Καρκίνος: Το ζώδιο του μήνα

 Από τον Γιώργο Πανόπουλο

Μην ξεχάσουμε την Μνήμη -που ταυτίζεται με τους Καρκίνους- είναι τόσο έντονη και διαρκής που δύσκολα, σχεδόν ποτέ, δεν ξεχνάνε κυρίως αυτούς που τους πλήγωσαν- τη μέρα, την ώρα, το περιβάλλον, τις συνθήκες, τι στιχομυθία, ακόμα και τα ρούχα ή το άρωμα που τυχόν φορούσαν. Όχι δεν ξεπερνάνε τίποτα εύκολα. Στην πραγματικότητα θυμούνται για πάντα.

Στα καλύτερά τους είναι οι πιο προσεκτικοί ακροατές του ζωδιακού. Στα χειρότερά τους είναι υποκειμενικοί ενώ η αυτοπροστασία γίνεται αδιαπέραστη ασπίδα που τους κάνει να μην ενδιαφέρονται για κανένα άλλο. Όταν είναι συναισθηματικά ήρεμοι και ικανοποιημένοι είναι εξαιρετικά συντονισμένοι με τους γύρω τους, τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Από την άλλη όταν είναι κυκλοθυμικοί στο έλεος των διαθέσεων και των αισθημάτων τους, ή καταπιέζονται συναισθηματικά δεν μπορούν να βασίζονται στην διαίσθησή τους αφού έχουν χάσει κάθε αίσθηση της αντικειμενικής πραγματικότητας.

Η λέξη κλειδί για ένα Καρκίνο είναι η Προστασία. Ένας Καρκίνος προσπαθεί να χτίσει με τέτοιο τρόπο την επαγγελματική και προσωπική του ζωή ώστε να απολαμβάνει το μάξιμουμ της ασφάλειας. Αισθάνονται ασφαλείς όταν προστατεύουν και προσέχουν τους άλλους όμως χρειάζονται και οι ίδιοι προστασία και φροντίδα. Συνήθως η πλάστιγγα γέρνει από τη μία ή την άλλη πλευρά δημιουργώντας ρήγματα στην ασφάλειά του. Οι σχέσεις αποτελούν το βαρόμετρο της ασφάλειας με αποτέλεσμα πολλές φορές οι Καρκίνοι να υπερπροστατεύουν τον εαυτό τους δημιουργώντας βραχυκύκλωμα στην επικοινωνία αλλά και έλλειμμα στην επαφή τους με τους άλλους. Η ανάγκη τους για αυτοπροστασία δεν είναι υπερβολική αν παρατηρήσει κάποιος ότι ακόμα και η μειωμένη συναισθηματική προσοχή, ή η έλλειψη ευαισθησίας από τους άλλους εκλαμβάνεται σαν ατομική βόμβα στην ψυχή τους, ή τη θεωρούν ως προσωπική προσβολή.

Για αυτό και οι Καρκίνοι εξαφανίζονται ή αποτραβιούνται ακόμα και στην υποψία οποιασδήποτε πρόσκλησης θεωρώντας ότι είναι ασφαλείς όταν είναι μόνοι. Φυσικά αυτή η αυξημένη ευαισθησία τους ακόμα και σε πράγματα που είναι αδιάφορα για τους περισσότερους δημιουργεί θέματα στις σχέσεις τους αφού οι άλλοι θεωρούν την υπερευαισθησία αδικαιολόγητη και υπερβολική. «Μία γυναίκα», γράφει η Stephen Aroyo «που μεγάλωσε με ένα πατέρα που είχε Σελήνη στον Καρκίνο αλλά έζησε και με ένα σύζυγο που είχε Σελήνη επίσης στον Καρκίνο, το έθεσε έτσι: «Αισθανόμουν πάντα σα να περπατούσα σε τσόφλια από αυγά όταν ήταν παρόντες».

Κάθε ένα από τα τρία υδάτινα ζώδια έχει σημείο αιχμής τα αισθήματά. Μπορούν να συναισθανθούν φυσικά και χωρίς λέξεις πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να νιώσουν. Το νερό ως στοιχείο αντιπροσωπεύει τα βαθιά συναισθήματα και τις συναισθηματίες αντιδράσεις με μια γκάμα που εκτείνεται από το παρορμητικό πάθος και τους φόβους ότι δεν είναι αποδεκτό και φτάνει μέχρι την αγάπη για τη δημιουργικότητα. Η Σελήνη στον Καρκίνο ιδιαίτερα και περισσότερο από κάθε άλλο υδάτινο ζώδιο ενδιαφέρεται για τη φροντίδα: για το φαγητό, τη θερμότητα των σχέσεων και τη φυσική επαφή.

Το (πιθανό) προφίλ της Μητέρας ενός Καρκίνου

Είναι εξαιρετικά συναισθηματική με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένα στην ανταλλαγή και τη ροή των αισθημάτων. Επίσης η μητέρα που αλλάζει συχνά διαθέσεις γίνεται το μοντέλο του παιδιού που συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει συναισθηματική σταθερότητα κι ότι ο κόσμος αλλάζει συνεχώς. Πολλοί Καρκίνοι είναι εμονικά συνδεμένοι με τη Μητέρα τους σε βαθμό ταύτισης με πολλά χαρακτηριστικά της είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα. Ή από μια άλλη πλευρά είναι έντονα απογοητευμένοι γιατί δεν τους έδωσε την αγάπη, την προσοχή, ή το ενδιαφέρον που επιζητούσαν. Εδώ να πούμε ότι πολλοί Καρκίνοι έχουν έντονες υπερπροστατευτικές μητέρες κι άλλοι που αισθάνθηκαν ότι η φροντίδα της μητέρας ήταν περιορισμένη ή ελλιπής. Έχουμε δηλαδή εδώ ακραίες μητέρες που άλλες φορές είναι «μαμαδένιες» μητέρες- εκπληρώνουν δηλαδή το μοντέλο της αφοσιωμένης μητέρας που χαίρεται να φροντίζει το παιδί της, ή μητέρες που έχουν δυσκολία να ανταπεξέλθουν στο ρόλο της μητέρας είτε γιατί ο ρόλος τις αγχώνει, ή γιατί είναι πολύ μικρές σε ηλικία όταν γίνονται μητέρες είτε γιατί προσπαθούν αλλά δεν τους βγαίνει ή σε άλλες περιπτώσεις επειδή ήταν φυσικά απούσες λόγω χωρισμού, φυσικής απουσίας, ή και θανάτου. Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας ή το τελευταίο παιδί μιας οικογένειας είναι πολύ πιθανό να έχει έντονη παρουσία πλανητών στον Καρκίνο στο γενέθλιο χάρτη του δείχνοντας μια έντονη σχέση με τη μητέρα ή ακόμα και τον πατέρα ή με τον παππού ή τη γιαγιά σε κάποια περίοδο της ζωής του.

Ένα άλλο γνώρισμα των Καρκίνων είναι ότι επηρεάζονται συναισθηματικά από τις δυσκολίες που περνάνε όσοι αγαπάνε, ή από τα οικογενειακά προβλήματα, ή από τη συναισθηματική κατάσταση όσων είναι κοντά τους. Με το αίσθημα στο πέτο τους σαν παράσημο αισθάνονται αμηχανία και άβολα όταν οι άλλοι δεν αντιδρούν συναισθηματικά επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν πως είναι δυνατόν τα αισθήματα να μην είναι κοινή πατρίδα για όλους. Η συναισθηματική απόσταση, η αποστασιοποίηση και η ψυχρότητα αποτελούν ανάθεμα για τους Καρκίνους αλλά μπορούν να υιοθετηθούν από τους ίδιους αυθόρμητα και χωρίς σκέψη όταν τα αντιμετωπίζουν από τους άλλους. Τα αισθήματα λοιπόν είναι κοφτερά και υπάρχει η ανάγκη να κάνει κάτι με αυτά αφού ο Καρκίνος ανήκει στα ζώδια της δράσης. Έτσι μια άμεση δράση- αντίδραση είναι πολλές φορές τα δάκρια.

Α ναι. Μην ξεχάσουμε την Μνήμη -που ταυτίζεται με τους Καρκίνους- είναι τόσο έντονη και διαρκής που δύσκολα, σχεδόν ποτέ, δεν ξεχνάνε κυρίως αυτούς που τους πλήγωσαν- τη μέρα, την ώρα, το περιβάλλον, τις συνθήκες, τι στιχομυθία, ακόμα και τα ρούχα ή το άρωμα που τυχόν φορούσαν. Όχι δεν ξεπερνάνε τίποτα εύκολα. Στην πραγματικότητα θυμούνται για πάντα. Ένας καυγάς, ένας χωρισμός, μια απώλεια, μια ερωτική αποτυχία είναι εκεί ως ένα τραύμα που όσο κι αν επουλωθεί θα επιστρέφει κάθε τόσο σαν καρφίτσα στην καρδιά.

Σεληνιακές Παρενέργειες

Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία οι Καρκίνοι που διψάνε για μονιμότητα και διάρκεια αισθάνονται εκτεθειμένοι και ανήσυχοι. Όταν δίπλα στις λέξεις «σταθερότητα» και «ασφάλεια» μπαίνει στις μέρες μας ένας αστερίσκος με την ένδειξη *«μια προσωρινή κατάσταση» αντιλαμβάνεται κανείς ότι δημιουργεί τεράστια ανισορροπία στους Καρκίνους που αναζητούν ρίζες για να αναπτυχθούν. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει τεράστιο πρόβλημα που παίρνει χρόνο για να επιλυθεί. Η σύνδεση και οι σταθεροί δεσμοί με την οικογένεια μπορούν να γίνουν το αντίδοτο στη μεταβλητότητα της ζωής αλλά πολλοί Καρκίνοι υποφέρουν και ταλανίζονται από προβληματικές οικογένειες, από αποχωρισμούς, από συγκρούσεις, από αντιπαραθέσεις, ή από ανυπέρβλητα ενδοοικογενειακά προβλήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει η λύση της «τεχνητής οικογένειας»- η οικογένεια της καρδιάς που αποτελείται από τον αγαπημένο, ή την αγαπημένη, τους φίλους, ή ακόμα και τους συνεργάτες/συναδέλφους της δουλειάς. Η Donna Cunnigham θεωρεί ότι πιο παλιά το ζώδιο του Καρκίνου ήταν ένα γλυκό ζώδιο που όμως ταρακουνήθηκε κι έγινε περισσότερο αμυντικό από τις τεράστιες αλλαγές του 20ου αιώνα- την επιτάχυνση των καθημερινών ρυθμών, τις τεράστιες ανακατατάξεις στην οικιακή ζωή και την οικογένεια ή τις τεράστιες αλλαγές στο ρόλο των γυναικών.

Η Δημιουργική δύναμη του Καρκίνο

Ο Καρκίνος διαθέτει μια εξαιρετικά δημιουργική δύναμη. Ο Καρκίνος ανήκει στο βασίλειο των ασαφών εικόνων που περιμένουν να γίνουν συγκεκριμένες, να πάρουν μορφή, να γεννηθούν. ΟΙ Καρκίνοι περισσότερο και από τους Ιχθύς συνδέονται με τον ποιητή, τον καλλιτέχνη και τον μουσικό κι όχι με τη μαγειρική και τα οικιακά όπως κακώς επαναλαμβάνονται στην ποπ αστρολογία. Η λίστα των Καρκίνων καλλιτεχνών είναι τεράστια και εντυπωσιακή: ο Μαρσέλ Προυστ που έγραψε ένα από τα αριστουργήματα του 20ου αιώνα, το Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο και ο Μαρκ Σαγκάλ ο ζωγράφος με την «απλοϊκή» ποιητική και φανταστική θεματολογία του είναι δύο μόνο παραδείγματα. Η ψυχή των Καρκίνων ενδιαφέρεται να δώσει ζωή στις ωκεάνιες εικόνες είτε μέσα από τη γέννηση ενός παιδιού είτε μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Να πούμε αμέσως ότι η τελευταία είναι περισσότερο σημαντική από την πρώτη για ένα Καρκίνο.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue