Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F05%2Fimages easyblog images 928 3526a42b0d2f4c2ca9302120a3712d61 XL

Καρκίνος του μαστού – Πότε κινδυνεύετε, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ο καρκίνος όχι μόνο στον μαστό αλλά σε όλα τα μέρη του σώματος δεν μπορεί να προβλεφθεί, μπορεί να διαγνωστεί όμως έγκαιρα που αυτή είναι η ουσία.

Δεν είναι ακόμα δυνατό από την ιατρική κοινότητα να γνωρίζει, πως δημιουργείται ο καρκίνος του μαστού, όμως είναι πασίγνωστοί κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες που οφείλουν όλες οι γυναίκες να προσέχουν και να γνωρίζουν. Έτσι, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να νοσήσει μία γυναίκα από καρκίνο στο στήθος.

Το οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών μαρτυράει πολλά για τα γονίδια τα οποία υπάρχει περίπτωση να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας της, εκδηλώνοντας κακοήθεια. Σημαντικό είναι η γυναίκα να γνωρίζει ότι ακόμα κι αν υπάρχει γονιδιακή μετάλλαξη στην οικογένειά της μπορεί η ίδια να μην την έχει «κληρονομήσει».

Συμπτώματα που θα σας κάνουν να κινητοποιηθείτε

Συμπτώματα στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν, καθώς ο καρκίνος δεν προκαλεί καμία βλάβη και μάλιστα δεν προκαλεί ούτε πόνο ακόμα και σε μετέπειτα στάδια. Εδώ η αυτοεξέταση και η σχολαστική ετήσια εξέταση στον μαστό είναι άκρως απαραίτητη.

Στα επόμενα στάδια του καρκίνου, εμφανίζεται ένας ψηλαφητός όγκος ή αύξηση των αδένων που βρίσκονται στις μασχάλες. Συχνή αλλαγή είναι και το ότι το δέρμα εμφανίζεται πιο σκούρο. Τέλος εμφανίζεται υγρό από τη θηλή.

Όταν η νόσος προχωρήσει η γυναίκα εμφανίζει έντονη θερμότητα στον μαστό, ακόμα και πόνο στα οστά.

Αντιμετώπιση

Για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, παλαιότερα οι μέθοδοι ήταν πιο βάναυσες για τη γυναίκα. Στην σύγχρονη εποχή οι επεμβάσεις είναι πιο συντηρητικές με τα ίδια αποτελέσματα. Η αφαίρεση όγκου είναι συχνότερη από την μαστεκτομή, ενώ αντί για την αφαίρεση των λεμφαδένων συχνότερη είναι η βιοψία τους.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία συνεχώς κάνουν άλματα προόδου, πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά την επιβίωση των ασθενών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε;

  • Η πρόληψη σώζει
  • Μην αγνοήσετε τυχόν αλλαγές στον μαστό σας
  • Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας
  • Μην παραμελείτε τον ετήσιο έλεγχο με μαστογραφία

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες από τον ειδικό Μαστολόγο – Χειρούργο Γιάννη Φύσσα.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED