Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2020%252F10%252Fimages easyblog articles 11577 iw389104 mood hires 0 scaled

Η IWC λανσάρει με πολύ στυλ τα ρολόγια Top Gun

author likewoman

15 Οκτ 2020

Τα ρολόγια TOP GUN της οικογένειας Pilot της IWC Schaffhausen είναι αφιερωμένα στο πρόγραμμα της θρυλικής Σχολής Μαχητικών Όπλων του Ναυτικού, μέσω του οποίου το Ναυτικό των ΗΠΑ εκπαιδεύει τους καλύτερους πιλότους σε δεξιότητες τακτικής και πτήσης. Κατασκευασμένα από εξαιρετικά ανθεκτικά υλικά, αυτά τα υψηλής ακριβείας όργανα αεροπορίας έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν ακόμα και τις ακραίες δυνάμεις επιτάχυνσης G, στις οποίες υπόκεινται οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών.  

Η IWC Schaffhausen κατασκεύασε το πρώτο της Pilot ρολόι πριν από πάνω από 80 χρόνια. Έκτοτε, η Ελβετική ωρολογοποιία έχει συγκεντρώσει σημαντική τεχνογνωσία στο σχεδιασμό και την κατασκευή ρολογιών – οργάνων καίριας σημασίας, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αεροπόρων. Τα ρολόγια TOP GUN τα οποία η IWC κατασκευάζει ως εξουσιοδοτημένος προμηθευτής του Ναυτικού των ΗΠΑ από το 2017, έχουν πάρει το όνομα τους από τη θρυλική Σχολή Μαχητικών Όπλων του Ναυτικού (TOPGUN). Αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά τακτικής και απόδοσης των ρολογιών Pilot, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τον ρόλο της εταιρείας ως πρωτοπόρου και καινοτόμου στον κλάδο των προηγμένων υλικών για την κάσα.

ΥΛΙΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΠΩΣ ΤΙΤΑΝΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΙΚΟ Σε κανένα άλλο τομέα της αεροπορίας οι απαιτήσεις δεν είναι τόσο υψηλές όσο στην Αεροπορία του Ναυτικού. Οι νυχτερινές προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δύσκολων ελιγμών. Κατά τη διάρκεια των αερομαχιών, στις κλειστές στροφές ή στους κάθετους ελιγμούς με υπερηχητικά αεροσκάφη, όπως τα F/A-18 Super Hornet, οι πιλότοι και τα αεροσκάφη τους δέχονται τις μέγιστες δυνάμεις επιτάχυνσης. Οι συνεχείς επιχειρήσεις στα αεροπλανοφόρα, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και τη νύχτα, έχουν υψηλό κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικά. Για τον λόγο αυτό τα ρολόγια TOP GUN είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλής ανθεκτικότητας, όπως το τιτάνιο και τα κεραμικά, ώστε να αντέχουν την ακραία καταπόνηση που οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών δέχονται στο πιλοτήριο. Τα υψηλής τεχνολογίας κεραμικά υλικά που χρησιμοποιούντα στις κάσες των ρολογιών δημιουργούνται από τις πλέον καθαρές πρώτες ύλες και με εξελιγμένες κατασκευαστικές διαδικασίες. Οι πρώτες ύλες αποτελούνται από πολυκρυσταλλικές σκόνες οι οποίες αναμειγνύονται με αρκετά βοηθητικά υλικά μέχρι να δημιουργήσουν μια ομογενή μάζα, στη συνέχεια παίρνουν τα απαραίτητο σχήμα και στο τέλος πυροσυσσωματώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες σε φούρνους. Το κεραμικό, που βρίσκεται δεύτερο στην κατάταξη Vickers μετά το διαμάντι, είναι ένα από τα πιο σκληρά υλικά του πλανήτη. Λόγω του μικρού του βάρους, της σκληρότητας και της αντοχής του στις εκδορές, το υλικό αυτό είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση στον περιορισμένο χώρο του πιλοτηρίου ενός αεροσκάφους. Το μαύρο-ματ χρώμα διασφαλίζει ότι οι πιλότοι δεν αποσπώνται από τις αντανακλάσεις του ηλίου πάνω στο ρολόι. Το τιτάνιο και το κεραμικό είναι επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικά στη διάβρωση, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για πολύωρες αποστολές στον υγρό και γεμάτο αλάτι αέρα που περιβάλει τα αεροπλανοφόρα.

TO CERATANIUM® ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ 

Η τελευταία καινοτομία από το Schaffhausen είναι το Ceratanium®. Το επαναστατικό αυτό υλικό βασίζεται σε ένα ειδικό κράμα τιτανίου. Αφού γίνει η επεξεργασία των συστατικών που χρησιμοποιούνται για την κάσα, στη συνέχεια θερμαίνονται σε ένα φούρνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ποσότητα οξυγόνου διαχέεται στο υλικό, οδηγώντας σε μια μεταβολή της κατάστασης του κατά την οποία η επιφάνεια αποκτά ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του κεραμικού. 

Το Ceratanium®, από τη μία είναι ελαφρύ και ισχυρό όπως το τιτάνιο και από την άλλη είναι ανθεκτικό στις εκδορές όπως το κεραμικό. Σε αντίθεση με τις πιο συμβατικές επιστρώσεις, η επιφάνεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υλικό, ώστε να μην ξεφλουδίζει σε περίπτωση που το ρολόι χτυπήσει σε κάποιο άλλο αντικείμενο. Χάρη στο νέο αυτό υλικό, όλα τα συστατικά της κάσας του ρολογιού αποκτούν για πρώτη φορά ένα μαύρο-ματ φινίρισμα. Σήμερα, η συλλογή TOP GUN της IWC περιλαμβάνει τα ακόλουθα μοντέλα: 

• Pilot’s Watch Double Chronograph TOP GUN Ceratanium (Ref. IW371815) To πρώτο Pilot ρολόι της IWC που έχει κατασκευαστεί από Ceratanium®, διαθέτει μαύρο καντράν, μαύρους δείκτες και μαύρο λουράκι από καουτσούκ. Το καντράν και οι δείκτες έχουν επίστρωση από γκρι, φωσφορίζον υλικό, με αποτέλεσμα το ρολόι να έχει χαρακτηριστική μονόχρωμη εμφάνιση την ημέρα, ενώ το βράδυ διατηρεί την πλήρη λειτουργικότητα των φωσφοριζόντων υλικών του. Ο μηχανισμός 79420 τροφοδοτεί το διπλό χρονογράφο με τη λειτουργεία splitseconds, δίνοντας του τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ταυτόχρονα δύο χρονομετρήσεις. 

• Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “Mojave Desert” (Ref. IW389103) Το πρώτο Pilot ρολόι της IWC με την κεραμική κάσα σε χρώμα άμμου, είναι

Όλα τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με τη δοκιμασμένη τεχνολογία που η IWC έχει αναπτύξει για τα ρολόγια της αεροπορίας. Ο μηχανισμός τους είναι τοποθετημένος σε έναν εσωτερικό κλωβό κατασκευασμένο από κράμα μαλακού σιδήρου υψηλής αγωγιμότητας. Αποτελείται από την κάτω πλάκα, το δακτύλιο που συγκρατεί τον μηχανισμό και το καντράν. Ο κλωβός αυτός, όπως και ο κλωβός Faraday, επάγει το μαγνητικό πεδίο γύρω από το μηχανισμό και διασφαλίζει ότι δεν φτάνει στα εσωτερικά του μέρη. Η IWC δημιούργησε το καινοτόμο αυτό χαρακτηριστικό το 1948 για το Mark 11, ένα ρολόι πλοήγησης που κατασκευάστηκε για τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Ο κλωβός από μαλακό σίδηρο προστατεύει αποτελεσματικά το μηχανισμό από μαγνητικά πεδία ισχύος έως και 80.000 αμπέρ ανά ώρα. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι το υψηλής ασφάλειας μπροστινό γυαλί, το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του ακόμα και μετά από μια ισχυρή πτώση πίεσης στην καμπίνα του πιλοτηρίου

RECENT

RELATED