουν στον εαυτό τους αλλά και σε όλους εμάς ότι όλα είναι δυνατά!

Κύριε Μανώλη πως αποφασίσατε να ξεκίνησε κάτι τέτοιο;

Γεννήθηκε η κόρη μας η Φαίδρα. Μαζί της ήρθε και μια αναπάντεχη διάγνωση. Η Φαίδρα γεννήθηκε με σύνδρομο Down (SD).

Μάθαμε λοιπόν ότι το παιδί μας θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, ακόμα και από την μεγαλύτερή μας κόρη.
Τα απερίγραπτα συναισθήματά μας, τα διαδέχθηκε η απόλυτη επιθυμία και επιδίωξη να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε γι’ αυτήν. Δεν είχαμε καιρό για χάσιμο. Από τους πρώτους έξι μήνες της ζωούλας της, μπαίνουμε σε έναν καθημερινό αγώνα ειδικής εκπαίδευσης, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα.

Σε αυτά τα παιδιά πρέπει να υπάρχει συγχρονισμός σώματος και εγκεφάλου Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουν όλοι οι γονείς που έχουν παιδιά με σύνδρομο

www.bizznews.gr wp content uploads 2018 03 mg 6565

Εσείς το καταλάβατε και θελήσατε να κάνετε κάποια πράγματα για το παιδί σας;

Φτάνοντας στα τέσσερά της χρόνια, μας συστήνουν την Κολύμβηση σαν απαραίτητο κομμάτι της εκπαίδευσης αυτής, διότι σαν άθλημα έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για όλα τα παιδιά, ακόμα περισσότερο για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους. Απευθύνθηκα στη τότε Δημοτική Αρχή και στον αντίστοιχο σύλλογο Κολύμβησης που υπήρχε, προκειμένου να βοηθήσει. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε… Αντίστοιχα προγράμματα για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες δεν υπάρχουν.». Απογοήτευση, Θυμός, Λύπη, Μοναξιά…

Στην συγκεκριμένη αυτή συζήτηση ήταν παρούσα και η κα Κορωναίου Σοφία, προπονήτρια στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δήμου μας. Πλησιάζοντας μας, μας ζήτησε να πάρει την Φαίδρα αγκαλιά και χωρίς δισταγμό μας προτείνει να αναλάβει την εκπαίδευση της κόρης μας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Αιφνιδιαστήκαμε από την πρότασή της, διότι μέχρι στιγμής λαμβάναμε μόνο αρνητικές απαντήσεις, και συμπεριφορές απέναντι στο «διαφορετικό παιδί μας.

Υπάρχουν τελικά άνθρωποι που βοηθούν κι στηρίζουν;

Ναι υπάρχουν. Πήραμε δύναμη από την προπονήτρια και όπως κατάλαβες ξεκινήσαμε τον δικό μας αγώνα, στηριζόμενοι πλέον σε ανθρώπους που διαθέτουν Δύναμη, Θέληση, Σεβασμό και το κυριότερο Αγάπη…

Η Σοφία της έμαθε να κολυμπά … Της έμαθε τα πάντα

www.bizznews.gr wp content uploads 2018 03 29134311 10215177671542594 581068942 n

Έτσι αποφασίσατε να κάνετε τον Σύλλογο; Μόνος σας; Είχατε μαζί και κάποιους άλλους γονείς;

Ξεκίνησα τις επαφές με γονείς που είχαν βιώσει παρόμοιες άκαρπες καταστάσεις, προσφεύγοντας σε συλλόγους και φορείς, αναζητώντας μάταια λύσεις. «Όποιος έχει το πρόβλημα, έχει και τη λύση» λέει μια παλιά παροιμία. Προτείνω να δημιουργήσουμε ένα Κολυμβητικό Όμιλο για τα παιδιά μας. Σκοπός, η εκπαίδευση μέσα από την κολύμβηση και γιατί όχι, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε παιδιού, η προπόνηση σε αγωνιστικό ή πρωταθλητικό επίπεδο, αποδεικνύοντας έτσι πως η διαφορετικότητα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά τους.

 
www.bizznews.gr wp content uploads 2018 03 29019866 10215177689303038 531330380 n

Πως φτιάξατε τον Ιππόκαμπο; Πως το όνομα αυτό έγινε για εσάς εναρκτηριο για να το πράξετε όλο αυτό;

Ένας εκπαιδευτικός που είχα την τύχη να ακούσω ένα βράδυ σε μια σχολική αποφοίτηση, ανέφερε πως «η ζωή μας δεν είναι ένας αγώνας δρόμου που παλεύουμε ποιος θα φτάσει πρώτος, αλλά ένας αγώνας σκοποβολής, που αγωνιζόμαστε να βρεθούμε πιο κοντά στο στόχο μας!». Αυτό θέλαμε κι εμείς οι γονείς για τα παιδιά μας.

Να τα οδηγήσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε έναν στόχο που θα μπορούν να αγγίξουν με τη δύναμη και τη θέληση που πραγματικά κρύβουν μέσα τους, αποκαλύπτοντας έτσι τις Ειδικές Ικανότητες τους! Με τη στήριξη των Γονέων και την βοήθεια της κας Κορωναίου, που πλέον ήταν και προπονήτρια της Φαίδρας, απευθυνθήκαμε στην Δημοτική Αρχή του τόπου μας. Ο τότε αντιδήμαρχος κος Μπούκας, μας προτείνει να έρθουμε σε επαφή με τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ». Πρόεδρος ήταν ο κος Παπαγεωργίου Δημήτριος. Όταν έμαθε τον λόγο που θέλαμε να συνεργαστούμε, μας υποδέχθηκε με χαρά. Αναλαμβάνουμε όλοι μαζί ώστε να γίνουν οι απαραίτητες
ενέργειες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σωματείο που θα ονομάζεται, Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΑΜΕΑ».

www.bizznews.gr wp content uploads 2018 03 29134161 10215177709183535 881427943 n

Με πόσα παιδιά ξεκινήσατε;

Το 2009, η ομάδα μας, ξεκινά με την Φαίδρα, τον Δημήτρη, τον Τάσο, και τον Νεκτάριο. Τα ενεργά μέλη που δραστηριοποιούνται στην αρχική αυτή φάση του σωματείου, είναι 24. Το 2013, η ομάδα μας απαρτίζεται από 16 αθλητές, αριθμός ικανοποιητικός για να μπορέσουμε να αναγνωριστούμε και επίσημα από την Δημοτική Αρχή, από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και κατά συνέπεια από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Τα ενεργά μέλη έχουν αυξηθεί σε 33. Τα 2015, ήδη έχουν δημιουργηθεί τρία τμήματα τα οποία είναι: το εκπαιδευτικό, το προ αγωνιστικό και το αγωνιστικό. Το δυναμικό της ομάδας, έχει φτάσει τους 34 αθλητές.

Οι προπονήσεις τους σχεδόν σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούνται πλέον από τρεις προπονήτριες, που με αμέριστο ενδιαφέρον και αγάπη στηρίζουν τις προσπάθειες των παιδιών μας. Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρω, πως εκτός από το εκπαιδευτικό και προπονητικό πρόγραμμα κολύμβησης, το σωματείο μας, έχει την δυνατότητα να παρέχει, ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς, παιδιά και προπονητές, από έμπειρους και αξιόλογους επιστήμονες, ειδικούς ψυχικής υγείας. Σημαντική βοήθεια προσφέρει ο Αθλητίατρος, ο οποίος, επεμβαίνει επιστημονικά στον τρόπο διατροφής και υγείας των αθλητών μας.

Ο Δήμος Αργυρούπολης από όσο γνωρίζουμε είναι δίπλα σας και σας στηρίζει.

Ο Δήμαρχος με όσες δυσκολίες και να έχει είναι δίπλα μας !!  Η Δημοτική αρχή είναι παρούσα και μας στηρίζει στο τόσο σημαντικό έργο που έχουμε αναλάβει να φέρουμε εις πέρας.

Εμείς βάλαμε στόχο το φεγγάρι, να λάμπει πάντα στο δρόμο των παιδιών μας, στη δύσβατη αυτή πορεία της διαφορετικότητας που διανύουν. Θα είμαστε εκεί, κοντά τους, να δημιουργούμε τους στόχους στον αγώνα σκοποβολής της ζωής τους.

Θα μιλήσετε λίγο για την Φαίδρα; Το παιδί σας που έχει κερδίσει τόσα μετάλλια και είναι τόσο ταπεινό.

Είναι ένα πολύ ταλαντούχο παιδί γεμάτο αγάπη για όλα !! Είναι στα Special Olympics Hellas

Και έχει κατακτήσει πολλά χρυσά και χάλκινα μετάλλια. Είναι όμως το παδι μας και θα κανουμε τα πάντα για αυτό καθώς και για όλα τα παιδιά αυτά.

Τα όνειρα τους είναι οι στόχοι μας

www.bizznews.gr wp content uploads 2018 03 img 2627

OI ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ EINAI TOY ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΟΓΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Φαίδρα Μαρκίδη θα είναι ένα απο τα μοντέλα στην Επίδειξη Μόδας ΑΜΕΑ 14/5/2018 στο γήπεδο Αργυρούπολης του Συλλόγου »Δεν υπάρχουν Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες Υπάρχουν Μόνο Άνθρωποι της Κυρίας Σύλβιας Αντώναρου !! 

RECENT

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue