Κλείστε το μάτι στο χρόνο

Γράφει ο Ακτσαλής Ευάγγελος, Πλαστικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr
 
Στα μάτια μας αντανακλάται όλο μας  το ‘είναι’. Από τα μάτια του συνομιλητή μας αντιλαμβανόμαστε την ηλικία, την ψυχική του διάθεση, την κούραση αλλά και τις ενδόμυχες σκέψεις του.
 
Τα βλέφαρα είναι από τα πρώτα σημεία του προσώπου που δείχνουν σημάδια γήρανσης και κόπωσης, λόγω της μεγάλης χαλαρότητας και λεπτότητας του δέρματος στην συγκεκριμένη περιοχή. Εξεσημασμένη περίσσεια δέρματος και πτώση βλεφάρων ή οφρύων (φρυδιών) στα άνω βλέφαρα και πλεονάζον λίπος και μαύροι κύκλοι στα κάτω προσδίδουν μια κουρασμένη όψη.
 
Είναι, λοιπόν, λογικό η βλεφαροπλαστική όρος ευρύς  που χρησιμοποιείται για τις χειρουργικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τα σημάδια αυτά, να είναι από τις πιο συχνά διενεργούμενες αισθητικές επεμβάσεις και ν’ αποτελεί πλέον μια επέμβαση ρουτίνας.
 
Τεχνική
 
Η επέμβαση διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί από μία (άνω ή κάτω βλεφαροπλαστική) εως δύο (άνω και κάτω) ώρες.
Στην άνω βλεφαροπλαστική συνήθως αφαιρείται μόνο η περίσσεια δέρματος και ενίοτε και λίπος από την εσωτερική μεριά του βλεφάρου. Η τομή τοποθετείται “στρατηγικά” πάνω ακριβώς στη φυσιολογική πτυχή του βλεφάρου και καθίσταται, έτσι, μεσομακροπρόθεσμα ανεπαίσθητη.
 
Στα κάτω βλέφαρα είναι συνηθέστερη η περίσσεια λίπους και έπεται σε συχνότητα η περίσσεια – χαλάρωση δέρματος. Στην περίπτωση αποκλειστικής περίσσειας λίπους η επέμβαση δύναται να διενεργηθεί χωρίς εξωτερική τομή, διαμέσου μικρής τομής στην εσωτερική πλευρά του βλεφάρου (του επιπεφυκότα), δια της οποίας αφαιρείται το πλεονάζον στα κάτω βλέφαρα λίπος (αυτό που συνήθως φαίνεται σαν “σακούλα”).
 
Συνήθως, όμως, συνυπάρχουν χαλάρωση δέρματος και πλεονάζον λίπος, οπότε προτιμάται η κλασική προσπέλαση με μικρή τομή ελάχιστα κάτω από τις βλεφαρίδες (ούτως ώστε να είναι πρακτικά αδιόρατη) δια της οποίας αφαιρούνται οι πλεονάζοντες ιστοί (δέρμα- λίπος).
 
Στις περιπτώσεις έντονης χαλάρωσης του στηρικτικού μηχανισμού του κάτω βλεφάρου (όταν δηλαδή το κάτω βλεφαρικό χείλος έχει ‘κρεμάσει’) διενεργείται ταυτόχρονα με τη βλεφαροπλαστική μια τεχνική “υποστύλωσης” του υποκείμενου μυός (κανθοπηξία) με σκοπό ν’ ανακτήσει το βλέφαρο την φυσική, νεανική, ελαφριά του κυρτότητα, με την εξωτερική πλευρά σε ελαφρώς υψηλότερο σημείο από την εσωτερική.
 
Οι τομές συρράπτονται με πολύ λεπτά ράμματα, τα οποία αφαιρούνται την 6η ημέρα μετεγχειρητικά. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους αμέσως μετά την επέμβαση και η περίοδος ανάρρωσης είναι σχετικά σύντομη και ταχεία. Ήπιος πόνος, εάν υπάρξει, αφορά αποκλειστικά την πρώτη ημέρα και είναι ελάχιστος και εύκολα αντιμετωπίσιμος με απλά παυσίπονα. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, ενώ πιθανοί μώλωπες και οίδημα υποχωρούν μετά από 4-6 ημέρες.
 
Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά από περίπου έναν μήνα, όταν τα μάτια σας έχουν ανακτήσει μια πιο νεανική και ξεκούραστη όψη που θα διαρκέσει για περίπου δέκα χρόνια.
 
Ο νεολογισμός “LASER – βλεφαροπλαστική” αναφέρεται στη χρήση laser (αντί νυστεριού-διαθερμίας) και δεν πλεονεκτεί σε τίποτα της κλασικής τεχνικής.  
 
Η βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με ανόρθωση φρυδιού (“brow-lift”), με(lipofilling) καθώς και με face – lift,αναλόγως των ενδείξεων του/ της κάθε ασθενούς.
 
Τέλος, άλλα σημάδια γήρανσης, όπως μαύροι κύκλοι και χήνειοι πόδες, αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά στο ιατρείο με την έγχυση υαλουρονικού οξέος και botox, αντίστοιχα.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue