images easyblog articles 6695 katerina xristoforou synedefxi 86512d1a

Κατερίνα Χριστοφόρου-“Όταν δεν χορεύω με το σώμα μου, χορεύω με τον νου!”

Η χορεύτρια Κατερίνα Χριστοφόρου μιλά στο likewoman.gr για τη συμμετοχή της στο «Φεστιβάλ Τσέπης» ’18, στον φιλόξενο χώρο των «Poems & Crimes», των εκδόσεων Γαβριηλίδη, για την χορογράφο-σκηνοθέτιδα Φένια Αποστόλου αλλά και για την τέχνη του χορού.

«Όταν δεν χορεύω με το σώμα μου, χορεύω με τον νου!»

-Μιλήστε μου για το χορευτικό σόλο «Διδώ», σε χορογραφία και σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου, το οποίο θα παρουσιάσετε στο «Φεστιβάλ Τσέπης», στον φιλόξενο χώρο των «Poems & Crimes» των εκδόσεων Γαβριηλίδη, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018.

Το σόλο αυτό δημιουργήθηκε με πλήρη αφοσίωση στις οδηγίες της χορογράφου μου όσον αναφορά την κίνηση, το συναίσθημα και την προσωπικότητα της βασίλισσας της Καρχηδόνας. Η Διδώ είναι ένα πολύ σημαντικό μου κομμάτι, καθώς την περίοδο της δημιουργίας του έργου, βίωνα την ιστορία της ηρωίδας μου στην πραγματικότητα. Η απογοήτευση και ο πόνος του έρωτα αλλά και η αυστηρή φιγούρα του έργου αγγίζουν τον θεατή. Το έργο «Διδώ» έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη ως τώρα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη! Κάθε φορά που το χορεύω είναι διαφορετικό και ταυτοχρόνως το ίδιο. Η επανάληψη των προβών σε διαφορετικές παραστάσεις και σε διαφορετικές εποχές, έχει τρομερό ενδιαφέρον. Είμαι αισιόδοξη και πιστεύω πως θα ταξιδέψει κι άλλο στο μέλλον.

-Με το συγκεκριμένο έργο έχετε συμμετάσχει σε αρκετά Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πώς νιώθετε; Είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση του κοινού;

Με την «Διδώ» έχουμε ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: στο Ionian Dance Festival στην πανέμορφη Ζάκυνθο,στο “Open September” στην Αθήνα, στην Πάτρα στο θέατρο “Γραμμές Τέχνης” , στο Motum festival στην Θεσσαλονίκη, στην επίσης πανέμορφη Κεφαλονιά στην εκδήλωση “Πανσέληνος στον κήπο”, στο Haarlem, στην Ολλανδία στο “Netherlands International Choreography”. Εκτός από τις παραστάσεις μου αυτές, το συγκεκριμένο σόλο έχει γυριστεί σε video dance και έχει κάνει αρκετά ταξίδια εξίσου: 4th Annual Greensboro Dance Film Festival, Cinedans 2018 Amsterdam, Athens Video Dance Project, Thessaloniki Cinedance International, 11a. São Carlos Videodance Festival, ScreenDance Miami. Κάθε φορά που ταξιδεύουμε με το έργο αυτό, νιώθω ακόμα πιο έντονα συναισθήματα, αφού περνάω από διαφορετικές φάσεις της ζωής μου! Η ανταπόκριση του κοινού είναι τεράστια! Ο κόσμος λατρεύει το έργο και γίνεται κομμάτι του. Πάντα στο τέλος με κατακλύζουν με υπέροχα λόγια και δέχομαι από την αύρα τους την ευγνωμοσύνη για το θέαμα που παρακολούθησαν.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία με την χορογράφο-σκηνοθέτιδα Φένια Αποστόλου και το χοροθέατρο «Λυδία Λίθος» ;

Η σχέση μου με την Φένια ξεκίνησε όταν με είδε στη σκηνή και θέλησε « να με κάνει δική της »… (γέλια) Δεν έχουμε κάνει μόνο το σόλο αυτό μαζί .Μου αρέσει πολύ ο αυθορμητισμός της σε όλα και η απίστευτη καλλιτεχνική της υπόσταση. « Γεννάειτα έργα της », όπως συνηθίζει να λέει, και κάθε έργο υλοποιείται με βάση την έμπνευση που της δίνουν οι περφόρμερ της. Θεωρώ πως πρέπει να γίνει ακόμα πιο ξακουστή στον καλλιτεχνικό κύκλο, γιατί της αξίζει σαν περσόνα και σαν δημιουργός.

-Μπορεί να βιοποριστεί μία χορεύτρια μέσα από την τέχνη της;

Αν μια χορεύτρια έχει συμβόλαιο με μια ομάδα και το ανανεώνει δουλεύοντας αδιάκοπα, τότε ναι, μπορεί να επιβιώσει … Διαφορετικά είναι αρκετά δύσκολα και καθόλου σταθερά τα πράγματα. Προσωπικά ασχολούμαι και με τη διδασκαλία, είναι κάτι που αγαπώ εξίσου καθώς μου αποφέρει σταθερότητα. Με κάθε ευκαιρία που βρίσκω όμως να ανέβω στη σκηνή, σε κάτι που με ιντριγκάρει φυσικά, τρέχω με χίλια!

-Πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς τον χορό;

Χμμ… η ζωή μου χωρίς τον χορό; Δεν ξέρω, ίσως δεν θα είχα ανακαλύψει την καλλιτεχνική μου μεριά ποτέ, αν δεν είχα σπουδάσει χορό. Πολλές φορές, έχω σκεφτεί ότι όλα θα ήταν πιο εύκολα στη ζωή μου, αν δεν έκανα αυτό το επάγγελμα αλλά… ποιός άνθρωπος σαν εμένα θέλει τα εύκολα; Αγαπώ τον χορό. Αγαπώ το κάθε λεπτό από τη μέρα που ξεκίνησα χορό. Αγαπώ την Κατερίνα όταν χορεύει. Αγαπώ τους συμφοιτητές μου με όλα αυτά που είχαμε περάσει στην Κρατική Σχολή Χορού. Όταν δεν χορεύω με το σώμα μου, χορεύω με τον νου! 

173577887 10224764341840464 61677497733566526 n 1

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue